Új óriáspanda-múzeum kezdte meg működését Kínában

A próbaüzem megkezdését a keddre eső nemzetközi pandanapra időzítették.

Forrás: MTI2020. 10. 28. 14:29
null
Adelaide, 2019. május 27. Fungi, az óriáspanda a dél-ausztáliai Adelaide állatkertjében 2019. május 27-én. MTI/EPA/AAP/Kelly Barnes Fotó: Kelly Barnes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új óriáspanda-múzeum kezdte meg működését a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, az óriáspandák természetes élőhelyén.

Az egy év alatt felépült múzeum egyelőre próbaüzemmódban működik, a hivatalos megnyitást 2021. január 1-jére tervezik. A próbaüzem megkezdését a keddre eső nemzetközi pandanapra időzítették – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A több mint hétezer négyzetméter alapterületű múzeumnak a csengtui óriáspanda-kutatóbázis ad otthont. A múzeum a tudományos oktatás mellett az óriáspandák védelmét célzó kutatásokat mutatja be a közönségnek.

A bázis területén 1992-ben épült fel a világ legelső óriáspanda-múzeuma. A 880 négyzetméter alapterületű létesítményben az óriáspandákról szóló történeti feljegyzések megtekintése mellett az állatok életének különböző részleteiről és szokásaikról, az óriáspandákkal kapcsolatos kutatásokról, valamint az állatfaj védelméről tájékozódhatnak a látogatók.

A mintegy száz hektáron elterülő csengtui óriáspanda-kutatóbázist eredetileg abból a célból hozták létre, hogy segítséget nyújtson hat, az 1980-as években megmentett, beteg óriáspandának. A létesítmény fennállása óta soha nem fogott be vadon élő állatokat, tevékenységét a gondozott állatok szaporítására összpontosította. A bázis hivatalos internetes oldalán szereplő adatok szerint az itt élő óriáspandák száma 2017. januárjára elérte a 176-ot. Ez a fogságban szaporodó pandapopulációk közül a világon a legnagyobbnak számít.

A fogságban élő pandák száma tavaly novemberben 548 volt kínai adatok szerint, vadon pedig kevesebb mint kétezer panda él, többségük Szecsuan és Senhszi tartományban.

Komoly következményei lehetnek a rejtélyes fókapusztulásnak

Halva született vagy természetes módon elvetélt fókabébik, valamint felnőtt állatok, köztük vemhes nőstények ezreinek tetemét sodorta partra a víz az elmúlt hetekben a Walvis-bay (Bálna-öböl) Pelikán-fok nevű partszakaszán – mondta el a DPA német hírügynökségnek kedden Tess Gridley, a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem namíbiai delfinprojektjén dolgozó tudós.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.