Visszaadott egy ezeréves maja maszkot Belgium Guatemalának

„A kincset nemzetközi műkereskedők lopták le Guatemalából” – jelentette be a guatemalai kormány.

Forrás: haon.hu2020. 09. 20. 14:37
null
Képünk illusztráció Fotó: MTI/EPA-EFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maszk eredetiségét a Brüsszeli Királyi Művészeti és Történeti Múzeum szakértője, Serge Purini bizonyította, aki felbecsülhetetlen értékűnek nevezte a műkincset.

Képünk illusztráció
Fotó: MTI/EPA-EFE

Tizenkét évnyi pereskedés után döntött úgy egy belga bíróság, hogy a maszkot vissza kell adni a közép-amerikai országnak. A műkincs átadása Guetamala brüsszeli nagykövetségén megtörtént.

A maja kultúra, melynek virágkorát a 200–800 körüli korszakra teszik, fejlett írásbeliségéről, matematikai és csillagászati tudásáról híres. A legjelentősebb ősi amerikai civilizáció volt. A klasszikus maja civilizáció elpusztult, de a népcsoport leszármazottai ma is élnek elsősorban Mexikó, Guatemala és Belize területén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.