Érdi Mári két éve vitorlázik, de már szupersztár!

2013 a magyar versenyvitorlázás története legjobb éve volt: öt világ- és négy Európa-bajnoki arany a mérleg.

Ch. Gáll András
2014. 04. 10. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

4000 versenyző, 130 klub, évente 150 hazai verseny – ezek a magyar vitorlássportot jellemző leginkább imponáló adatok. És akkor most a jubileumok: az idén 85 éves a Magyar Vitorlás Szövetség, s kereken 80 éve rendezték meg először a Balaton-kerülő versenyt a kék szalagért. Nagyszerű évet zárt idehaza a sportág az öt világ- és négy Európa-bajnoki aranyérmével, az „aprót” nem is számítva – ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót a szövetség a versenyszezon előestéjén.

Kollár Lajos, a szövetség tavaly megválasztott elnöke azzal kezdte, hogy az előző vezetéstől megörökölt jelentős tartozást sikerült ledolgozniuk, amiben nyilván szerepet játszott az a körülmény is, hogy 45 százalékkal emelkedett az előző évhez képest az állami támogatás mértéke.

„Költségvetésünk 30 százalékát öt kiemelkedő tudású sportolónk menedzselésére fordítjuk, itt súlyos tízmilliókról beszélünk, hiszen nem olcsó sportágról van szó. Berecz Zsombor, az év magyar vitorlázója és Tomai Balázs – előbbi finn dingiben, utóbbi Laserben versenyez – külföldi csapatokban készülnek, járják a világot, szerencsére képesek vagyunk finanszírozni őket. A 16 éves Érdi Mária – nekünk csak Mári – külön szám. Két éve ismerkedett meg a sportággal, komolyabban másfél éve vitorlázik, de már a Byte hajóosztály világbajnoka, és eséllyel indul a nyári nankingi ifjúsági olimpián” – említette az elnök, majd rátért a legjelentősebb hazai verseny, a Kékszalag előkészületeire.

„Idén rendezzük meg 80. alkalommal a patinás viadalt a Balatonfüred, Balatonkenese, Siófok, Keszthely útvonalon. Immár akkora a különbség a kéttörzsű katamaránok és a hagyományos, egytörzsű vitorlások sebessége között, hogy külön számoljuk az egyik és a másik eredményeit. A legendás Nemere 1955 óta élt rekordját megdöntő Fifty-fity, amelynek nemcsak két törzse, hanem két árboca is van, képes a szél sebességét háromszorosan meghaladó tempóban is haladni, ilyesmire az egytörzsű vitorlások nem képesek.”

A szövetség ügyes menedzselési politikájának gyümölcse az a marokkói szövetséggel kötött szerződés, amelynek keretében telente, kora tavasszal Agadirban, az Atlanti-óceán partvidékén edzőtáborozhatnak versenyzőink, amikor idehaza még nem alkalmasak a körülmények a cirkálásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.