Már Veszprémben is Rio és az olimpia a tét

Férfikézilabda-válogatottunk Szlovénia ellen még nem sokat nyerhet, de már sokat veszíthet. Szinte mindent.

Ch. Gáll András
2014. 06. 05. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel a Bajnokok Ligája négyes döntője után, vasárnap 14.30-kor Veszprémben, majd újabb egy hétre rá, június 15-én Velenjében válogatottszínekben csapnak össze a kontinens legjobbjai – így a magyarok a szlovénekkel –, a 2015. januári világbajnokság pótselejtezőiben. Érdemes felidézni, hogy ugyanez volt a párosítás négy esztendővel ezelőtt, és akkor a mieink összesítésben egyetlen gól különbséggel jutottak ki a 2011-es, svédországi vb-re. Ott hetedikként zártak, ezzel részvételi joghoz jutottak a 2012. tavaszi olimpiai selejtezőre, és mivel az a szintet is „vitték”, Londonban egészen az elődöntőig hatoltak.

A tét és a felfelé, azaz Rio irányába vezető út most hasonló. A cél kikerülni a 2015-ös katari vb-re, ott az első hét hely valamelyikét elcsípve továbbhaladni az olimpiai kvalifikációs viadalra, a három négyes csoport egyikében az első két hely valamelyikén végezni – és az már riói repülőjegyet ér.

Nézzük azonban – természetesen szigorúan elméleti jelleggel – a másik variációt. Azaz mi történik, ha fiaink elbukják az egyébként tavaly Spanyolországban vb-negyedik szlovénekkel szembeni csatát? Lemaradnak a vb-ről, onnan így eleve nem rugaszkodhatnak neki az olimpiai selejtezőnek. Erre így egyetlen esélyük maradna, a 2016. januári, lengyelországi Európa-bajnokság. Ahol minden, a riói kvalifikációs indulásra jogot még nem szerzett gárdát meg kellene előzni. Kirívóan szerencsés esetben talán egyet magunk elé engedhetnénk, de most csak az első pozíció látszik biztosnak. Ami másrészt persze roppant bizonytalan, mert négy-öt nagyágyú fog rá vadászni. Mint például a 2008-as, norvégiai kontinensviadalon, amelynek együttesünk ezzel a „most vagy soha” alapállással vágott neki, és soha lett belőle – mármint a pekingi olimpiát illetően.

Úgyhogy jelen és jövő miatt is le kellene gyűrni a szlovéneket, akikkel eddig 22-szer találkozott válogatottunk, és a mérleg kiegyensúlyozott: 10 győzelem mellett 11 vereséget és 1 döntetlent számlálunk. Éppen ideje lenne pozitívba fordulni, vagy legalább egálba, mondjuk egy hazai győzelemmel és egy idegenbeli remivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.