Fantasztikusan megújul a magyar sport bölcsője

Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok vezetője aláírta a Millenáris Velodrom tervezési szerződését Váncza Lászlóval, a győztes pályaművet benyújtó iroda vezetőjével.

Deák
2014. 07. 10. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar sport bölcsőjének mondható, az 1896-os millenniumra épített, majd első olimpiai bajnokunk, Hajós Alfréd tervei szerint 1928-ban átalakított Millenáris enyhén szólva is esedékes rekonstrukciójára 2013 szeptemberében írtak ki nemzetközi tervpályázatot. A 29 beérkezett pályamű közül a bírálóbizottság a Váncza Művek munkáját ítélte a legjobbnak. Mostanra megszületett a végleges megállapodás az irodával, így folytatódhat az érdemi, tervezői munka.
A koncepciótervek már őszre, míg a kiviteli tervek 2015-re készülhetnek el, és ezek után kezdődhet a közbeszerzés a kivitelező kiválasztására. A tervek szerint 2017-ben adják át az új Millenáris Velodromot, amelyik a kerékpársport mellett a tornasport új hazai központja is lesz.

A több funkciós létesítményben lesz egy 250 méteres, nemzetközi szabványnak is megfelelő, fedett kerékpáros-pálya, amelynek tetején(!) egy 400 méteres, kültéri Velodromot is kialakítanak. A létesítmény területén BMX-pálya, sőt kerékpárszerviz, kávézó és üzlethelyiségek is lesznek majd. Mindezeket úgy alakítják ki, hogy az új csarnok középső részén a tornászok edzőközpontját rendezik be. Az új Millenáris Velodrom a Puskás Ferenc Stadion körül kialakítandó Nemzeti Olimpiai Központ része lesz. A „stadion a stadionban” megoldással épülő új nemzeti stadion és a környezetében létrejövő sportpark az egész magyar sport szempontjából kiemelkedő fontosságú beruházás, hiszen a labdarúgás mellett szinte az összes olimpiai sikersportágat kiszolgálja majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.