Tiszaújvárosban randizik a triatlonvilág elitje

Márkus Gáborra, a viadal szülőatyjára, a triatlonpápára emlékezünk a 18. TVK ITU Triatlon Világkupán.

Ch. Gáll András
2014. 07. 31. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordszámú nevezés érkezett az augusztus 9-én és 10-én Tiszaújvárosban – idén 18. alkalommal – megrendezendő TVK ITU triatlon-világkupára és ETU junior Európa-kupára.

Márkus Gergely versenyigazgató – aki a Nemzetközi Triatlonszövetség (ITU) sportigazgatója is – az esemény tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: 50 országból csaknem 120 férfi és 90 női versenyző jelezte részvételét. Ilyen hatalmas érdeklődés még soha nem nyilvánult meg az ezúttal is az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó viadal iránt. A felnőtteknél a világkupát sprinttávon rendezik meg, ez az olimpiai táv fele, vagyis 750 méter úszást, 20 kilométer kerékpározást és 5 kilométer futást jelent.

Márkus hangsúlyozta, hogy a mezőnyben Európa- és világbajnoki, továbbá világkupa-dobogósok versenyeznek. A legnagyobb nevek: a férfiaknál a vb-dobogós orosz Dmitrij Poljanszkij, a nőknél pedig az Eb-bronzérmes olasz Annamaria Mazetti és a tavaly Tiszaújvárosban harmadik osztrák Sara Vilic. A hazai versenyzők közül Vanek Ákostól és Faldum Gábortól, valamint Vanek Margittól és Kovács Zsófiától lehet a legjobb szereplésre számítani. Magyar szempontból biztató, hogy a közelmúltban, Hamburgban megtartott úgynevezett vegyes világbajnokságon a Vanek testvérek Kovács Zsófiával és Tóth Tamással csapatban bronzérmesek lettek. Kvalifikációs versenyről lévén szó, az ötkarikás szereplés kivívása is kiemelt feladat a hazai szövetség számára.

Lehmann Bence és Bicsák Flóra is kiharcolta a részvételt a közelgő nancsingi ifjúsági olimpián. Ők jövő szombaton a tiszaújvárosi selejtezőben még elindulnak, vasárnap azonban már Kína felé veszik az irányt.

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a szervezőbizottság társelnöke kiemelte: az idei verseny szervezése egy szempontból mindenképpen más volt, mint a korábbiaké: már nem vehetett részt benne a verseny szülőatyja, Márkus Gábor, aki a tavalyi világkupa után pár nappal váratlanul elhunyt. A legendás sportvezető emlékére szobrot állítanak, amelyet a jövő évi világkupa alkalmával avatnak fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.