Kocsis, Kubala, Czibor hazajött: csoda az Urániában

Bemutatták az Urániában Kocsis Tibor megható filmjét Kubaláról, Kocsisról és Cziborról: Magyarok a Barcáért.

Ch. Gáll András
2014. 05. 22. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Tibor filmrendező a 2004-ben, a verespataki ciánszennyezésről készített korszakos alkotásával, az Új Eldorádóval vált igazán ismertté. Tíz év elteltével újabb mesterművel jelentkezett, a Magyarok a Barcáért című, Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán „főszereplésével” készült, továbbá a világ egyik leghíresebb futballklubjának többi legendás magyarját is bemutató dokumentumfilmmel. Az alkotás díszbemutatója csütörtökön volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a magyar és az egyetemes futballtörténelem megannyi óriása – Faragó Lajos, Raduly József, Fenyvesi Máté, Dunai Antal –, s a három főszereplő Barcelonában élő fiai, ifjabb Kocsis Sándor, Carlos Kubala és ifjabb Czibor Zoltán részvételével. (Utóbbi, a jeles sportfotós életében először jár hazánkban!)

A másfél órás alkotás gondolata 2008-ban pattant ki – a saját bevallása szerint – a futball iránt addig a legcsekélyebb vonzalmat sem érző, a labdarúgó-mérkőzéseket messze elkerülő Kocsis Tibor agyából. A kiváltó ok egy találkozás volt egy katalán filmproducerrel, aki, amikor megtudta, hogy Kocsis magyar, ráadásul a neve Kocsis, megölelte, össze-vissza csókolta a rendezőt. Azt is elárulta, hogy miért: mert Katalóniában közhelyszámba megy, hogy a magyarok, közelebbről Kubala László és két társa, Kocsis és Czibor tette azzá a Barcát, ami: a világ egyik – a katalánok szerint – legnagyobb, legsikeresebb futballklubjává.

Ettől kezdve nem volt megállás: a rendező, operatőr és producer szerepét egymaga vállaló Kocsis munkához látott, és hat év alatt, nevetségesen csekély – 15 millió forint – összegből filmes gyöngyszemet forgatott. (Csak hogy el tudjuk helyezni a summát egy koordináta-rendszerben: a Cannes-ban a napokban zajos sikert aratott Fehér isten, Mundruczó Kornél mozija több mint 200 millió forintba került.) Az alkotást három részletben, összességében húsz perccel rövidebb időtartamban márciusban már bemutatta a Duna Televízió, az egész estét betöltő dokumentumfilm azonban más, minőségileg is sokkal több a három kisfilm matematikai összegénél.

A Magyarok a Barcáért elképesztően gazdag dokumentumanyagból építkezik, százévesnél is idősebb, korabeli filmfelvételek idézik fel a Katalóniába szakadt svájci kereskedő, Hans Gamper által 1899-ben alapított klub első időszakát, majd a „szőke magyar medve”, a klubért vérét is adó, a Barca kapuját 1921 és 1930 között védő Plattkó Ferenc, illetve játékostársa, Berkessy Elemér – odakinn Emilio Berkessy – alakját.

A Barca aranykorszaka 1950. június 15-től datálódik, ekkor írta alá egy ma már istenként tisztelt, 24 éves, szőke fiatalember, bizonyos Kubala László a szerződését. Kubalával mámorító sikersorozat vette kezdetét, amely Kocsis Sándor és Czibor Zoltán 1958-as megérkezésével csak tovább fokozódott. Az akkori játékostársak – többek között a később a Real Madridban is két évet lehúzó –, Justo Tejada, Ferran Olivella, továbbá az egyetlen spanyol aranylabdás, Luis Suárez, illetve a klubot 1978 és 2000 között irányító legendás elnök, Josep Lluis Núnez megindító emlékezésekben idézik fel a három zseniális magyar alakját. Núnez elnök sommás véleménye, miszerint annak a Barcának az előképe, amely Pep Guardiola edzősége idején, 2009 és 2012 között elkápráztatta a világot, a Kubalát, Kocsis és Czibort az ötvenes, hatvanas évek fordulóján felvonultató BEK-döntős, többszörös spanyol bajnokcsapat volt. Núnez arra is rámutatott, hogy valójában Kubala tette lehetővé az 1957-ben felavatott Nou Camp felépítését, hiszen az ő zseniális játéka generálta azokat a bevételeket, amelyek igazából felvirágoztatták a klubot. Nem véletlenül áll Kubala hatalmas szobra a Nou Camp előtt

Annak a fantasztikus Barcának, abban a formában, a tragikus kimenetelű, 1961-es BEK-döntő volt a búcsúja: a berni Wankdorf-stadionban, az 1954-es elveszített világbajnoki döntőhöz kísértetiesen hasonlító körülmények között, a Benfica ellen 3-2-re elbukott mérkőzés. Kocsis és Czibor szerezte a Barca góljait, s a találkozó után sem Kubala, sem Czibor nem lépett már pályára az együttesben, és Kocsis is ki-kimaradt a csapatból.

Fotó: mediaklikk.hu

A film legmegrázóbb képsorai a Kocsis korai halálának körülményeit bemutató jelenetek, fia, ifjabb Kocsis Sándor szívbemarkoló emlékezése nyomán, s nem kevésbé döbbenetes a Czibor utolsó éveiről megemlékező képsor. A nagy hármas tagjai közül egyedül Kubala élt meg tisztes kort, ő élete végéig a Barcelonába látogató magyarok segítője, támasza maradt, volt idő, hogy negyven menekült vagy éppen turista lakott a Kubala-ház falai között

A film (melyet jövő csütörtöktől a hazai art mozi hálózatban láthatnak az érdeklődők) bemutatóját követő záróbanketten megtudtuk Kocsis Tibortól, hogy már hozzálátott a 2016-ra elkészülő, Kubala László életét részletekbe menően feldolgozó dokumentumfilm forgatásához.

Túlzás nélkül állíthatjuk: már számoljuk a napokat az újabb bemutatóig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.