Nagyon tudnak futballozni a krasznodari kozákok

Ha bárki azt hitte, a Diósgyőr meg tudja szorítani az orosz FK Krasznodart, akkor a 90 perc kijózanította.

Ch. Gáll András
2014. 07. 31. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az M3-ason piros-fehér sálakat lobogtató autósok előzték meg a tudósító kocsiját, legalábbis a miskolci bekötőút után, Debrecen határában pedig rendőrök figyelték a Diósgyőr-szurkolók járgányait, nem lépik-e túl a sebességkorlátozást.

A Nagyerdei Stadion környéke már piros-fehérben úszott, kiváltképp a D oldal előtt kialakított szurkolói zóna – mondjuk, ebben semmi meglepő nincs, mert a házigazda, a Loki klubszínei is ugyanezek –, persze tízezrekre ne gondoljon senki, odabent elveszett az a pár ezer néző a húszezres, gyönyörű létesítményben. Bömbölt a hangszórókból az Edda, végtére is ezen az estén nem a Tankcsapdára voltak kíváncsiak a drukkerek

Pillanatok alatt kiderült, Tomiszlav Szivics nem küldte rá az ellenfélre a DVTK-t, a négy védő előtt Kádár amolyan elősöprögetőt játszott, a támadással egyedül Bacsa törődött.

S mivel a Krasznodar sem törte össze magát – Oleg Kononov edző a nagyágyúi közül a legdrágább játékosát, a 8,5 millió eurós brazil Wándersont és a 34-szeres svéd válogatott Granqvistet is pihentette, nyilván a Lokomotiv Moszkva elleni vasárnapi, idegenbeli bajnokira –, jó húsz percig semmi sem történt a pályán.

A 22. percben megvillantak a „kozákok”: Kalesin elment a bal szélen, lapos beadását az uruguayi Laborde egyből, élesen a jobb sarok mellé lőtte, Antalnak semmi köze nem volt a labdához. Egy percre rá Ari óriási helyzetben lyukat rúgott, de a 29. percben már nem tudott hibázni, egy előreívelt labdát balladai magányban kapott az ötös sarkán, és kapásból, belsővel a bal sarokba helyezett. 0–1.

Óriási volt a tudásbeli különbség a két csapat között, és ezt pontosan tudták a borsodiak is, mert minden mozdulatukból sütött a kisebbrendűségi komplexusuk. A 35. percben Laborde lövését öklözte szögletre Antal. Teljesen beszorult a „hazai” csapat, és a 40. percben jött az újabb gól. Gazinszkij sakk-mattra játszotta a diósgyőri védelmet, begurítását Ahmedov 12 méterről bepofozta. 0–2. A 45. percre jutott még egy óriási Sigurdsson-helyzet, de az izlandi kihagyta.

A szünetben bejött Bognár és Grumics, és mindjárt megváltozott a játék képe. Előbb Grumics fejelt egy lesgólt – ami nem is biztos, hogy les volt –, majd Bognár zseniális labdát varázsolt Bacsa lábára, aki éles szögből a hálóba bombázott. 1–2. Két percig tartott az öröm, mert az 51. percben Pereyra kilőtte a bal felső sarkot, a labda a vinklinél vágódott a hálóba. 1–3. Rögtön utána Ari két bődületes helyzetet puskázott el (le is cserélték utána), majd még Bisztrov és Joaozinho is egyet-egyet, de igazán nem volt jelentősége, mert a krasznodari visszavágó nem több puszta formaságnál. Gosztonyi csúnyán felrúgta az egyik brazilt – kapott is egy sárgát –, de látszott, szó sincs szándékosságról, csak éppen a magyarok mindig lemaradtak egy ütemmel, és ilyenkor már a sípcsontot találják el a labda helyett.

A 74. percben Antal úgy gondolta, cselez egy sort a saját tizenhatosánál, Bisztrov leszerelte, majd mosolyt fakasztó módon az üres kapu mellé passzolt. Ezt már a hazai közönség sem tűrte, felharsant a fütty, habár tapsolhattak is volna, mert a meccs szép lassan átment színvonalas bohózatba. Azért a végére jutott még két poén, a 88. percben Bisztrovot fölöslegesen, de alaposan felvágták, 11-es, amit Joaozinho a bal sarokba vágott (1–4). Végül a 90. percben Bisztrov állította be az 1–5-ös végeredményt.

A krasznodari visszavágót még le kell játszani, de igazi tétje már nincs

Európa-liga, 3, selejtezőkör, 1. mérkőzés:

Diósgyőr–Krasznodar (orosz) 1–5 (0–2)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 6000 néző, v.: Yildirim (török).
Gólok: Bacsa (49.), ill. Ari (29.), Ahmedov (40.), Pereyra (51.), Joaozinho (88., 11-esből), Bisztrov (90.)
Diósgyőr: Antal (Rados, 80.) – Eperjesi (Grumics, 46.), Alves, Debreceni (Bognár, 46.), Huszics – Kádár – Németh, Egerszegi, Elek, Gosztonyi – Bacsa.
Krasznodar: Szinyicin – Jedrzejczyk, Martinovics, Sigurdsson, Kalesin – Laborde (Bisztrov, 59.), Gazinszkij, Pereyra (Pomerko, 33.), Ahmedov, Joaozinho – Ari (Wánderson, 59.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.