Csányi: pénzügyileg sikertörténet a magyar futball

Tavaly 44,5 milliárd forint támogatás érkezett a honi labdarúgásba, az MLSZ-nek 389 millió forint a nyeresége.

FT
2014. 05. 20. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden délelőtt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) telki edzőközpontjában tartották meg a szervezet rendes éves küldöttközgyűlését, amelyen a napirendi pontok ismertetése és a technikai szavazásokat követően Csányi Sándor tartotta meg szakmai beszámolóját az elmúlt egy évről. A szövetség elnöke az MLSZ gazdálkodásáról elmondta: a szövetség a tervezett 119 millió forintos nyereséggel szemben 389 milliót könyvelhetett el. Ezenkívül a TAO-programban 387 millió forintos megtakarítást értek el, ami a következő években válik felhasználhatóvá. A szövetség bevételeinek 28 százaléka eljutott a klubokhoz, míg 23 százalékot a pályaépítési programra fordított az MLSZ. Csányi Sándor hozzátette: az állami sporttámogatások emelkedése felzárkózási lehetőséget teremtett a magyar labdarúgás számára, és bízik abban, hogy a támogatási rendszer tovább növekszik a következő években.

A magyar labdarúgásba 2013-ban 44,5 milliárd forint támogatás érkezett, ebben benne van a stadionépítési támogatások összege is. 1,7 milliárd forintot fordítottak az utánpótlás-fejlesztésre, az akadémiák és nagy utánpótlásképző műhelyek fejlesztésére, a TAO-program 7,6 milliárd forintot vont be a labdarúgásba, a klubok 18 milliárd forintnyi támogatást kaptak, mégpedig 70-30 arányban az amatőr futball javára.

„A pénzügyi helyzet sikertörténet a magyar futballban” – jelentette ki Csányi Sándor. Emlékeztetett: 2010-ben „negatív vagyonnal” vették át a szervezet irányítását, mára ugyanakkor ez kétmilliárd forintot tesz ki, az MLSZ költségvetése pedig négyszeresére nőtt a négy évvel ezelőttihez képest.

Csányi Sándor kiemelte, hogy a pályaépítési program keretében felépült 187 pálya, valamint az 573 felújított sporttelep, az amatőrfutballisták, az OTP Bank Bozsik-programban foglalkoztatott fiatalok számának növekedése, a női futball fókuszba helyezése, a Grassroots-futball egyre jelentősebb bővülése mind-mind hozzájárul a magyar labdarúgás fejlődéséhez, de a következő időszakban minden területen további előrelépést kell elérni. Az MLSZ elnöke hozzátette: egyértelmű szakmai sikerként értékelhető az edzőképzés megújulása vagy a főállású játékvezetők alkalmazása, de vannak olyan területek, ahol markáns javulásra lesz szükség, ilyen például a válogatottjaink eredményessége.

Az MLSZ versenyrendszerében szereplő csapatok száma három év alatt egészen pontosan 7474-ről 9734-re nőtt, a Bozsik-programban pedig 71 ezerről 129 ezerre emelkedett a játékosok száma. Jelenleg 190 ezer igazolt labdarúgó van Magyarországon a 2011-es 126 ezerrel szemben.

„Hosszú távon a tömegesítés és a javuló infrastruktúra jelentheti az előrelépést a magyar labdarúgás számára. Mindkettőben jól állunk, sok pálya épült fel, jelentősen megnőtt a csapatok, igazolt játékosok száma, ez feltétlenül okot ad az optimizmusra. A tízéves stratégiánkban kijelölt munkát folytatjuk a következő időszakban is, bízom benne, hogy egyre több jól képzett edző áll munkába, emelkedik a játékvezetők száma, és ennek hatására az eredmények is egyre javulnak majd az utánpótlástól kezdve a felnőtt válogatott és klubfutballig” – fogalmazott Csányi Sándor.

A közgyűlésen a küldöttek elfogadták a szövetség pénzügyi beszámolóját, az Ernst & Young könyvvizsgálói jelentését, a felügyelőbizottság erről szóló írásos jelentését, illetve az MLSZ szakmai és pénzügyi tervét, majd néhány technikai jellegű alapszabály-módosítást is megszavaztak a jelenlévők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.