Kiharcolták a világbajnoki részvételt a fiatalok

Az U19-es magyar labdarúgó-válogatott az Izrael elleni 2-1-es győzelemmel zárta a hazai rendezésű Európa-bajnokságon a szereplését

2014. 07. 25. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régi ismerősként köszöntötte egymást a két csapat edzője, Pisont István, Mészöly Géza segítője, illetve Eli Ohana, az izraeliek szakvezetője. Utóbbi a nyolcvanas-kilencvenes évek legismertebb izraeli labdarúgója, aki 1988-ban a Mechelennel megnyerte a KEK-et, a Beitar Jerusalemmel pedig számtalanszor az izraeli bajnokságot, két ízben Pisont Istvánnal közösen. Tegnap két órára felfüggesztették a barátságot.

Mészöly Géza ismét megkavarta a csapatot, a portugálok elleni kezdőcsapathoz képest kihagyta Németh Máriót, Farkas Zoltánt és Forgács Dávidot, helyettük Mervó Bence, Zsótér Donát és Varga Szabolcs került a kezdőbe. A néhány éve még a korosztály legnagyobb tehetségének tartott Bobál Gergelynek tehát kezdőként az az 54 perc jutott, amit az első meccsen, Ausztria ellen töltött a pályán, tegnap a hajrában jutott szóhoz csereként.

Egyik helyettese, Mervó már a 3. percben megszerezhette volna a vezetést, néhány lépésről tűzhette a kapura az előtte felpattant labdát, ám Gal kapust találta telibe. A folytatásban mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, szerencsére a magyar csapat szerezte meg a vezetést. Jehezkel helyzete után a kontrából Kalmár iramodott meg a 25. percben, végigvezette a labdát az izraeli térfélen, majd úgy húsz méterről bal lábbal a jobb alsóba helyezett. Éppen ideje volt, hogy a győri reménység valamit megcsillantson a tudásából, aminek köszönhetően már az előző idényben bemutatkozott az NB I-ben.

A 36. percben Hugy szép fejessel egyenlített, de még az első félidőben visszavette a vezetést a magyar válogatott: Varga beadását Balogh csúsztatta a hálóba.

A második félidő elején mindkét oldalon hajmeresztő hibák tarkították a játékot, az eredmény azonban nem változott. Aztán Ohana (csak névrokona a szakvezetőnek) egyenlíthetett volna. A hajrára fölénybe került az izraeli csapat, de a legnagyobb helyzeteit is elpuskázta.

Örülhetünk a 2-1-es győzelemnek, a vb-részvételnek, de el kell ismerni, az izraeliek semmivel sem voltak gyengébbek a mieinknél.

U19-es Európa-bajnokság
A-csoport, 3. forduló:Magyarország–Izrael 2-1 (2-1)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 8000 néző. Vezeti: Kevin Clancy (skót)
Magyarország: Székely – Talabér (Medgyes, 59.), Asztalos, Lenzsér, Tamás K. – Nagy D. – Mervó (Németh M., 84.), Kalmár – Zsótér, Balogh N. (Bobál, 74.), Varga Sz. Szövetségi edző: Mészöly Géza
Izrael: Gal – El Hija, Habasi, Danino, Goldberg (Biszan, 86.) – Peretz, Samir (Szagi, 76.) – Safuri, Hugy, M. Ohana – Jehezkel (Weissman, 56.). Szövetségi edző: Eli Ohana
Gólszerző: Hugy (36.), ill. Kalmár (25.), Balogh N. (39.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.