Storcz Botond: lehet és kell is nagyot álmodni

A jövő heti moszkvai világbajnokságon a női kajakosok, valamint a kenusok járhatnak az élen az éremszerzésben.

FT
2014. 07. 29. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Túl vagyunk egy sikeres felnőtt-Európa-bajnokságon és egy felemelő, az eredmények mellett rengeteg jó érzést és szép élményt adó ifjúsági és U23-as világbajnokságon. Lehet nagyot álmodni a moszkvai világbajnokságra?
– Lehet és kell is, hiszen nagyszerűen alakult eddig ez a szezon. A világbajnokságig vezető utunk látványos sikerekkel van kikövezve. A brandenburgi Európa-bajnokságról tizenhárom érmet hoztunk haza, míg Szegeden az utánpótlás-világbajnokságon tizenöt érmet lapátoltak össze a versenyzők, és ezek az eredmények jóval túlszárnyalták a várakozásainkat. Bár ezek a számok, ahogyan a tavalyi duisburgi világbajnokság tizenhét érme is, kiugró teljesítményekről tanúskodnak, a lehetőség Moszkvában is adott a jó szereplésre. Lehet nagyot álmodni, mert csapatunk képes megvalósítani ezeket az álmokat, ám én úgy érzem, az esélylatolgatást illetően maradjunk a realitások talaján. Vagyis ismét azt mondom, tíz érem esetén már jól teljesít a magyar válogatott.

– Szakáganként miként ítéli meg az esélyeket?
– Ahogyan az elmúlt években megszokhattuk, ismét a női kajakosok és kenusok járhatnak az élen az éremszerzésben, bár nehéz lesz a brandenburgi Európa-bajnokság eredményét megismételni, amelyen női kajakban mind a négy olimpiai számban magyar siker született. Férfi kenuban tavaly két olimpiai számban nyertünk aranyérmet, és versenyzőink, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros, valamint Vajda Attila képes lehet a címvédésre. Kétszáz méteren pedig örülnék neki, ha újra lenne döntős egységünk. Férfi kajakban volt hiányérzetünk a brandenburgi Európa-bajnokságon, hiszen érem nélkül maradtunk, igaz, a válogatott tagjai nem a megszokott számaikban rajtoltak. Most azonban itt lesz Dombvári Bence, Dudás Miklós és az olimpiai ezüstérmes férfi csapathajó is a négyesben száll vízre, így reményeim szerint a férfi szakág sem marad érem nélkül.

– A Moszkvába utazó csapatba több fiatal versenyző is bekerült. Ez már egyfajta tudatos menedzselés?
– Az idén az volt a célunk, hogy minél több fiatalnak versenylehetőséget biztosítsunk, minél több egységet kipróbáljunk a nemzetközi viadalokon. A tavaszi világkupákon sok tehetség jutott szóhoz, és ez mindenképpen a tudatos menedzselés része, de a moszkvai csapatba mindenki a saját érdemeinek megfelelően került be. Természetesen a fiatalok eredménye jó visszajelzés a sportág számára, mutatja, hogy a szakmai építkezés a legjobb ütemben zajlik.

– Hogy látja, ez az építkezés meghozhatja minden idők legjobb olimpiai szereplését Rióban?
– Nem szeretnék az elmúlt egy-másfél év eredményeiből messzemenő következtetéseket levonni. Fontosnak tartom, hogy sok versenyzőt tudunk téthelyzetbe hozni a világversenyeken, elindult egy eredményesnek mondható folyamat, amelynek célja, hogy minél több olimpiai kvótát szerezzünk meg a jövő évi milánói kvalifikációs világbajnokságon. Egyelőre erre tudok gondolni, a riói eredményesség egy következő lépcsőfok számunkra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.