105 kilós dagadt disznó láncdohányosból sztárfutó

33 évesen, 105 kilósan, hamburgerzabáló láncdohányosként elhatározta, atléta lesz. Steve Way állta a szavát.

Ch. Gáll András
2014. 07. 29. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steve Way-ről nem is olyan régen azt se tudta a világ, kicsoda. Igaz ugyan, hogy 2006-ban futott egy 3:07.08-as maratont, ami egészen tisztességes teljesítmény egy 32 éves amatőr banktisztviselőtől, de aztán intenzív önsorsrontó hadjáratba fogott a bournemouth-i fiatalember. Felhagyott a futással, kizárólag gyorséttermekben kajált, vedelte a sört, és napi egy doboz cigaretta volt a fejadagja.

A szisztematikus hízókúrának meg is lett az eredménye, Way másfél év alatt 105 kilósra hízott, és sikerült annyira tönkre vágni a szervezetét, hogy éjszakánként már nem is tudott aludni.

„Valamit tennem kellett, ha nem akartam negyvenéves korom előtt meghalni. És persze az is zavart, hogy egy dagadt disznó vagyok. Így hát újra elkezdtem futni” – mesélte Way a The Guardiannek.

Az Advanced Marathoning című kézikönyv útmutatására hagyatkozva féléves edzéstervet dolgozott ki magának, és elhatározta, hogy a 2008-as londoni maratonon lemegy három óra alá. Le is ment, de nagyon: 2 óra 35 perces egyéni csúccsal bekerült az első száz közé.

Ezen fellelkesülve az ekkor már a 35. életévét taposó Way elkezdte komolyan venni az edzéseket. Immár heti 200 kilométert futott, és 2010-re 2:20 alá szorította az egyéni csúcsát. Létrehozott egy saját honlapot (steveway.co.uk), és lassan híresség lett belőle. Időközben a 100 kilométeres versenyeket is felvette a repertoárjába, és ezen az embertelen távon is sikereket ért el. Mindezt úgy, hogy továbbra is egy bankban dolgozik reggel 9 és délután 5 óra között, miközben napi két edzést tart, egyet munka előtt, egyet munka után, de ha nincs ideje reggel, akkor az ebédszünetben fut.

Steve Way sörökről álmodik

A nagy áttörés az idei londoni maratonon következett be. Egyéni legjobbját 2:16.27-re javítva 15. lett, olyan sztárokat megelőzve, mint az eritreai Samuel Tsegay.

Londoni nagyszerű eredményével bekerült a jelenleg is zajló glasgow-i nemzetközösségi játékokra készülő brit válogatottba, és szombaton a legjobb britként tizedik lett. Ideje 2:15.16, amivel megdöntötte a 35 éve fennálló brit korosztályos (40-en felüli) csúcsot. (Way július 6-án töltötte be a negyvenet.)

„Életem legszebb napja” – tette ki a világhálóra Twitter-üzenetében. Aztán gyorsan észbe kapott, mert rájött, hogy a felesége is olvashatja a szöveget, és korrigált: ”Oké, természetesen az esküvőm napja után ”

Persze Way sem egy szent, a glasgow-i nagy futása után bevallotta: a maraton közben egész végig egy pint sör és egy jókora dupla sajtburger járt az eszében

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.