Magyar pólós vére festette vörösre az uszoda vizét

Szemtanú eleveníti fel a véres szovjet–magyart.

Ch. Gáll András
2014. 10. 23. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bolvári Antal kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó személyében a velünk élő történelem is megjelent a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium ünnepi megemlékezésén. Az ’56 kicsit másképp elnevezésű, egész délelőttöt betöltő, sajátos interaktív történelemóra keretében a Szabadság vihara című filmen keresztül, majd Bolvári elbeszélésében megismerkedhettek a diákok a magyar történelem és sporttörténelem egyik legdicsőségesebb epizódjával.

Szabad szellemű gimnázium

A Kőrösi – az ország első két tanítási nyelvű iskolája – mindig is a szabad, kísérletező szellem gimnáziuma volt, hangsúlyozottan sportos gimnázium, s Berczelédi Zsolt, a fiatal igazgató irányításával ma is az. A direktor ösztönösen ráérzett, hogyan lehet közel hozni egy mai tizenéveshez azt a forradalmat és szabadságharcot, amelynek dicsőséges tizenkét napja alatt a diákok többségének még a szülei sem éltek.

Az október 23-ai rendhagyó történelemóra első felében levetítették A szabadság vihara (Freedom Fury) című 2006-os dokumentumfilmet. Az 1956-os melbourne-i olimpia vízilabdatornája, ezen belül a magyar–szovjet mérkőzés a film egyik producere, bizonyos Quentin Tarantino szerint minden idők legjobb el nem mesélt sztorija.

El nem mesélt egy amerikai számára, nekünk, magyaroknak azonban lassan hat évtizede beépült a kollektív tudatunka. 1956. október 23., a forradalom kitörése, a szabadsághegyi edzőtáborban mindentől és mindenkitől elzárva a november 22-én kezdődő melbourne-i játékokra készülő vízilabda-válogatott, maga az olimpia, a véres magyar–szovjet mérkőzés december 6-án, amikor már mindenki tudta az olimpiai faluban, hogy a szovjet tankok eltiporták a magyar forradalmat.

Zádor Ervin vére

A film főszereplője Zádor Ervin,a film forgatásakor még élő, 2012-ben elhunyt olimpiai bajnok, az 1956-os csapat alig 22 éves centere. Jobbára Zádor visszaemlékezésén keresztül s persze megannyi dokumentumértékű, eredeti híradófelvétel segítségével éljük újra az 58 év előtti drámai mérkőzést. Megszólal a filmben a háromszoros olimpiai bajnok, tavaly elhunyt Gyarmati Dezső, a vakmerő vagabund, akinek balhorga az amúgy is feszült hangulatú mérkőzésen jelentősen hozzájárult az indulatok elszabadulásához. Felidézi a történéseket Pjotr Msvenieradze, a „grúz medve”, Gyarmati pofonjának elszenvedője, beszél Markovits Kálmán – aki Msvenieradzéhoz hasonlóan nincs már az élők sorában –, az élő tanúk közül Hevesi István, Martin Miklós, Kárpáti György és természetesen Bolvári Antal is. A megszólaló szereplők közül a szovjetek, Msvenieradze, Sljapin, Agejev és Markarov egyöntetűen úgy emlékeznek, hogy Zuckermann, a svéd játékvezető a magyaroknak fújta a meccset, amin – ha tényleg így történt – nem is lehet csodálkozni. A melbourne-i uszoda nézőterét zsúfolásig megtöltő 5500 néző és a világ közvéleménye elégtételre vágyott a magyar forradalom vérbe fojtásáért; ahogy a filmben kaliforniai otthonából ugyancsak megszólaló Tarics Sándor, a forgatás idején még „csak” 92 éves, ma már 101 éves legenda, a legidősebb élő olimpiai bajnok fogalmazott: „Az a meccs volt a háború, az elfojtott forradalom visszavágója.”

A film csúcspontja mégsem az a szenzációs élességgel megörökített pillanat, amikor Valentyin Prokopov orvul kiüti az elforduló, ezért az agresszióra nem is számító Zádort, hanem az 2004-es, budapesti esemény, amikor 48 évvel a véres döntő után a Halászbástyán találkoznak a nagy meccs hősei, a film készítői által Pestre elhozott négy szovjet veterán és a mi aranycsapatunk még élő tagjai. A feszültség tapintható, hiszen az ’56-os pofonok óta akkor látják egymást először. Ám amikor Gyarmati és Msvenieradze a tétova közeledés végén átöleli egymást, a nézőnek – persze az élemedett korú újságírónak, nem feltétlenül a kőrösis tinédzsereknek – kicsordulnak a könnyei. Milyen igaza van József Attilának: „A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés”.

 

A múltidézést Bolvári Antal folytatta a rendhagyó történelemórán. A 82 esztendősen is kicsattanó egészségnek örvendő óriás szavaiból kitűnt az önbizalom: „fel sem merült, hogy ne győzzük le a szovjeteket, ne nyerjük meg az olimpiát”. Bolvári kulcsfontosságúnak nevezte Rajki Béla szövetségi kapitány higgadt mondatait. Rajki a különleges helyzetben – amikor a fél csapatot a „disszidálás” gondolata foglalkoztatta – elmagyarázta a játékosoknak, teljesen mindegy, ki dönt az emigráció mellett és ki tér haza, az olimpia megnyerésénél akkor sem létezhet jobb forgatókönyv. Milyen igaza volt!

Bolvári dokumentumértékű szavaiból megérthettük, olykor a véletlen a legnagyobb rendező. „Az egész mérkőzésen én fogtam Prokopovot, évek óta minket osztottak ki egymásnak az edzőink, de a mérkőzés utolsó percében valahogy Zádor keveredett a kőkemény orosz mellé. Zuckermann váratlanul a sípjába fújt, Ervin odanézett, hogy miért, s abban a pillanatban Prokopov derékig kiemelkedett a vízből, s ökle lesújtott a gyanútlanul visszaforduló csapattársam arcára.”

A többi már történelem. Elszabadult a vízben a pokol, Zádor szemhéjából dőlt a vér, Zuckermann pedig rutinosan véget vetett a meccsnek. Arra már nem mindenki emlékszik, hogy a torna utolsó fordulójában – a sérült Zádor nélkül – még Jugoszláviát is legyőztük 2-1-re, s ez is kellett az aranyérmünkhöz.

Bolvári visszaemlékezését percekig tartó vastapssal fogadta a kőrösis hallgatóság, miként az őt követő ’56-os – ma már ősz hajú – Corvin közi pesti srác, vitéz Hajdú Szabolcs történelemidézését. S dörgő taps honorálta a Kis Boglárka 9. osztályos diák saját forgatókönyve alapján rendezett, ’56 őszének viharos napjaiban játszódó színdarabot is, melyet a gimnázium tanulói adtak elő.

 

Miközben mi, a forradalommal egyidős ötvenesek örömmel vonhattuk le a tanulságot: 1956 napjaink pesti srácainak is jelent valamit, nem is keveset, csak meg kell találni a megfelelő hangot. Ami ezen az esős, hűvös délelőttön a Kőrösiben maradéktalanul sikerült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.