Huszonnyolc év után újra Eb-n játszhat a válogatott

Női röplabdázóink a svédek legyőzésével és francia segítséggel csoportjuk élén végeztek a selejtezőben.

2014. 06. 01. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női röplabda-válogatottunk az Európa-bajnoki selejtezőn csoportjában egy hete Franciaországban nem kis szenzációt okozva mindhárom meccsét megnyerte, a házigazdák mellett az izraeli és a svéd együttest is legyűrte. A „második félidőben”, immár Izraelben azonban pénteken a franciáktól, majd szombaton az izraeliektől is kikapott 3-1-re, így az a veszély is fennállt, hogy a pótselejtezőt érő második helyről is lecsúszik.

A magyar szövetség helyszíni beszámolója szerint az izraeliek elleni vereséget követően Jan de Brandt szövetségi kapitány úgy gondolta, vasárnap délelőtt többet használ a csapatnak egy kis séta, mint egy újabb kiadós edzés. S a belga szakvezető pszichológusnak is kiváló: amíg a franciák elleni meccset követően búskomorságba esett a társaság, addig a második vereség után mintha óriási tehertől szabadultak volna meg a mieink, sokkal felszabadultabban készültek a svédek ellen. Netanyában a lányok nevetgélve fotózkodtak a tengerparton, s a szövetség elnöke, Poór Csaba, valamint a főtitkár, Ludvig Zsolt meghívásának eleget téve jókedvűen kávéztak a strand büféjében. Csak az okozott fejfájást, hogy Horváth Dóra térde felmondta a szolgálatot, a játékos nem is tudott a többiekkel tartani a sétára, sőt a játékot sem vállalhatta a svédek ellen.

A mieink szeme előtt azonban csak egy cél lebegett: 3-0-ra legyőzni az eddig pont nélküli svédeket. Tudva, hogy ebben az esetben mindenképpen továbbjutunk, a Franciaország–Izrael találkozó eredményének függvényében az a kérdés, hogy csoportelsőként rögtön a jövő évi Eb tizenhat csapatos mezőnyébe vagy a pótselejtezőre.

Nos, a mieink megtették, amit tenniük kellett, mert Sándor Renáta vezérletével 3-0 (15, 18, 20)-ra verték a svédeket. „Nagyon nagy szükségünk volt a győzelemre, meg kellett nyernünk ezt a meccset 3-0-ra. De a szükség és az akarás között óriási a különbség. Az első két játszmában domináltunk a meccsen, s vezettünk a harmadikban is, de ekkor nagyon sokat hibáztunk is. Szerencsére az ellenfél is megtette ugyanezt, így végül sikerült kiharcolnunk a győzelmet” – értékelte a történteket a mérkőzés után Jan de Brandt.

S ezután a csapat nekiállt kiszurkolni a franciák 3-0-s vagy 3-1-es győzelmét. Az izraeliek úgy léptek pályára, hogy nekik a 3-2-es vereség is elég, mert ebben az esetben vesztesként is kapnak egy pontot, amivel csoportelsőként révbe érnek. A franciák viszont már csak a pótselejtezőt érő második helyre hajthattak. S hajtottak is becsülettel, mert az első szettet megnyerték 25-20-ra, a másodikat pedig 25-10-re! Majd a harmadikban is elhúztak 8-4-re, de innen az izraeliek 13-10-re fordítottak. Ám volt még egy csavar a történetben, mert a franciák is megfordították az állást, a harmadik szettet 25-22-re, így a mérkőzést 3-0-ra nyerték. S így a magyar válogatott 2015-ben, huszonnyolc év után újra ott lesz az Európa-bajnokságon!

Az Eb-re kijutott magyar válogatott összeállítása: Dobi Edina, Horváth Dóra, Kötél Zsanett, Lévai Vivien, Liliom Rita, Pallag Ágnes, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Széles Petra, Szombathelyi Szandra, Tálas Zsuzsanna és Vacsi Evelin.

Vasárnapi eredmények:

Magyarország–Svédország 3-0 (15, 18, 20)

Magyarország: Tálas 2, Vacsi 9, Dobi 8, Liliom 5, Sándor 17, Pallag 10. Cs: Lévai (liberó), Szombathelyi. Szövetségi kapitány: Jan de Brandt.
Svédország: Harlin 2, Rejzovic 3, Wasserfaller, Jacobsson 9, I. Haak 9, A. Lazic 3.  Cs: Edberg Vieira (liberó), R. Lazic 1, Sjöberg 1, Rix, Lundvall. Szövetségi kapitány: Tina Celinder-Nygren.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 3-0, 10-9, 15-10, 22-13. II. játszma: 7-2, 7-6, 15-11, 20-13. III. játszma: 6-3, 9-9, 15-11, 20-15.

A másik mérkőzésen: Franciaország–Izrael 3-0 (20, 10, 22)

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 12 (14:8), 2. Franciaország 12 (12:7), 3. Izrael 12 (13:9), 4. Svédország 0 (3:18).

A magyar csapat hétfőn 9.15-kor a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljára érkezik Tel-Avivból az LY2365 járattal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.