Szőlőcukor, szerencsehozó zokni, hamarosan kezdődik a matematika érettségi

Tollat, vonalzót, számológépet és függvénytáblát is érdemes vinni.

2024. 05. 07. 7:36
érettségi
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matematikával folytatódik az idei érettségi, kedd reggel 9 órakor ismét izgulhatnak a diákok és a család is, a tanulók ugyanis már az új, 2020-as nemzeti alaptanterv alapján vizsgáznak. 

Ennek jegyében a feladatok főképp az egyéni kreativitásra és az aktív problémamegoldásra helyezik a hangsúlyt: amíg egyes témakörök, így a függvényes és a koordinátageometria kevésbé hangsúlyosak, addig a pénzügyi ismeretek nagyobb figyelmet kapnak, a vizsga szerkezete viszont változatlan.

Középszinten 69 047-en érettségiznek matekból, emelt szinten pedig 6616-an, a diákoknak három órájuk lesz arra, hogy a legjobb tudásuk szerint dolgozzák ki a feladatokat.

A feladatlap két részre lesz bontva, középszinten az elsőre 45 percet kapnak, ebben rövid, többségében egyszerű, alapfogalmakat ellenőrző feladatokra kell választ adni, míg a második feladatlap már összetettebb lesz, amelyre 135 percet kapnak a tanulók.

Az Eduline emlékeztet, érdemes odafigyelni, a második feladatlap ugyanis két részből áll: az „A” részének minden feladatát meg kell oldani, míg a „B” részben a háromból csak kettőt kell kiválasztani és megoldani. 

A feladatlapon lévő jelölőnégyzeten kell majd jelölni, hogy a három feladat közül melyik az, amit nem szeretnének, hogy értékeljen a javító tanár. Abban az esetben, ha ez elmaradna, akkor a javító automatikusan az utolsó feladatot nem fogja figyelembe venni, még akkor sem, ha azzal több pontot szerezne az adott diák, így erre érdemes nagyon odafigyelni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.