A kis Gyurtának nagy lutri lesz a berlini Eb

Nem véletlen, hogy a nyílt vízi úszásban világranglistát sem készítenek.

FT
2014. 07. 30. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tényleg esélye van Gergőnek arra, hogy az európai ellenfelekkel csatázva jócskán felülmúlja a tavalyi világbajnokságon elért teljesítményét, amikor a 10 kilométeres távon a 18. helyet szerezte meg – mondta a nemrégiben életrajzi regényét megjelentető szakember a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának. – A nyílt vízi versenyeket ugyanakkor aligha nevezhetném kiszámítható, vagy ha úgy tetszik, a tippmixes fogadások körébe tartozó próbatételnek. Minden egyes verseny más: hol a víz hőfoka és minősége, hol a hullámzás, hol pedig a versenyzőtársak egészen más sportágakat idéző megmozdulásai miatt. Valójában minden rajt egy lutri. Nem véletlen, hogy ebben a versenyágban világranglistát sem készítenek, mert annyira sok a külső tényező, és ezért lehetetlen az igazságos összehasonlítás. Így aztán egy világverseny előtti jövendölés is könnyelműsködésbe fordulhat át. Én itt, a hódmezővásárhelyi felkészülési táborunkban csak abból indulhatok ki, amit az edzésen a saját szememmel látok, az pedig kétség kívül biztató. Feldobta a fiút a balatonfüredi Európa-kupa-futamon kivívott győzelme, és ezért is érzem úgy, hogy két hét múlva akár a dobogóért is harcolhat. De az ördög sajnos soha nem alszik ”

Az UTE válogatottjára négynapos pihenő után a sokkal kiszámíthatóbb környezetet biztosító uszodai versenyeken vár az újabb kihívás.

„Gergő nagyot úszott július közepén a debreceni nyílt országos bajnokságon, és az ott teljesített 14:57.44 perces idejével az idei európai ranglista harmadik helyére került – folytatta a Gyurta fivérek mestere. – A versenyszám éllovasa 14:44.50-nel magasan az olasz csúcstartó Gregorio Paltrinieri, mögötte honfitársa Gabriele Detti következik 14:56.80-nal. Vélhetően hármuk közül kerül majd ki a berlini Eb aranyérmese. Gergő ezen a távon tavaly a rövid pályás kontinensversenyen már begyűjtött egy első helyet, két évvel ezelőtt pedig Debrecenben nagymedencében bronzérmet nyert. Okkal remélhetjük tehát, hogy az érmes sorozata idén sem szakad meg” – hangsúlyozta Széles Sándor, hozzátéve, hogy Gergő ott lesz a 800 gyors és a 400 méteres vegyes rajtjánál is.

Egy gondolat erejéig szóba került Gergő testvére, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel is, aki – edzőjével egyetértésben – a most következő európai rangadón kihagyja az úgynevezett „király számát”, azaz a 200 méteres mellúszást. Ott lesz viszont ebben az úszásnemben az 50 és a 100 méteren indulók mezőnyében, és emellett a magyar váltó is számíthat a tudására.

„Dani 11 éve szinte megállás nélkül állt és áll a legnagyobb kihívások elébe, most viszont úgy döntött, hogy 2014-ben a decemberi katari rövid pályás világbajnokságon szeretne emlékezetes teljesítménnyel kirukkolni. És persze 2015-ben Kazanyban, a világbajnokságon, a következő olimpia előszobájában. A római vb óta mindent megnyert, amit csak lehetett, és most, a Londonból Rio de Janeiro felé vezető út felénél bőven megteheti azt, hogy a 200-on átmenetileg átengedi a terepet a vetélytársainak. E közben ugyanolyan keményen edz, mint a testvére, úgy is fogalmazhatnék, hogy olyan lendülettel, mint ha Berlinben a 200-on is elindulna” – mondta el Széles Sándor.

Mindehhez néhány statisztikai adat. Az európai ranglistát a 200 mellen idén a brit Michael Jameson vezeti 2:07.79-cel, Gyurta a harmadik a debreceni országos bajnokságon elért 2:08.72-vel. A 100 mellen is egy brit az éllovas, Adam Peaty 59.25-tel vezet, Gyurta 1:00.32-vel a hatodik. Ami pedig az 50 méteres számot illeti, itt a szerb Čaba Silađi – Szilágyi Csaba – vezet 27.09-cel, Gyurta neve nem szerepel a legjobb huszonöt között, de ez valóban mellékes dolog, mert a sprintet csak amolyan levezetésnek szánja az olimpiai bajnok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.