Miközben a családok szerte a Nyugaton összegyűltek húsvét alkalmából, hogy együtt ünnepeljék Krisztus feltámadását és a nagyböjt végét, az ünnep egyik legédesebb hagyományára árnyék vetült. A kényeztetés és a kényelem közkedvelt szimbóluma, vagyis a csokoládé ugyanis most fájdalmasan drága: a kakaó ára tonnánként tízezer dollár fölött mozog.
Ez azt jelenti, hogy a csokoládé készítéséhez használt alapanyag ma már értékesebb, mint a réz és más kulcsfontosságú ásványi anyagok. Ipari szakértők szerint ez az emelkedés ráadásul folytatódni fog, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a csokoládégyártók a fogyasztókra hárítják a költségeket. Az emberek világszerte kellemetlen kilátásokkal szembesülnek: a végéhez közeledik a megfizethető csokoládé korszaka.
A megfizethető csokoládé jelenlegi szűkös készletei különösen jól tükrözik azt a bizonytalan helyzetet, amellyel a világ vezetői ma szembesülnek; a csoki ugyanis egy sokrétű kérdés, ami érinti az éghajlatváltozást, a geopolitikát, valamint a befektetés és a megtérülés gazdasági elveit.
A történet pedig, hogy hogyan jutottunk el ehhez a fordulóponthoz, éppoly összetett, mint amilyen lenyűgöző, ugyanis egy olyan világot fest le, ahol az élet édessége a tét. Először is, nézzünk azokra a mezőkre, ahol a szelíd kakaófák nőnek. Ezek a fák, amelyek gyümölcse minden csokoládétermék alapját képezi, kényes teremtmények, és csak az Egyenlítő körül, egy szűk sávban található különleges körülmények között élnek jól.
Ezt a kényes egyensúlyt az éghajlatváltozás felborítja. Az emelkedő hőmérséklet és a változó csapadékviszonyok pusztítást végeznek a kakaótermesztésben, és a tanulmányok szerint 2050-re jelentősen csökken a kakaótermesztésre alkalmas területek nagysága. E változások hatása nem pusztán elméleti; már most is érezhető a gazdák számára, akiknek meg kell küzdeniük az aszályok gyakoribbá válásával, valamint a melegebb körülmények között jól fejlődő növénybetegségek és kártevők elszaporodásával.
Az éghajlatváltozás azonban csak egy darabja a kirakós játéknak. A kakaótermelés geopolitikája egy újabb összetett réteget jelent. Bár a kakaófák eredetileg Dél-Amerikából származnak, napjainkban a világ kakaótermelésének több mint hatvan százalékát mindössze két afrikai országban termesztik: Elefántcsontparton és Ghánában.