Május 8. – nemcsak a győzelem, hanem a kudarc napja is

A Szovjetunió harminc éve jelentette be a Los Angeles-i olimpia bojkottját, amihez Magyarország is csatlakozott

2014. 05. 08. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt mindenki tudja, hogy az Egyesült Államok 1980. évi bojkottját a Szovjetunió előző évi afganisztáni intervenciója váltotta ki, amivel megkezdődött a hidegháború újabb szakasza. Az már kevésbé ismert, Los Angeles – két sikertelen kandidálás, s persze 1932 után másodszor – annak is köszönhetően nyerte el a rendezés jogát, hogy Teherán a szavazás előtt visszalépett az 1980-ban kirobbant irak–iráni háború miatt. (Ami áttételesen szintén hidegháborús mellékhadszíntér volt.)

A két szemben álló világhatalom közötti erőkülönbséget jól mutatja, hogy 1980-ban az Egyesült Államok kis híján megbénította az olimpiát, a felhívásához 42 ország csatlakozott, összesen pedig 66 ország maradt távol, és csak 81 ország vett részt a játékokon, 1984-ben viszont a Szovjetunióval együtt csupán 20 ország bojkottálta a játékokat, de így is megdőlt az addigi részvételi rekord, 140 ország 6800 sportolója versengett egymással.

A kommunista tömbből a külön utas Jugoszlávia mellett – amely nem volt tagja a Varsói Szerződésnek és a KGST-ben is csak társult tagként szerepelt – Ceausescu Romániája sem lépett vissza, és minden idők messze legjobb szereplésével, 20 olimpiai bajnoki címével a rendező Egyesült Államok mögött az éremtábla második helyén zárt. 1952 után először Kína is küldött sportolókat az olimpiára, a legvidámabb barakk, az 1956-os forradalomnak köszönhetően nyugaton is elismert, „rebellis” Magyarország viszont beállt a sorba. Igaz, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csak május 16-ai ülésén határozott így, de a lényegen ez mit sem változtat. Különben is csak a színjáték részeként szavaztak a visszalépésről az egyes országok olimpiai bizottságai, a döntést Moszkvából sugallták szigorúan és határozottan.

Buda István, a MOB, egyben az Országos Testnevelési és Sporthivatal akkori elnöke a rendszerváltozás után elismerte, áprilisban kétszer is Moszkvába rendelték, és a MOB május 16-ai közgyűlése előtt két nappal, május 14-én az MSZMP PB lényegében már meghozta a döntést. „A Politikai Bizottság ajánlja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, foglaljon úgy állást és nyilatkozataiban tegye közzé, hogy a kialakult körülményeket figyelembe véve a magyar sportolók nem vesznek részt a XXIII. nyári olimpiai játékokon” – derült ki egy korabeli, szigorúan bizalmas jegyzőkönyvből.

A MOB persze nem dacolhatott az ajánlással, a tagok közül egyedül a kézilabda-szövetség képviseletében dr. Jacsó István szavazott a részvétel mellett, s hárman tartózkodtak: Békesi László, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke (későbbi pénzügyminiszter), Bogár Pál, az 1955-ös Európa-bajnok kosárlabdacsapat kapitánya, valamint egy azóta is azonosítatlan tag. Az már más kérdés, hogy a pártvezetőség Jacsó István kiállását cinikusan arra használta föl, lám, nálunk demokratikus döntés született.

Románia példája mégis arra bizonyíték, hogy érdemben is lett volna mód a szembeszegülésre a Szovjetunióval. Hogy ezt Magyarország miért nem vállalta? Kádár János állítólag úgy ítélte meg, Magyarország már azzal túlfeszítette a húrt, hogy a nagy testvér engedélye nélkül lépett be a Nemzetközi Valutaalapba és a Világbankba, s építgette a piacgazdaság egyre erősebb szigeteit.

A mából visszatekintve mindez persze inkább magyarázkodásnak tetszik. Marad a keserű tény, Magyarország csak két nyári olimpián nem vett részt. 1920-ban a háború veszteseként szenvedte el az olimpia eszméjével gyökeresen ellentétes kizáró büntetést, 1984-ben viszont önként maradt távol a játékoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.