Új időszámítás: szeptembertől így járhatunk válogatott meccsre

Jön a szurkolói kártya az NB I-ben. Megkérdeztük a klubokat, hogy állnak az átállással. Az MLSZ még sehogy.

Gabay Balázs
2014. 07. 30. 18:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról kedden már írtunk, az MLSZ 127-es számú határozata szerint szeptember 15-től minden, beléptetőrendszerrel felszerelt magyar stadionba kizárólag szurkolói kártyával lehet belépni. A szövetség a szabályozásban előírta az NB I-es csapatoknak a központi jegyértékesítő rendszerhez való informatikai csatlakozást is, ahol ennek a feltételei rendelkezésre állnak. A kártyás vásárlás és beléptetés a válogatott meccsekre is vonatkozik.

Sipos Jenő, az MLSZ kommunikációs vezetője kedden már arról beszélt, hogy szeptember 15-től minden élvonalbeli gárda létesítményére vonatkozik a kártyás beengedés, kivétel nincs. Hozzátette: egy kártya kiváltásával minden stadionba bebocsátást nyer a drukker.

Aki hosszabb ideje jár meccsekre Magyarországon, az tudja, hogy eddig sok helyen biztonsági őrök gyűrűjén, „jegyeltépős” módszerrel lehetett bejutni a stadionokba. Ahol már felszerelték a beengedő kapukat, ott sem kellett kártyát kiváltani, ez csak a fradistáknak volt kötelező. A Puskásban mondjuk ez némiképp feleslegesnek tűnt.

A forgókapuknál sem ment egyszerűen a bejutás: az interneten megvásárolt és kinyomtatott belépők vonalkódját nem egyszer nem ismerte fel a vonalkódos leolvasó, így rendszeres volt a torlódás – például Újpesten.

A szeptember 15-től kezdődő új időszámítás több kérdést is felvet: vajon minden klub felkészült a komoly átalakításra? Csak a forgókapus beléptetőrendszereknél működik majd a szurkolói kártya, vagy kézi leolvasásnál (PDA) is? Aki csak egy válogatott meccsre szeretne jegyet váltani, hol tudja elkészíttetni a szurkolói kártyáját, és mennyiért? Mi lesz a külföldről érkező szurkolók sorsa? Végezetül pedig: hogyan tudják majd oly módon összehangolni a rendszert, hogy egyetlen kártyával az ország összes stadionjába beléphessenek a drukkerek? Megkérdeztünk néhány klubot és persze az MLSZ-t.

A Ferencvárosnál extrém biztonsági intézkedéseket léptettek életbe: vénaszkennerrel és íriszkép-leolvasóval várják a kapuknál a zöld-fehér fanatikusokat, akiknek egy része kiakadt, és elhatározta, hogy nem fog belépni a vadi új Groupama Arénába. A sporttörvény módosítását követően egyébként bármelyik hazai klub alkalmazhatja ezt a fajta beléptetési módszert.

A nagy riválisnál már egy ideje működik a forgóajtós beléptetőrendszer, kisebb fennakadásokkal. Az újpestiek felkészültek a szurkolói kártyás rendszerre, és az MLSZ főtitkárának tájékoztatása alapján megkezdik azok kiadását – ingyen.

Pakson már három hete folyik a szurkolói kártya kiadása. Portálunk érdeklődésére Zomborka Zoltán PR-menedzser elmondta, szép számmal váltották ki őket, elsősorban azok a drukkerek, akik idegenbe is elkísérik a csapatot. „A júniusi MLSZ-határozatban már volt rá utalás, hogy lesz ilyen kötelezettsége a kluboknak, így mi időben nekiláttunk a kártyák előállításának. A beléptetőrendszerhez szükséges hardvert a szövetség biztosítja, míg nálunk a kártyák kiváltása ingyenes” – tette hozzá Zomborka. A tolnai megyeszékhelyen egyébként nincs klasszikus beléptetőrendszer, a PDA-szisztéma működik, vagyis kézzel működtetett géppel kell leolvasni a jegyek vonalkódját belépéskor.

A Perutz Stadionban már üzemel a beléptetőrendszer. A pápaiak ügyvezetője, Glatz Lajos kérdésünkre úgy felelt, szeptember 15-e előtt bizonyosan be fogják vezetni a kártyás beengedést a kapunál. A plasztikkártyákat egyelőre nem kezdték el kiadni, de a tervezés már folyamatban van, és ígérik, időre elkészülnek.

Pécsett némiképp másképp festenek a dolgok. Vereby-Csethe Bence, a baranyaiak kommunikációs munkatársa jelezte, Sipos Jenő tegnapi nyilatkozatáig nem tudtak biztosat, végleges döntés pedig csak akkor lesz, amikor az MLSZ hivatalos határozatot hoz a szurkolói kártyák bevezetéséről. A bérletekhez már Pécsett is ki lehet váltani a klubkártyát, így az átalakulás már elindult. „A szövetség kommunikációja nem volt egyértelmű az ügyben. A bajnokság előtt megkerestük őket az újfajta beléptetéssel kapcsolatban, de nem tudták megmondani, pontosan milyen rendszerre kell majd átállnunk.” A PMFC-MATIAS Stadionban Pakshoz hasonlóan szintén PDA-rendszerben működik a jegyek, bérletek, kártyák beolvasása, forgókapu nincs.

Kecskeméten viszont van, és a klubkártyákat is árulják már egy ideje. Nyitray András, a lila-fehér klub sajtósa nem lepődött meg Sipos keddi megnyilatkozásán, hiszen, mint mondja, lehetett számítani az egységes beléptetésre. A forgókapukat beüzemelték, a kártyákat pedig ellenérték nélkül lehet beszerezni a kecskeméti klubházban, így a szeptember 15-i átállás vélhetőleg problémamentesen zajlik majd.

Sipos Jenőnek sűrű napja volt, de szerda délután már rendelkezésünkre tudott állni. Érdeklődésünkre kijelentette: a júniusi határozatnak az volt a lényege, hogy minden NB I-es csapat csatlakozzon a központi jegyértékesítő rendszerhez. Ezzel párhuzamosan pedig lehetővé váljon, hogy a szurkolók egyesével, azonosíthatóan jussanak be a létesítményekbe szeptember 15-től. A szurkolói kártyát az élvonalbeli kluboknál lehet majd kiváltani.

A szóvivő kitért rá, hogy lesz egy „válogatott kártya”, amivel azok is kilátogathatnak a nemzeti csapat meccsire, akik klubkártyával nem rendelkeznek. Azt, hogy ezt a belépőt hol és hogyan lehet majd beszerezni, egyelőre nem lehet tudni, az MLSZ dolgozik az ügyön. Annyi bizonyos, hogy ingyenes lesz a kártya, ha szeptember 15-ig váltja ki azt a szurkoló. Sipos hozzáfűzte, „feltehetőleg a szeptember 7-i Magyarország–Észak-Írország Eb-selejtezőre még nem lesz szükség szurkolói kártyára”. Felmerül a kérdés: ha a Fradi stadionjába papíron csak vénaszkennerrel lehet bejutni, akkor hogyan végzik majd a beléptetést a soron következő válogatott találkozón?

Sipos Jenő hangsúlyozta: minden drukkernek csak egyszer, a bármelyik élvonalbeli stadionba szóló jegy megváltásához szükséges kártya kiváltásakor kell megadnia az adatait. Ha pedig akad majd olyan újpesti, szombathelyi vagy debreceni kártyatulajdonos, aki a Honvéd–Ferencváros-mérkőzésre lesz kíváncsi, az a semleges szektorokba válthat jegyet. Hogy milyen módon szűrik majd ki, hogy a vehemensebb fanatikusok klubszimpátiájukat időlegesen titkolva bejussanak az ellenfél ultra szektorába, arról nincs információ. Egyelőre arra sem tudni a választ, hogy a válogatott meccsekre, nemzetközi klubmeccsekre érkező drukkerek hogyan léphetnek majd be a stadionokba.

Sipos Jenő közölte, az MLSZ napokon belül részletes tájékoztatást nyújt a felmerülő kérdéseket illetően. A szövetségnek hat hete van arra, hogy kidolgozza a részleteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.