El kell kerülni a brazil futballcsapdát!

Mi vagyunk a póló braziljai, és jövő héten Eb-t rendezünk Budapesten. Ám 7–1-re senkitől sem kaphat ki válogatottunk.

Ch. Gáll András
2014. 07. 09. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd déltájban szakadó esőben toppanunk be a Margitszigetre, válogatottjaink utolsó nyilvános edzéseire. „Hogyan állunk az őszi Eb előkészületeivel?” – kérdezzük Merész Andrást, női válogatottunk kapitányát, aki – mint mindig – veszi a lapot, és azt válaszolja: „Jól, már megrendeltük az időjárásnak megfelelő stoplikat.” Az utalás egyértelmű, a tréner az 1954-es labdarúgó-vb döntőjére céloz, amelyet a magyar Aranycsapat óriási meglepetésre 3–2-re elveszített az előzetesen esélytelennek ítélt németekkel szemben, részben az ítéletidő és az ellenfél ahhoz alkalmazkodó cipői miatt. Aki szerint ez a találkozó volt a vb-história legnagyobb szenzációja, az kedden bizonyára felülvizsgálta e tételt, hiszen a német–brazil „mészárlás” új, sci-fibe illő fejezet.

Ha már a magyar párhuzamoknál tartunk, hasonló tetszhalott állapotot a nemzetközi versenysportból is legfeljebb egyet említhetünk: Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok toronymagas favoritként indult 1980-ban a moszkvai olimpián, ám nem sokkal a rajt után leállt, feladta a versenyt. Mint a brazilok, az első félidő közepének lidérces nyolc perce során, amikor négy elemista gólt szedtek be. Persze, hiányzott hátul Thiago Silva, elöl Neymar, a társaságra nehezedő óriási teherrel ellentétben.

A téma és a dilemma számunkra a hétfőn kezdődő vízilabda-kontinenstorna miatt húsba vágó. Annál is inkább, mert a 2001-es, szintén budapesti kontinensviadal előtt és alatt rajongók hada cincálta szét akkor már sydney-i olimpiai bajnok fiainkat, akik végül, egyszerre kényszerülve celeb és élsportoló szerepbe, alig tudtak megkapaszkodni a dobogó alsó fokában.

E közeli és távolabbi emlék miatt kérdeztük két válogatottunk szövetségi kapitányát a brazilok összeomlásáról, illetve arról, levonható-e abból számunkra bármiféle konzekvencia. Benedek Tibor 2001-ben játékosként rögzítette magában a hazai Eb-t, érdeklődésünkre pedig azzal válaszolt: „Nagyon tanulságos volt a brazil–német meccs. Megmutatta, hogy ha túl komolyan vesszük, ami ránk vár, akár így is járhatunk. Ezért szükséges egy kis lazaság, az, hogy az Európa-bajnokságot ne stresszként, hanem élményként éljük meg. A 2001-eshez képest most kisebb a körítés, játékosaink képei nincsenek mindenfelé kifüggesztve, de az első mérkőzésen, hétfőn ránk fog szakadni a tömeg. Ezt kell felfognunk teher helyett örömként, mert nem véletlen, hogy csapatainkat, a nőit és a férfit is, ennyire szeretik a szurkolók. Ezért tenni kellett, ezt ki kellett vívni. Nem rendeznek olyan gyakran Magyarországon Eb-t, ezért ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztanunk.”

Merész András, a lányok mestere szerint sem, bár neki és lányainak az „agyonimádástól” egyelőre nem kell tartania: „A mi játékosainkról készült poszterek nem díszítik tinédzserek hálószobáinak falát, bár a népszerűség, ismertség terén az elmúlt években nagyot lépett előre a csapatunk. Erre szükségünk is volt, mert ez igazolja vissza a munkánkat, az eredményeinket. Ettől persze még végig nyitott szemmel járok majd én és a kollégáim az Eb-n, és ha bárhol, bármikor azt tapasztalom, hogy kezd terhessé válni a felhajtás, azonnal lépek, lépünk. Egyelőre viszont azt mondom, szeressenek bennünket nyugodtan, állunk elébe.”

Már az Eb alatt is, de persze különösen az Eb után – rögvest az eredményhirdetéstől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.