idezojelek

Rendszeresen provokálták az európai porondon a fradistákat – talán ezért?

A futballvilág döntéshozóinak is ideje lenne szankcionálniuk a jelenséget.

Teveli Zoltán avatarja
Teveli Zoltán
Cikk kép: undefined
2023. 03. 17. 15:47
Fotó: Koszticsák Szilárd

Véget ért a Ferencváros parádés menetelése az Európa-ligában, a zöld-fehér klub messze túlteljesítve az előzetes várakozásokat, nemcsak megérte a tavaszt a sorozatban, hanem csoportgyőztesként jutott a legjobb 16 közé. Ott a Bayer Leverkusen túl nagy falatnak bizonyult, a sérülések sújtotta Ferencváros ellen megérdemelten jutott tovább a német klub.

A csütörtöki visszavágó népünnepélyt hozott, közel ötvenezer ferencvárosi szurkoló éltette a csapatát. Ám a mérkőzés hozott egy sportszerűtlen, de egyáltalán nem ritka jelenetet is. A 2-0-s vendégsikert hozó találkozó hajrájában, a második gólt szerző Amine Adli a gólja után odasétált a ferencvárosi tábor keménymagja elé, és provokatív módon ünnepelte a találatot.

.

A drukkereknek ugyanakkor ismerős lehetett a látvány, aki jelen volt az elmúlt évek nemzetközi Fradi-meccsein, tapasztalhatta, hogy az ellenfél játékosai gyakorta mutattak be ehhez hasonló sportszerűtlen gólörömöt. Sergi Darder (Espanyol), Stefan Mitrovic (Crvena zvezda), Jakub Swierczok (Ludogorec) egészen biztosan túllépték a sportszerűség kereteit a szurkolók előtti gólörömükkel, de több más módon is provokálták az ellenfél játékosai a drukkereket. Így tett a Slovan örmény csatára, a szurkolók felé köpő Tigran Barseghyan, ami után tényleg repültek felé a söröspoharak – ennek a történetnek súlyos UEFA-büntetés lett a vége.

Persze a futball maga szenvedély, és időnként bizony csibészség, ravaszság, néha több is kell ahhoz, hogy le tudja győzni az egyik csapat a másikat. Aki valaha is részt vett – akárcsak nézőként – legalább az utcák-terek bajnokságán, az pontosan tudja ezt. Ugyanakkor vannak teljesen felesleges sportszerűtlenségek. 

Ilyennek tartom az ellenfél szurkolói előtti provokatív, „kiintegetős” gólörömöt, akkor is, ha történetesen a ferencvárosi játékosok tettek volna így a Slovan szurkolóival, vagy a magyar válogatott játékosától látnánk hasonlót.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fradi EL-meccsei előtt rendre elhangzott hazai és külföldi kommentárok szinte kivétel nélkül megemlítették a fradisták által teremtett pokoli hangulatot, ami valóban jellemezte ezeket a találkozókat. 

Bizonyos értelemben ez is a ferencvárosi publikum teljesítményének az elismerése, hogy az amúgy nagy csatákhoz szokott, hétről hétre európai topbajnokságban futballozó játékosokat is annyira megérintette a hazaiakat buzdító atmoszféra, hogy a góljuk mellett így vettek revansot a drukkereken.

Persze még mindig inkább az ellenfél játékosainak gólöröme legyen a bajunk, mintsem a vérlázító rendőri vegzálás, amit egy hete a ferencvárosi drukkereknek, másfél éve a magyar válogatottat Münchenbe elkísérő szurkolóknak ellett átélniük.

Lehet, érdemes lenni a FIFA vagy az UEFA illetékeseinek is elgondolkodniuk azon, ha már mindenféle érzékenységre fogékonyak a futballmeccseken, hogy ezt a jelenséget is szankcionálják.

Mondjuk, egy sárga kártyával.

(Íme egy nemzetközi példa is, a lengyel Karol Swiderski performansza Tiranában az albán drukkereknek, amiért szintén nem kapott sárgát.)

Borítókép: Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében játszott Ferencváros–Bayer Leverkusen visszavágó mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. március 16-án (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.