idezojelek

A kakaófák nem nőnek az égig

Az olcsó csokoládé a nyugat-afrikai gyermekmunka kizsákmányolásán alapul.

Carlos Roa avatarja
Carlos Roa
Cikk kép: undefined
Fotó: AFP

Miközben a családok szerte a Nyugaton összegyűltek húsvét alkalmából, hogy együtt ünnepeljék Krisztus feltámadását és a nagyböjt végét, az ünnep egyik legédesebb hagyományára árnyék vetült. A kényeztetés és a kényelem közkedvelt szimbóluma, vagyis a csokoládé ugyanis most fájdalmasan drága: a kakaó ára tonnánként tízezer dollár fölött mozog. 

Ez azt jelenti, hogy a csokoládé készítéséhez használt alapanyag ma már értékesebb, mint a réz és más kulcsfontosságú ásványi anyagok. Ipari szakértők szerint ez az emelkedés ráadásul folytatódni fog, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a csokoládégyártók a fogyasztókra hárítják a költségeket. Az emberek világszerte kellemetlen kilátásokkal szembesülnek: a végéhez közeledik a megfizethető csokoládé korszaka.

A megfizethető csokoládé jelenlegi szűkös készletei különösen jól tükrözik azt a bizonytalan helyzetet, amellyel a világ vezetői ma szembesülnek; a csoki ugyanis egy sokrétű kérdés, ami érinti az éghajlatváltozást, a geopolitikát, valamint a befektetés és a megtérülés gazdasági elveit. 

A történet pedig, hogy hogyan jutottunk el ehhez a fordulóponthoz, éppoly összetett, mint amilyen lenyűgöző, ugyanis egy olyan világot fest le, ahol az élet édessége a tét. Először is, nézzünk azokra a mezőkre, ahol a szelíd kakaófák nőnek. Ezek a fák, amelyek gyümölcse minden csokoládétermék alapját képezi, kényes teremtmények, és csak az Egyenlítő körül, egy szűk sávban található különleges körülmények között élnek jól. 

Ezt a kényes egyensúlyt az éghajlatváltozás felborítja. Az emelkedő hőmérséklet és a változó csapadékviszonyok pusztítást végeznek a kakaótermesztésben, és a tanulmányok szerint 2050-re jelentősen csökken a kakaótermesztésre alkalmas területek nagysága. E változások hatása nem pusztán elméleti; már most is érezhető a gazdák számára, akiknek meg kell küzdeniük az aszályok gyakoribbá válásával, valamint a melegebb körülmények között jól fejlődő növénybetegségek és kártevők elszaporodásával.

Az éghajlatváltozás azonban csak egy darabja a kirakós játéknak. A kakaótermelés geo­politikája egy újabb összetett réteget jelent. Bár a kakaófák eredetileg Dél-Amerikából származnak, napjainkban a világ kakaótermelésének több mint hatvan százalékát mindössze két afrikai országban termesztik: Elefántcsontparton és Ghánában. 

A termelésnek ez a koncentrációja egy geopolitikailag instabil régióban hihetetlenül sebezhetővé teszi a globális csokoládé-ellátási láncot, amit a csokoládétermelés kemény és ijesztő gazdasági viszonyai tovább rontanak. A kakaóiparra jellemző a széttagoltság, a termelés nagy részét kistermelők milliói adják. Ezek a gazdák gyakran jelentős pénzügyi akadályokba ütköznek, ha beruházni akarnak a termelésükbe, legyen szó akár az aszály elleni küzdelemhez szükséges jobb öntözőrendszerekről, akár ellenállóbb kakaófajtákról.

A fenntartható kakaótermesztésbe történő beruházások hiánya nemcsak az ellátási lánc éghajlatváltozással szembeni sebezhetőségét fokozza, hanem hozzájárul a gazdák körében a szegénység ördögi körforgásához is, ami még inkább veszélyezteti a kakaótermesztés jövőjét. Ez pedig siralmas munkavégzési gyakorlatokat okoz; becslések szerint mintegy másfél millió gyermek dolgozik illegálisan ezeken a farmokon, akik közül jó néhányan emberkereskedelem áldozatai. 

Bizonyos értelemben az olcsó csokoládét, amelyet már régóta természetesnek veszünk, a nyugat-afrikai gyermekmunka kizsákmányolásával támogatják. A fenntarthatóbb és etikusabb módon előállított kakaó biztosítására irányuló erőfeszítések folynak, de látszik, hogy ezek nem feltétlenül fogják csökkenteni a költségeket. Vannak más problémák is: a pusztító illegális aranybányászat tönkreteszi a farmokat és szegénységbe taszítja a gazdálkodó családokat, a politikai korrupció és még sok más.

Ezen problémák ellenére a csokoládé iránti globális kereslet továbbra is növekszik, amit az emelkedő jövedelmek és a feltörekvő piacok növekvő csokoládééhsége hajt. Ez a szüntelenül növekvő kereslet a fenyegetett kínálat hátterével szemben megteremti a feltételeket az árak emelkedéséhez. Emiatt a csokoládé ismét azzá válhat, ami egy évszázaddal ezelőtt volt: csak az elit számára elérhető luxustermékké.

Ennek mélyreható következményei vannak nemcsak a fogyasztók milliói számára, akik hozzászoktak a megfizethető csokoládéhoz, hanem – ami még fontosabb – a kakaótól függő kistermelők millióinak megélhetésére nézve is. Mivel a csokoládé olyan luxussá válik, amelyet kevesen engedhetnek meg maguknak, a kereslet csökkenhet, ami tovább súlyosbítja e termelők gazdasági kiszolgáltatottságát.

Mit lehet tenni ennek a baljós forgatókönyvnek az elkerüléséért? A probléma az, hogy nincsenek egyszerű vagy olcsó megoldások. Bár lehet tenni néhány dolgot az átmeneti enyhülés érdekében, a kiváltó okok kezelése – bár erkölcsileg elengedhetetlen – sajátos kihívásokat és kellemetlen igazságokat rejt magában. A csokoládéipar – esetleg állami támogatással – befektethetne a kutatás-fejlesztésbe, hogy olyan kakaónövényeket nemesítsen, amelyek ellenállnak a változó éghajlatnak és a betegségeknek. 

Az ilyen tudományos előrelépéseknek, valamint a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok irányába történő elmozdulásoknak azonban komoly ára van. Ezek a költségek valószínűleg az ellátási láncon keresztül a fogyasztókhoz is eljutnának, tovább növelve a csokoládé árát. Egy olyan iparágban, ahol a végtermék megfizethetősége már most is veszélyben van, a fenntarthatóbb gyakorlatokra való áttérés azzal járna, hogy az „etikus csokoládé” prémium termékké válna, amely az átlagfogyasztó számára elérhetetlen.

Ráadásul a fenntarthatóbb és tisztességesebb kakaókereskedelem támogatásához szükséges infrastrukturális fejlesztések – nem is beszélve azoknak a nyugat-afrikai államoknak a fejlődéséhez és stabilizálásához való hozzájárulásról, ahol a világ kakaótermelésének nagy része folyik – szintén jelentős beruházásokat igényelnének. A jobb utak és a hatékonyabb ellátási láncok mind sok pénzbe kerülnek. Az e célok iránt elkötelezett vállalatoknak a befektetés nem csupán a társadalmi felelősségvállalás, hanem üzleti modelljük életképességére tett hosszú távú fogadás. Ezek a költségek azonban a csokoládétermékek kiskereskedelmi árának emelkedéséhez is hozzájárulnak.

Végül a méltányos kereskedelemre való törekvés, bár etikailag helyes, tovább bonyolítja a megfizethetőségi egyenletet. A gazdáknak tisztességes bért fizetni kétségtelenül igazságos, de ez magasabb termelési költségeket is jelent. Egy olyan piacon, amelyet hagyományosan a költségek alacsonyan tartása vezérel – gyakran az ellátási lánc legelején állók kárára –, a méltányosság és a fenntarthatóság irányába történő kiigazítás a végtermék árában is tükröződne.

A keserű valóság az, hogy a csokoládétermelés, -fogyasztás jövőjének biztosításához szükséges intézkedések – az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a politikai stabilitás biztosítása a kulcsfontosságú régiókban, az iparág hosszú távú jövőjébe való befektetés – bár nemes és fontos lépések, ezek miatt a csokoládé sokak számára nehezen megfizethető luxussá válik.

A megfizethető csokoládé végével szembesülve a világban való fenntartható élet szélesebb körű kihívásainak mikrokozmoszával találjuk szembe magunkat. Az előre vezető út nemcsak technológiai innovációt és politikai reformokat igényel, hanem kulturális változást is abban, ahogyan a Föld erőforrá­sait értékeljük és felhasználjuk. Az egykor természetesnek tartott csokoládé luxusát tudatos választássá, tudatos cselekedetté lehetne tenni, ami tükrözi elkötelezettségünket egy igazságosabb és fenntarthatóbb világ iránt. Ez az átmenet, bár a magasabb költségek kihívásával jár, végső soron a csokoládé mélyebb megbecsüléséhez vezethet, nem csupán mint élvezet, hanem mint egy összetett és egymáshoz kapcsolódó globális ökoszisztéma terméke.

A szerző a Danube Institute vendégkutatója 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Életen innen, halálon túl

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Háborús német, békés amerikai

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Hatszáz napnyi gyötrelem

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

A boldog, elégedett Nyugat

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.