Tizenötmillió forint jár a végső győztesnek

A tavalyi Ligakupa-döntő az etalon, sokan látták és féltucat gólt hozott. Idén DVTK–Videoton a párosítás.

Deák Zsigmond
2014. 05. 13. 2:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak egy jó párosítás kell a végére, meg egy megfelelő helyszín, s akkor egy olyan, szerény presztízsű és hagyományú sorozat, pontosabban annak a döntője is sikeres tud lenni, mint a magyar labdarúgó-Ligakupa. Tavaly Székesfehérváron például bő hatezren voltak kíváncsiak a Videoton és a Ferencváros csatájára, amelyen a zöld-fehérek 5-1-re diadalmaskodtak.

A hazai Ligakupa rövid, 2007-től datálódó történetében e nézőszám szinte csodaszámba ment, hiszen az addigi finálékat kétezernél többet sosem látták a helyszínen. Ebből a szempontból az első kiírás számított a mélypontnak, amit még őszi és tavaszi részletben bonyolítottak le. A két nyertes, az FC Fehérvár és a Debrecen az oda-vissza vágós döntőben csapott össze, a meccseket összesen hétszázan tekintették meg

A sorozatot azért találták ki, hogy sűrűbb terhelést kapjanak a játékosok és több bizonyítási lehetőséget a fiatalok. Kezdetben a sikerért Intertotó-kupa-indulás is járt, igaz, a győztes székesfehérváriak nem vállalták az európai szereplést, így a „totózás” a Honvédra maradt. Aztán ez a nemzetközi sorozat 2009-ben megszűnt, így a Ligakupa tétje tovább zsugorodott. A hat korábbi lebonyolításból a Videoton – illetve jogelődje – hármat nyert (2008, 2009, 2012), 2010-ben a Debrecen, 2011-ben a Paks, 2013-ban az FTC végzett az élen. Az MLSZ-ben próbálták növelni a Ligakupa jelentőségét, főképp pénzdíjjal. Idén 100 millió forintot osztanak-osztottak szét, a győztes 15, a vesztes 6 milliót kap. A 16 NB I-es és a 16 NB II-es, összesen 32 csapat vett részt a sorozatban, a másodosztályúak közül a Szigetszentmiklós jutott a legtovább, a nyolc közé. Az elődöntőben a Videoton 6-1-es összesítéssel kiütötte a tartalékos Debrecent, a DVTK pedig 3-2-vel a címvédő Fradit.

A diósgyőriek lesznek a kedden este hétkor kezdődő finálé házigazdái (tévé: Sport1), előtte délután négytől a női Magyar Kupa örökrangadós szereposztású FTC–MTK döntőjére kerül sor. A miskolci klubnál érdeklődve megtudtuk, hogy a mintegy négyezer ülőhely elővételben elkelt, a meccsnapon zárva lesznek a pénztárak, de a belvárosi Szinva-parkban még kedden is lehet venni belépőt 1000 és 1500 forintért. Tomiszlav Szivics gárdája az MK fináléjába is bejutott, kérdés, meglesz-e most az első trófea. A két fél az idényben eddig háromszor találkozott, az NB I.-ben november végén 2-2-es döntetlen született Miskolcon, a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében pedig 0-0 és 1-0 után a DVTK örülhetett a továbbjutásnak. A bajnokság utolsó körében, június elsején egymás ellen búcsúznak a szezontól a gárdák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.