Debrecen–BATE Boriszov két év után újratöltve

A fehérorosz bajnok a DVSC-nél többet változott, s inkább gyengült a 2012-es BL-selejtezős párharchoz képest.

Deák Zsigmond
2014. 07. 29. 1:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most újra összejött ez a párosítás, de az első derbi a magyarországi, s a Lokinak az új Nagyerdei Stadion elkészülte miatt már nem kell albérletben fogadnia ellenfeleit. Ami a csapatokat illeti, a mieink közül Mészáros, Korhut, Bódi, Szakály, Máté, Varga és Sidibe, a másik oldalról A. Volodko, Rogyionov, Oleknovics, Poljakov és Pavlov részese volt a két évvel ezelőtti csatáknak. A fehérorosz foci zászlóshajója nem csak azt a párharcot vette sikerrel, hiszen 2011-hez hasonlóan feljutott a BL főtáblájára, ahol a csoportban otthon 3–1-re verte a későbbi végső nyertes Bayern Münchent. Végül a kvartett harmadikjaként az Európa-ligában kötött ki, ahol a Fenerbache állította meg.

A BATE tehát nemzetközi szintű gárda,  amely az elmúlt hat szezonból ötször bejutott valamelyik európai sorozat csoportkörébe. Ám az utóbbi időszakban 13 jelenlegi vagy volt válogatott játékosa ellenére kissé meggyengült, távozott például az Arsenalt és a Barcelonát is megjárt Hleb, illetve Viktor Goncsarenko vezetőedző. Tavaly a BL 2. selejtezőkörében a kazah Sahtyor Karagandi kettős győzelemmel, 2–0-s összesítéssel tréfálta meg a boriszoviakat, akik idén csak nagy nehézségek árán, 0–0 és 1–1 után idegenben szerzett góljuknak köszönhetően jutottak tovább az albán Skënderbeu ellenében. A tavaszi-őszi rendszerű fehérorosz bajnokságban a 2. helyen állnak a Dinamo Minszk mögött 12 győzelem, 5 döntetlen, 1 vereség mutatóval. Jelenlegi keretük értéke 18,2 millió euró, a legtöbbet, 2 milliót az idényben már 9 gólos irányító, Szergej Krivets kóstál.

A DVSC játékosai a Transfermarkt.de szakportál szerint összesen 11,2 milliót érnek, közülük Varga József 900 ezret, a piaci viszonyok tehát a beloruszok mellett állnak, ám jól tudjuk, ez azért még nem áthidalhatatlan különbség. Hasonlóképpen gondolkodik a mindkét 2012-es BATE elleni találkozón szerepet kapott Bódi Ádám is a klub honlapjának adott nyilatkozata alapján: „Két éve kint döntetlent tudtunk elérni, ami biztató eredménynek számított, de a visszavágó rosszul sikerült. Varga József sárga lapok miatt nem játszhatott, én sem a helyemen futballoztam, s egy kiállítás megpecsételte a sorsunkat. Most ugyanolyan nehéz párharcra számítok. Ha továbblépünk, a nemzetközi csoportkör már biztos, minden erőnkkel azon leszünk, hogy ezt elérjük.”

A Nagyerdei Stadionban kedden este fél kilenckor kezdődő (tv: m2) összecsapás játékvezetője a lengyel Szymon Marciniak lesz, aki már ismeri az új debreceni arénát, hiszen május 22-én ő fújt a Magyarország–Dánia válogatott mérkőzésen. Akkor 2–2 lett a végeredmény, ez most nem lenne igazán kedvező.

Kedvcsinálónak a két évvel ezelőtti, boriszovi mérkőzésen Sidibe vezető gólja:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.