Óriásölők: Madrid és Barcelona végzetei

A spanyol futballhajrában is az óriások a legérdekesebbek. De az óriásölők is majdnem annyira érdekesek.

Ch. Gáll András
2014. 05. 13. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó előtti forduló vasárnap esti mérkőzésein ugyanis az első három helyezett egyaránt pontokat veszített a Málaga, a Celta Vigo és az Elche ellenében; három olyan csapattal szemben, amelynek különösebb céljai már nem lehetnek idén. Bár az Elche elméletben még kieshetett volna, de valójában aligha, a többiek viszont tipikus „se fel, se le” pozícióban, csak úgy fociztak még egy jót, saját maguk és a nézők örömére, szórakoztatására. Persze ez lenne a normális, hiszen ezért találták ki a professzionális labdarúgást, de manapság inkább ez az egyedi.

Mert egyre gyakrabban az nyer, akinek az adott szituációban fontosabb a győzelem. Kínálják magukat a hazai kontrasztok, a Paks diósgyőri feltámadásától az Újpest–MTK párharc háromnapos csodájáig (szombaton 4-0 oda, kedden 3-0 ide), de még az egészségesebb magyar futballmúltból is emlékezhetünk 6-6-os búcsúpartira, vagy arra, hogy az üldöző tudta, hiába hozza minden meccsét, vetélytársa, az első helyezett otthonában kell felülkerekednie, mert mással szemben amaz sem fog hibázni. De el is rugaszkodhatunk a mi kis háztáji pontvadászatunktól, hisz például a fogadó irodák is úgy állapítják meg az olasz végjáték oddsait, hogy a kiesés elől menekülő 18. helyezettet favoritnak tekintik a bebetonozott nyolcadiknál. Vegyük csak a Série A hét végi, 37. játéknapját! Az egyaránt veszélyeztetett Bologna és Catania ugyan nem kímélhette magát és a másikat – utóbbi magával is rántotta előbbit –, de a közvetlenül előtte állók közül a Chievo idegenben nyert, a Sassuolo pedig négyet vágott, és mindkettő megmenekült. Áldozataik, a Genoa és a Cagliari a 14. és a 15. helyen, teljes biztonságban, köszönik, jól vannak.

Mint ahogyan a Premier League két évvel ezelőtti záró fordulójában remekül mulatott a Queens Park Rangers is. A Boltonnal futott versenyt a bentmaradásért, a 90. percben 2-1-re vezetett is Manchesterben, ám ekkor híre jött, hogy a Bolton csupán 2-2-re ment a Stoke otthonában, így a QPR számára érdektelenné vált az eredmény, a maga részéről befejezettnek nyilvánította a szezont, és mosolyogva engedélyezte a 92. és a 94. percben Dzeko és Agüero találatát. E mesés, 3-2-es fordítással lett bajnok akkor a Manchester City.

Csalást, de még csak manipulációt sem feltételezünk egyik esetben sem, hogyan is tehetnénk, nincsenek bizonyítékaink. Csupán azt állítjuk, hogy a fent említett együttesek, játékosok a munkájukat végzik, és ha lejárt a munkaidejük, azaz teljesítették a kitűzött célt, azonnal el is dobják a szerszámot. Csak ezek az „őrült spanyolok” hajtanak kifulladásig, mert megrekedtek a negyven, ötven évvel ezelőtti szinten.

Amikor a labdarúgás elsősorban még sportnak számított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.