idezojelek

Tordai Bence megtámadta a fociultrákat

A Párbeszéd politikusa ismét házhoz ment a pofonokért.

Kis Ferenc avatarja
Kis Ferenc
Cikk kép: undefined

Az egy százalék alatti támogatottságú Párbeszéd pitbullja úgy döntött, 19-re lapot húz, innen már nincs mit veszíteni. A baloldalon évek óta zajlik a legellenszenvesebb politikus címért kiírt verseny, amiben Tordai Bence egészen jól állt eddig is, de most biztosra akart menni, ezért úgy döntött, mond egy igazán „ütőset”.

A keddi parlamenti felszólalásában a napokban hivatalos személy ellen elkövetett erőszak miatt egy év felfüggesztett börtönre ítélt momentumos Fekete-Győr András védelmében olyan példát hozott fel, amiről a régi népi mondás juthat eszünkbe: eltalálta szarva közt a tőgyét.

Tordai szó szerint azt mondta: – Egy tüntetésen egy füstgyertyának az eldobása az bármilyen módon összehasonlítható lenne. (…) A maguk fociultráit egytől egyig életfogytiglanra kellene lecsukniuk, hogyha azt gondolják, hogy a pirotechnikai eszközök használata az egy ennyire veszélyes dolog.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A Párbeszéd képviselője tehát jó ötletnek gondolta, hogy páros lábbal beleszálljon a futballszurkolókba, ráadásul egy teljesen hamis párhuzammal. A pirotechnikai eszközöket ugyanis a labdarúgó-mérkőzéseken az ultrák nem dobálózásra használják, hanem rendeltetése szerint a kezükben tartják, forgatják, ami a látványt, a hangulatot fokozza a stadionban, de nem irányul senki ellen. Persze előfordulhat, hogy valaki megfeledkezik magáról, és valamilyen eszközzel megcéloz más szurkolót, biztonsági őrt vagy rendőrt. Ilyen esetben azonban a kamerafelvételekkel általában azonosítani tudják a hatóságok a tettest, és ugyanolyan büntetés vár rá, mint Fekete-Győr Andrásra és társaira, akik a Kossuth téri tüntetésen rendőrökre támadtak pirotechnikai eszközökkel.

Magyarán teljesen mindegy, hogy milyen eseményen vagyunk, rendőrökre támadni, dobálni őket bármilyen tárggyal: bűncselekmény. Önmagában is hajmeresztő Tordai érvelése, hiszen a momentumos kollégája egy év börtönt kapott, azt is felfüggesztve, de ő ugyanezért életfogytiglanra ítélné a fociultrákat. 

A logikus párhuzam nyomait sem tudom felfedezni a párbeszédes megmondóember arrogáns felszólalásában. Arra viszont kiválóan alkalmas az ilyen hordószónoklat, hogy egy markáns választói csoportot, a futballszurkolókat maga és a baloldal ellen hangolja, amit persze nem először tesznek Tordaiék.

Nem tudok másra gondolni, mint Albert Einstein tételére: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és közben azt várni, hogy az eredmény más legyen.”

Tordai úrnak javaslom, pártja nevéhez hűen kezdjen párbeszédet a fociultrákkal, magyarázza el nekik személyesen, hogy miért zárná őket életfogytig börtönbe. Ez az igazi kihívás! Hajrá, Tordai!

 

Borítókép: Tordai Bence felszólalása a parlament plenáris ülésén 2023. június 14-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.