A bukás egész kézilabdázásunkat szakadékba rántaná

Az Eb-selejtezőkön óriási a tét: a siker egy lépés Rio felé, a kudarc közös ugrás a szakadékba.

Ch. Gáll András
2014. 10. 28. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiától olimpiáig létező magyar sport számára szinte minden egyéb világverseny csupán eszköz, a kvalifikáció köztes állomása. A 2016. januári lengyelországi férfikézilabda Európa-bajnokság különösen az; ráadásul az egyetlen eszköz. Csapatunk ugyanis a szlovének elleni, júniusi vb-pótselejtező elpackázásával egyirányú utcába navigálta magát, kizárólag a kontinenstornáról juthat ki az olimpiára.

Nézzük a kvalifikációs rendszert! A riói játékokon részt vehet a rendező Brazília, a 2015-ös vb aranyérmese, négy kontinens bajnoka, valamint a 2016. tavaszi ötkarikás selejtező hat túlélője. Ez utóbbi tornán három helyszínen, három kvartettben zajlik majd a küzdelem, mindenhonnan két-két továbbjutóval, a kvalifikációs viadalon pedig indulhatnak a jövő évi vb 2–7. helyezettjei, no meg a földrészek képviseletében további hat alakulat, így Európából minden valószínűség szerint kettő. Az a kettő, amely a 2016-os Eb-n a legelőrébb végez azok között, akik a vb-ről még nem szereztek belépőt.

Mivel az Eb-n tizenhat egylet vehet részt, a házigazda Lengyelország mellett tizenöt hely kiadó, azaz a hét selejtezőcsoportból ketten-ketten mennek tovább, és még valaki. A mieink az oroszokkal szemben sajnos „hagyományosan” alulmaradnak, zsigerileg is úgy számolunk, hogy velük, mellettük kellene továbblépni, ezért is megszívlelendő számunkra, miként vélekedik az esélyekről a nyitó ellenfél, Portugália szövetségi kapitánya, Rolando Freitas: „Nincsenek könnyű csoportok, különösen nem az olyanok számára, mint mi, akiket a harmadik kalapból húztak ki. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a nemzetközi tapasztalat, a klasszisok száma és a Bajnokok Ligája-szereplések alapján Magyarország a favorit. Az oroszoknak és a magyaroknak számos erényük van és kevés gyengéjük, ez utóbbiakat kell nekünk minden mérkőzésen megtalálni.”

Egyet sajnos különösebben keresni sem kell: fiaink tartalékosan állnak fel szerdán Miskolcon a portugálok, majd vasárnap Kijevben az ukránok ellen is. 2012-es visszatérése óta egyértelműen Nagy László válogatottunk vezéregyénisége, illetve hiányában lépett elő az első vonalba az idén januári, dániai Eb-n Lékai Máté. Ezúttal azonban sérülés miatt mindketten hiányoznak, nélkülük különösen a kijevi csatát lesz nehéz megvívni győzelmesen. Ha azonban sikerül, az máris felér egy fél továbbjutással.

Végiggondolva a Miskolctól Rióig vezető utat, az első igazi bravúrt azonban a kontinenstornán kellene véghezvinni. Hiszen ott lehet megváltani a belépőt a 2016. tavaszi olimpiai selejtezőre, és csupán két egyletnek jut kvóta. (Igaz, az Európa-bajnok közvetlenül kilép Rióba, de ilyen merészet még álmodni is felesleges.) Méghozzá két olyannak, amely a 2015-ös vb-ről még nem szerzett, tehát a katari viadalról velünk együtt lemaradt Izland, Norvégia, Szerbia és Románia eleve ott lesz a két pozícióra ácsingózók között. No meg mindazok, akik a vb-n nem férnek be az eső hétbe.

Belegondolni is hátborzongató, mi vár együttesünkre. Persze még sokkal rosszabb lenne, ha mindez nem várna rá, mert elbukná az Eb-selejtezőket. Azzal együtt ugyanis úszna az olimpia is, kimaradna egymás után három világverseny – hisz a januári, katari vb a mieink nélkül zajlik –, pici túlzással a sportág kollektív ugrást hajtana végre a szakadékba.

Ha azonban fiaink rajtolhatnak Rióban, ismét feleleveníthetjük a régi igazságot: az Eb, vb, olimpia hármasból utóbbin a legkönnyebb érmet szerezni. Persze, nem mintha bármikor is sikerült volna, de a 4. hely ötször is összejött, a legutóbbi két részvétel, 2004 és 2012 alkalmával is. Ennek kontrasztjaként az elmúlt két évtized három további olimpiai férfikézilabda-versenyére – 1996-ban, 2000-ben és 2008-ban – ki se jutott együttesünk, így egyelőre maradjunk az alapcélnál.

Szerdán le kell győzni a portugálokat. Vasárnap az ukránokat. És másfél éven át önmagunkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.