Politikai gulyás helyett koherens vízió!

Zseniális Karácsony Gergely-interjú a szlovák ballib sajtóban.

Pomichal Krisztián
2021. 01. 21. 17:00
KARÁCSONY Gergely
Miközben az MSZP és a Momentum az ország újranyitásának akcióján veszekszik, Karácsony Gergely (PM) szerint romlottak a járvány fertőzési számai MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI

Zseniális Karácsony Gergely-interjú a szlovák ballib sajtóban.

Terjedelmes interjút közölt Karácsony Gergellyel az egyik legolvasottabb szlovák portál, a Denník N. A 444 ideológiai testvérbátyjának tekinthető médium Magyarországgal foglalkozó cikkeit tulajdonképpen egyetlen, jól definiálható vezérfonalra fűzi fel: Magyarországon diktatúra van, ott még Szlovákiánál is rosszabb az élet. Persze Budapestet leszámítva.

A Denník N, csoda tudja milyen megfontolásból, egyébként is hajlamos a magyar ellenzéki sajtóban legfeljebb egydélutános híreket minden kontextus és kritika nélkül átvenni. Hosszú cikkben foglalkoznak például Orbán Gáspár brit ösztöndíjával („Orbán fia állami pénzen tanult a brit katonai akadémián”), de csak az elmúlt másfél hónapban volt Gulyás Márton („Orbán média ellen intézett támadásai úgy változtathatják meg az országot, mint Szlovákiát az újságírógyilkosság”) és Máté Dezső („Szociológus a magyarországi rasszizmusról és homofóbiáról: A komfortérzetükhöz kell, hogy gyűlölhessenek valakit”) interjújuk is.

A Karácsony Gergellyel készült beszélgetés szépen illeszkedik a sorba, már a címe is sokatmondó: „Matúš Vallóval (ő Pozsony liberális főpolgármestere) könnyebben szót értek, mint Orbánnal”.

Az interjút készítő Szalay Zoltán nem volt könnyű helyzetben. Szlovákia az utóbbi hetekben egészen elkeserítő járványügyi mutatókat produkál. A múlt héten például világelső volt az egymillió főre jutó új halálozások számában, míg Magyarországon, ezt mind az újságíró, mind Karácsony Gergely elismeri, lassan-lassan javulni látszik a helyzet. Bár előbbi a kérdésfelvetésben azt inszinuálja, hogy a tulajdonképpen elhallgatott, meghamisított statisztikának köszönhető mindez. Karácsony nem megy ilyen messzire, a dilemmát azzal oldja fel, hogy miután hízelgett egyet a fővárosiaknak, közli, Budapesten a városvezetésnek köszönhetően javult a helyzet.

Az idősotthonokban „valóban kialakult” járványgócokat elintézi annyival, „a halálozási mutatók nem emelkedtek az előző évekhez képest”. Hogy országos, regionális, fővárosi vagy a konkrét idősotthonok statisztikáiról beszél, nem tudjuk meg. Valószínűleg nem véletlenül. Az már sem Karácsonyt, sem az újságírót nem zavarja, hogy két-három kérdéssel lejjebb a főpolgármester azt fejtegeti, hogy az „európai konjunktúra által okozott gazdasági fellendülés” nem tudja ellensúlyozni a magyar egészségügy „elpusztítását”, amely a „halálozási statisztikákban” is megmutatkozott. Persze! Azokban, amelyek „nem emelkedtek az előző évekhez képest”.

Karácsony az interjú végén az ellenzéki paktumra is kitér, amelyet „különböző múlttal, de mind hasonlóbb jövőképpel rendelkező” pártok írtak alá. Egészen szórakoztató az a szellemi bakugrás, amellyel megmagyarázza, nem a pártok politikája változott, csupán „hasonló értékrendszert alakítottak ki”, így tehát, mondja Karácsony, az ellenzéki összefogás nem „politikai gulyás”, hanem egy „koherens vízió”. Hogy ez jelent-e egyáltalán valamit, nem derül ki, ahogy az sem, lesz-e Karácsonyból miniszterelnök-jelölt. Kitérő, semmitmondó, „meg kell találnom a helyemet”-típusú választ kap csupán az olvasó, pedig a főpolgármester nem felejti el hangsúlyozni, tulajdonképpen ő az ellenzéki összefogás ötletgazdája, aki már 2011-ben javasolta azt.

Milyen szomorú! Már megint a kutya sem figyelt KariGerire…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.