Hosszú Katinka, az egymillió dolláros bébi

Senki nem keresett még annyi pénzt az úszással, mint Katinka.

Ch. Gáll András
2014. 10. 31. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehet irigyelni, lehet kétkedni, hogy vajon kitart-e a lendület a riói olimpiáig, de erre azt mondjuk: tessék utána csinálni! Hosszú Katinka új fejezetet nyitott az úszósport történetében, miközben a hét végén Szingapúrban befejeződik a világkupa nyolc versenyből álló, 2014-es idénye: pusztán versenydíjakból ő lehet a sportág első dollármilliomosa.

Hosszú Katinka a számára mérsékelt sikert hozó londoni olimpia (egy negyedik hely) után belevetette magát a világkupaversenyek forgatagába, s már a 2012-es kiírásban mindenkit lekörözött: 169 500 dollárral zárta a körversenyt.

Tavaly előbb két arany- és egy bronzérmet szerzett a barcelonai világbajnokságon, majd ismét „világkupázott”, még intenzívebben, mint egy évvel korábban: 365 000 dollár volt az elmondása szerint minden percében élvezetet nyújtó taposómalom hozadéka.

Idén a berlini Eb-n tarolt hat éremmel (három arany, egy ezüst, két bronz), majd következett a két hónapos világ körüli turné, minden korábbinál nagyobb érem- és pénzesővel. A hét végi, idényzáró szingapúri viadal előtt Katinka már behozhatatlan előnnyel vezeti az összetett versenyt, csaknem háromszor annyit pontot gyűjtött, mint az őt követő holland Inge Dekker. Mindez a dollárok nyelvén: Katinka az idei világkupában 228 000-nél tart Dekker 103 000 dollárjával szemben.

A hét végén Katinka nyilván megint begyűjt négy-öt-hat-hét aranyat, az ezzel együtt járó dollárokkal. Ha csak a tokiói penzumot teljesíti, akkor újabb 13 000 dollár kerül a bankszámlájára, megnyeri a sorozat harmadik (Peking, Tokió, Szingapúr) etapját, ezért további 50 000 dollárt inkasszál, plusz begyűjti a 2014-es sorozat első díját, melynek bónusza plusz 100 000 dollár. Ezzel idei keresménye 390 000 dollárra rúg, ami újabb VK-csúcs lesz.

Ha pedig hároméves keresményét összegezzük, azaz összeadjuk a 2012-es 169 500, a 2013-as 365 000 és a 2014-es 390 000 dollárt, akkor máris 925 000 dollár környékén járunk. S ha ehhez hozzátesszük a 2009-es és a 2013-as világbajnokságon és az Európa-bajnokságokon keresett pénzt – Barcelonában például 15 000 dollár járt az aranyéremért –, a szigorúan versenydíjakkal nyert összegeket tekintve ő lesz a sportág első dollármilliomosa, legalábbis Craig Lord, a sportág legelismertebb szakírója, a Swimvortex.com munkatársa szerint.

Ennyit a dollárokról, most pedig egy figyelemre méltó idézet az imént említett honlapról, Shane Tusup, Katinka edző-férje szájából: „A világkupa-sorozat nem könnyű, de ez az, amit Katinka csinálni akar. Élvezi a nap mint nap érkező kihívásokat. Természetesen az olimpiai bajnoki cím a csúcsok csúcsa, Katinka számára is. Ez eddig elkerülte. Ha negyedik vagy az olimpián, ahogy Londonban történt, és utána négy évig dolgozol, és megint csak negyedik leszel, ezzel nincs semmi baj. De csak akkor, hogyha büszke vagy arra, ahogy elérted...”

Ezzel most bepillantást nyerhettünk a fantasztikus úszó-házaspár filozófiájába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.