Magyarország Dream Teamje felsőbb osztályba lépett

A pár hete megszerzett U17-es világbajnoki bronz után kosaraslányaink feljutottak az U18-as Eb A csoportjába.

Ch. Gáll András
2014. 07. 29. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintélyes rajongótábora alakult ki a magyar U17-es lány kosárlabda-válogatottnak a közösségi hálón. Kovács Andrea edzőnő csapata előbb Csehországban a 17 éven aluliak világbajnokságán (!) bronzérmet szerzett, többek között kétszer legyőzve a házigazdákat, majd néhány hét pihenő és rákészülés után Temesváron és Nagyváradon az egy évvel idősebbek között megnyerte az U18-as Eb B divízióját, s ezzel visszajuttatta az A csoportba Magyarországot. Szívet melengető sikersorozat egy olyan csapatsportágban, amely egyfelől a futball után egyértelműen a legerősebb nemzetközi mezőnyt vonultatja fel, másfelől amelyben emberemlékezet óta nem értünk el semmilyen eredményt, hacsak a légiósokkal megtűzdelt Pécs és Sopron Euroliga-harmadik és -negyedik helyeit nem számítjuk.
„A két tornán tizennégy mérkőzést játszottunk, és ebből tizenhármat megnyertünk, egyedül a későbbi világbajnok Egyesült Államoktól kaptunk ki a vb elődöntőjében. Itt, a Partiumban és a Bánátban csupán az Észtország elleni döntő lett viszonylag szoros, ezt 58–52-re nyertük meg, a többi sima ügy volt, azaz lett, mert rendre a második félidőben őröltük fel az aktuális ellenfelet. Dubei Debora bekerült a torna All-Star csapatába, akárcsak a vb-n, de Nagy Dorottyának legalább annyira ott lett volna a helye, sajnálom, hogy kihagyták” – mondta lapunknak Kovács Andrea, aki szomorúan említette, hogy alig néhány magyar edző látogatott el Nagyváradra, ami pedig kőhajításnyira van Debrecentől.

Dream Team – kosarasálmaink megvalósítója

„A váradi magyarok azonban szép számmal kijöttek a meccseinkre, hazai környezetet varázsoltak, s még vörös rózsákkal is köszöntöttek bennünket. A nagyszalontai születésű Dubei Deborának a nagymamája is átjött a meccseinkre, szóval igazán családias környezetben kosarazhattunk. De jó lenne együtt tartani ezt a csodálatosan tehetséges társaságot! Az igazi az lenne, ha minél többen felnőttválogatottak lennének néhány éven belül, s talán az sem hiú remény, hogy egy-két játékosom már jövőre, a hazai rendezésű felnőtt Eb-n is szóhoz juthat” – fogalmazott az edzőnő.
Nagy Dorottya, aki ősztől a bajnok komlói PINKK csapatában folytatja, még nem fejezte be a nagy nyári sorozatot: „Augusztus közepén Nankingban az ifjúsági olimpián szerepelünk két U17-es válogatott-társammal, Aho Ninával és Tóth Tímeával a sportágunk speciális, három a három ellen játszott változatában. Kínában is a dobogó a célunk. Hogy fáradt vagyok-e? Igen, de kit érdekel? Ez eddig életem legcsodálatosabb nyara, és még nincs vége. Időnként arra gondolok, bárcsak sohase érne véget!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.