Veszprémi csatavesztés emberáldozatokkal

Mondhatnánk, hogy hősi halált halt a Veszprém a BL-elődöntőben, de a bronzmeccsre újjá kell élednie.

Ballai Attila
2014. 05. 31. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesz-e három a magyar és a spanyol igazság? Számunkra ez volt a férfi-kézilabda-Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének alapkérdése. Hisz a budapesti női Final Fourt Ambros Martín irányításával a Győr, a férfi EHF-kupa berlini végjátékát Juan Carlos Pastorral a Szeged nyerte meg, ezúttal pedig Carlos Ortega vezette harcba az MKB-MVM Veszprémet. Méghozzá először szombaton a Kiel elleni elődöntőben, ahol a németek 29-26-ra győztek, így vasárnapra marad a bronzmeccs. A tét tehát nem a harmadik diadal, hanem a harmadik hely. Ami persze ugyancsak nemes cél.

Nem vitás, a Veszprém új fejezetet ír a BL-végjáték történelmében. Ez már délelőtt nyilvánvalóvá vált, természetesen még nem a pályán, a csarnokban, de a környező utcákon, tereken mindenképp. A szurkolók ugyanis megmutatták, mi a magyar virtus; bár a németek is felső fokon tudnak sörözni, nótázni, és a spanyol, illetve a katalán sem magába forduló, kedélybeteg nép, azért fiaink – és némely lányaink – ebben a műfajban ezúttal is felülmúlhatatlannak tűntek.

Úgy készültek a klubkézilabda legnagyobb ünnepére, mint az első bálozók, és ez a csapatra is igaz volt. Az elfogódottság azonban a játékban nem jelentkezett, Chemáék úgy estek neki a 2010-ben és 2012-ben is BL Final Fourt nyert vetélytársnak, mintha rögvest szét akarnák tépni. Aránylag gyorsan kiderült, hogy a gladiátorokként küzdő, közelharcot folytató védők miatt 8-9 méterről szinte képtelenség gólt lőni, távolabbról pedig a klasszis kapusok nem engedik, úgyhogy maradt a 6 méter: a ziccer, a bejátszás, a széljáték, a lerohanás. Az eme műfajokban is otthonos veszprémiek 11-8-ra el is húztak, ám a németek három kontrát vezettek akrobatikus labdakezelésekkel, és máris kiegyenlítettek, majd 13-13-mal zárult a félidő.

A húszezres Lanxess Aréna elképesztő látványt nyújtott és hangulatot árasztott, de hadd legyünk annyira elfogultak, hogy megjegyezzük: odahaza ötezer veszprémi hangorkánja is vetekszik az itteni négyszeres túlerővel. A Barcelona hívei is a spanyolosított magyar bajnokot támogatták, de a két szlovén bíró rokonszenvével többre mentünk volna. Csakhogy azt hiába vártuk, ezért a 29. percre, a Nagy László ellen elkövetett, magától értetődő, mégis megtorlatlan szabálytalanság miatt robbanás közeli állapot alakult ki. Úgyhogy e tekintetben remek tempóban szólalt meg az egyébként Ugalde akcióját kettéhasító duda.

Nagy afféle békekövetként megkísérelt közvetíteni a játékvezetők felé – és neki ezt el is nézik; míg mások reklamálnak, addig ha ő teszi ezt, az konzultációnak minősül. Azonban a 42. percben nem segíthetett: Sulic eltalálta az előtte őt gúzsba fogó Wienceket, amiért piros lapot kapott, ráadásul történt mindez 20-17-es hátrányban. A Bundesliga és a hazai NB I. közti különbség sajnos egyre inkább kidomborodott, hiszen a német bajnok kis túlzással hetente vív annyi kemény meccset, mint a magyar egy teljes szezon alatt. Hajrában elszenvedett vereségeinket tehát magyarázhatjuk a magyar átokkal, csak éppen ebben sokkal kevesebb a misztikum és több a sportszakmai törvényszerűség, mint azt általában vélik.

Arról nem is beszélve, hogy ha Jicha a nehéz tüzér, Palmarsson a mesterlövész, Sigurdsson pedig a könnylovasság, akkor roppant nehéz a másik oldalnak csatát nyernie. Ezúttal sem sikerült, a Kiel 29-26 győzött, és jutott be a vasárnapi fináléba. Az MKB-MVM Veszprém a harmadik helyért mérkőzhet, ami egy első bálos számára így is kellően komoly tét és vonzerő.

Amint azt reméltük, vasárnap a Veszprém a Barcelonával találkozhat. Csakhogy óriási meglepetésre nem a nagy döntőben, hanem a bronzmeccsen. A Flensburg ugyanis hatgólos hátrányból az utolsó pillanatokban 32-32-re egyenlítve, majd a hosszabbítást is 36-36-ra mentve elérte a büntetőpárbajt, amelyben jobbnak bizonyult. A szenzáció értékét növeli, hogy az egyetlen hetest a Barca és a földkerekség egyik legremekebb kézilabdázója, Nikola Karabatic hagyta ki. Húszezer néző között a két sorral előttem ülő Carles Puyol sem hitt a szemének. A Barcelona a minap visszavonult ikonikus labdarúgója a jobbszélső Tomas (félreértés ne essék: kézilabdás jobbszélső) nyolcas számú mezében nézte és izgulta végig a meccset, majd fogadta dermedten a Flensburg ünneplését. Vasárnap így Kiel–Flensburg szín német finálé következik, no meg előtte persze Veszprém–Barcelona párviadal. Ebben a leosztásban különleges bravúr kell a harmadik helyhez is, hisz a rivális egyrészt bizonyára csalódott csapat, másrészt viszont sebzett vad.

Eredmény, elődöntő:
Flensburg-Handewitt (német) – Barcelona (spanyol) 41-39 (18-17, 32-32, 36-36), büntetőkkel
THW Kiel (német) – MKB-MVM Veszprém 29-26 (13-13)

A vasárnapi program:
a 3. helyért:
Barcelona – MKB-MVM Veszprém 15.15
a döntőben:
Kiel – Flensburg-Handewitt 18.00

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.