időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Túl vagyunk rajta, felejtsük el!

Róth Ferenc
2004.04.27. 20:22

A magyar csapat vasárnap Zalaegerszegen lépett pályára, Japán legjobbjai ellen. A látottak alapján egyértelmű, hogy csupán egyetlen pozitívumot könyvelhet el a szövetségi kapitány, Lothar Matthäus: csapata 3-2-re nyert. Azt azonban már jobb nem firtatni, milyen körülmények között. Az ázsiaiak után dél-amerikaiak következnek: holnap Brazília lesz az ellenfél.

Lehet valami a horvát–magyar sportbarátságban. Egymás felé kacsingat a két ország sportvezetése, ha úgy alakul, akár közösen is megrendeznék a 2012-es futball Európa-bajnokságot. Szerettek bennünket akkor is, amikor a PAOK–DVSC UEFA-kupa mérkőzésen a horvát bíró úgy fújt, hogy az csak nekünk tessen. Vasárnap pedig a Magyarország– Japán mérkőzést dirigáló Edo Trivkovic döntött úgy, hogy nekünk adja a meccset. Az utolsó utáni percben – miután a frissen beállt Torghelle elesett a tizenhatoson belül – büntetőt ítélt. Huszti belőtte, nyertünk, javult a csapat statisztikája. (Csak nehogy pontosan ők – mármint a horvátok – rontsanak rajta szeptember 4-én, amikor vb-selejtezőt vívunk ellenük Zágrábban.)
Mondják, a győzelmet nem kell megmagyarázni, nincs is ezen mit vitatni. A néhány tetszetős pillanatot és mozdulatot leszámítva azonban vakság, butaság lenne szó és észrevétel nélkül elmenni amellett, amit a győztes gól megszerzése előtt (vagyis 90 percen át) nyújtott a négy újonccal felálló válogatott. Matthäus biztosan tudta, és tudja, mit miért tesz, tisztában van azzal is, hogy kit és miért játszat ott, ahol. Ezen sem lehet vita, ő a szövetségi kapitány, s ezúttal még az eredmény is őt támasztja alá. Azt azonban látnia kell a szakembernek, s biztosan látja is – ki más, ha nem ő, a 150-szeres német válogatott –, hogy ez a csapat nem csapat. A Zalaegerszegen látott együttesben labdarúgók – jól, rosszabbul képzettek – kaptak helyet, akik tették a dolgukat, futottak, ahogy és amennyit tudtak, akartak (bár ez nem tétel címeres mezben), de nagy-nagy távolságra voltak attól, hogy nemzeti tizenegynek lehessen nevezni őket. (Még akkor is, ha tudnivaló: néhány idegenlégiós majd csak a brazilok elleni meccsre érkezik haza.)
Mi állítottuk talpra a már legyőzöttet, a mi védelmünk húzta magára a helyezkedési hibáival (is) az amúgy villámgyors és a magyaroknál jobban képzett ellenfelet.
A végén aztán jött Trivkovic, s mindent rendbe tett. Legalábbis ami a végeredményt illeti. A 3-2 után Matthäus is, a csapat is megnövekedett önbizalommal várhatja a szerdai, a világbajnok elleni fellépést. Eközben azért ne feledkezzenek meg arról, hogy nemcsak a bíró érkezik más országból, az ellenfél is.Brazil program és igények
Magyarországi tartózkodása során a világbajnok válogatott a Kempinski szállóban lakik. A magyar szövetség sajtófőnöke, Ganczer Gábor elmondta, hogy a dél-amerikaiak előre rögzítették az igényeiket. Az elképzeléseik szerint ma 16 órakor tájékoztatót tartanak a szálláshelyükön, majd 17 órakor edzenének a Puskás-stadionban. Ez azonban – kalkulálva az érdeklődést meg a pesti közlekedési káoszt – szinte elképzelhetetlen. Az edzés nyilvános lesz, az érdeklődők a szektorokban foglalhatnak helyet. A csapatvezetés jelezte az extra kívánságokat is. A lakásra lefoglalt egy- és kétágyas szobák mellett kértek egy üreset is, amelyben csak gyúrópadok lesznek, egyet a szereléseknek, egyet pedig úgy rendeltek meg, hogy snackbárnak rendezzék be. Itt egész nap szendvics, sütemény és frissítő (szénsavmentes ásványvíz) áll a vendégek rendelkezésére. A keretet szállító légkondicionált autóbusz mellett egy furgon és két személygépkocsi, valamint külön biztonsági szolgálat is az igényeik között szerepel.A BRÉMA NEM HAGYJA CSERBEN. Nagy gondot okozott Lisztes Krisztián keresztszalag-szakadása a szövetségi kapitánynak. A bajnoki címre esélyes Werder Bremen középpályása a Bochum elleni találkozó második félidejében szenvedett súlyos sérülést, az orvosi vizsgálatok szerint akár fél évig is eltarthat a gyógyulása. Ez pedig azt jelenti, hogy Lisztesre az első vb-selejtezőkön sem számíthat Matthäus. A labdarúgóhoz kapcsolódó hír, hogy a klubja újabb szerződéshosszabbítást kínál neki, mert mint Klaus Allofs menedzser mondta, az egyesület nem hagyja cserben a játékosait.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.