Így rotálta el Guardiola a Bayern veretlenségét

Többen bírálják Pep Guardiolát, amiért a „C csapatát” szerepeltette szombaton az Augsburg ellen.

Ch. Gáll András
2014. 04. 06. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neuer – Weiser, Van Buyten, Javi Martínez, Sallahi – Schweinsteiger, Kroos – Shaqiri, Pizarro, Höjbjerg – Mandzukic. Ebben az összeállításban küldte szombaton pályára Augsburgban a Bayern Münchent Pep Guardiola, a bajorok edzője. Ehhez képest szerdán minden valószínűség szerint így áll fel a csapat a Manchester United elleni visszavágón: Neuer – Rafinha, Boateng, Dante, Alaba – Lahm, Kroos – Robben, Götze, Ribéry – Th. Müller. Schweinsteiger és Javi Martinez eltiltása miatt nem szerepelhet szerdán, ők is csak ezért voltak kezdők Augsburgban.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Guardiola óvatos, pihenten akarja pályára küldeni sztárjait a manchesteri 1–1 után, semmit sem akar a véletlenre bízni. Robben, Ribéry és Lahm nem is utazott el, Müller, Boateng, Dante, Götze, Alaba és Rafinha a kispadon kezdett. Ezzel szemben hárman most kezdtek először Bundesliga-meccsen: Sallahi, Weiser és Höjbjerg. Előbbi kettő 19 éves, utóbbi 18. Sallahi korábban még a Bayern felnőtt csapatában sem kapott helyet.

A vereséggel – amely 2012. október 28., a Leverkusen elleni 1–2 óta az első volt a Bundesligában – a Bayern elpackázta a lehetőséget, hogy az 1963 óta működő Bundesliga első veretlen bajnokcsapata legyen. Az 1942–1943-as és a 43-44-es idényben a Dresdner FC már vereség nélkül menetelt végig a bajnokságon, de azt még nem Bundesligának hívták a hitleri időkben. Az 1986–1987-es idényben és tavaly sikerült egy csapatnak egy vereségnyire jutnia a veretlen bajnokságtól, az is a Bayern volt, 27 éve olyan sztárokkal, mint Pfaff, Brehme, Augenthaler, Matthäus, Dieter Hoeness.

Nem akármilyen lehetőséget szalasztott el Guardiola, ugyanis csapatával olyan legendás veretlen gárdák nyomába léphetett volna, mint az 1991–1992-es Milan, a 2003–2004-es Arsenal, az 1994–1995-ös Ajax, vagy az 1931–1932-es Ferencváros (nemcsak veretlen, hanem pontveszteség nélküli csapat!), az 1966-os Vasas és a 2011–2012-es Debrecen

– Muszáj volt rotálnom, mert a szerdai meccs élet-halál kérdése. A bajnoki trófea már a múzeumunkban van, lekerült a teher a vállunkról, többé nem kell védenünk a veretlenségi sorozatunkat – kommentálta Guardiola a vereséget.

A konkurensek vegyes érzésekkel fogadták a történéseket.

Horst Heldt, a Schalke 04 sportigazgatója: „Nem az én dolgom, hogy minősítsem, de tény, hogy Münchenből fura dolgok jönnek Nem jó, ha ilyesmi történik, ez megkérdőjelezi annak a karakterét, aki ezt a döntést hozta. Münchenben tudniuk kellett, hogy ez a döntésük vitákat gerjeszt.”

Armin Veh, a Frankfurt edzője: „Ha ránézek a Bayern összeállítására, azt mondom, ez nem oké a ligára nézve. Nem érzem, hogy korrekt lenne azokkal a csapatokkal szemben, amelyeket a Bayern a legjobb összeállításában tönkrevert.”

Christian Heidel, az Augsburggal az Európa-liga-indulásért versenyben álló Mainz menedzsere: „Hivatalosan nem mondok semmit. Illetve csak annyit: a Bayern számára nyilvánvaló volt, hogy ez a döntésük megosztja majd a közvéleményt.”

Stefan Reuter (1988 és 1991 között a Bayern játékosa volt), az Augsburg menedzsere: „Ha majd egyszer sok-sok év múlva megkérdezik, ki volt az, aki megszakította a Bayern 53 meccsen át tartó veretlenségi sorozatát, az emberek csak rávágják: »Hát az Augsburg!« Arra már senki sem fog emlékezni, hogy tartalékos volt az ellenfél ”

Markus Weinzierl, az Augsburg edzője: „Büszke vagyok a csapatomra, nagyot harcoltak a fiúk. Persze a Bayern legyőzéséhez szerencse is kell – nekünk az is megvolt. Megérdemlik a prémiumot a játékosaim, ami az lesz, hogy vasárnap és hétfőn nincs edzés!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.