Nyáry Krisztián felkérdezte a függetlenobjektív sajtót

A pánikkeltő médiumok morális felelőtlensége már a baloldalon sem tetszik mindenkinek.

2021. 01. 26. 9:00
Nyári Krisztián
Nyáry Krisztián, irodalmár Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ülök a fotelben és facebookozom. Ritkán teszem, mivel időpocsékolásnak tartom, akár a pornóoldalak látogatását – meg persze az alkoholmentes sört és guminőt. Mert maradi vagyok. Másként ósdi. Legalábbis az értelmező szótár eme jelentéseket adja magyarázatul az idegen kifejezésre. Engem nem zavar. Vajon Nyáry Krisztiánt zavarná-e, akinek bejegyzését olvasva az ötlött az eszembe: micsoda maradi felfogás. Lévén az író, Demszky egykori sajtófőnöke, megfeddte a haladó – miként ő fogalmazott: független – sajtót.

Mielőtt belemerülnénk a poszt szövegébe, aggodalmamnak adok hangot: vajon a függetlenobjektív, politikamentesliberális, az elenyésző kisebbségek jogait végletekig felerősítő Facebook meddig tűri meg a szabad sajtó objektivitását felkérdező bejegyzést?

Az írás címe: Kérés egy újságolvasótól. A címnek megfelelően, a magát civil olvasói testtartásba helyező szerző példákat sorol, amikor is a 168 Óra, a HVG, s a 444, járványról szóló írásaik kattintásvadász címeivel megtévesztették az olvasókat. „Százszámra idézhetném a hasonló megtévesztő címeket a független sajtóból. Minden nap trendszerűen a legrosszabb adatokat emelik ki; ha egymásnak ellentmondó külföldi hírek érkeznek, akkor szinte biztosan a katasztrófát jósló kerül a címbe” – fogalmaz a szerző, s bár annyi felmentést ad az orgánumoknak, hogy a „piacról élő internetes médiumok a kattintásokat váltják forintra, az olvasó pedig rossz hírekre, azon belül is a szenzációsan rossz hírekre kattint”, azt azonban elismeri: „a jelenség akkor is pokolian ártalmas”.

Elérkezett a sose várt idő, mikor egyetértek Nyáry Krisztiánnal. Az örömben az üröm annyi: az egész kézivezérelt, ráadásul öncenzúrázott, propagandasajtó ezt már nagyon-nagyon-nagyon régóta szajkózza, amire ő most jött rá.

„Nemcsak azért, mert az a sajtó […] lépésről lépésre éli fel a hitelét. De azért is, mert a pánikkeltés ebben az esetben több, mint morális felelőtlenség. A pánik ugyanis önmagában hajlamosabbá tesz minket a megbetegedésre és a vírus terjesztésére.” Ezt Nyáry Krisztián írta, és nem én vagy bármelyik propagandista kollégám.

Miként a Micimackóban Füles válaszol Nyuszinak címezve: „… adjatok neki időt… időt… tudni fogja a kötelességét”. Valahogy így lehetünk jámbor, liberális honfitársainkkal: egyszer csak megjön a józan eszük. Egyszer csak észreveszik, hogy a propagandasajtó nem Rogán Antal propagandagépezete, a független sajtó pedig nem független, ellenben szemérmetlenül provokál. Csakúgy, mint a moslékkoalíció hangadói, szélbaltól, széljobbig. Akik fikarcnyi felelősségérzetet sem ismerve, orosz meg kínai vakcináznak, hátha megkaparintanak egy-két voksot jövőre. Persze, ha a megvezetett választópolgárok túlélik a járványt.

Úgy fest, az idő a józan észnek dolgozik, s a voksolásra mind többen kiismerik a Gyurcsány zsoldjában, arctalanná és elvtelenné vedlő, közös jelölt valódi célját, jellemét és politikai képességtelenségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.