Már Rióért lapátolnak a magyar kajak-kenusok

Már javában zajlik a magyar kajak-kenusok felkészülése a Rio de Janieró-i olimpiára, aminek a 2015-ös milánói vb a legfontosabb köztes állomása, hiszen ott lehet ötkarikás kvótát szerezni.

NM
2014. 10. 20. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kajak-kenusok közül Janics Natasa augusztus óta Mexikóban lapátol, s egészen decemberig ott is marad. A Honvéd kajakosai – Kovács Katalinnal, Csipes Tamarával és Dombvári Bencével az élen, Vajda Attilával kiegészülve – tegnap óta Abu-dzabiban táboroznak. A kajakos sprinterek a napokban utaznak Sevillába. Fábiánné Rozsnyói Katalin csapata pedig november elején költözik be a dunavarsányi edzőtáborba.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség vezetői persze ennél messzebbre is tekintenek. A hétfői sajtótájékoztatón Storcz Botond vezetőedző elárulta, a keret két részből áll, egyik fele (37 versenyző) Rióra, a másik pedig (45 sportoló) már a 2020-as tokiói játékokra készül. Az előbbiben azok találhatók, akik idén eredményesen szerepeltek a világversenyeken, kiegészülve a szülési szabadságról visszatérő, illetve betegségből felépülő olimpiai bajnokokkal, Kovács Katalinnal, Fazekas-Zur Krisztinával és Janics Natasával.

Az elnökség elfogadta a felkészülési programot, s jövőre mindhárom olimpiai szakágban – női és férfi kajakban, valamint férfi kenuban – különböző lesz a hazai válogatás menete. Női kajakban az a cél, hogy mindenki lehetőséghez jusson, férfi kenuban pedig az, hogy Vajda Attila és a Mike Róbert, Vasbányai Henrik duó megtartsa eredményességét.

„Talán a férfi kajakosoknál a legösszetettebb a program. Itt kétszáz méteren a novemberi, sevillai edzőtáborban próbáljuk megtalálni a legjobb megoldást, ezer méteren pedig a páros válogató megelőzi majd a négyesek küzdelmét. A hosszabb távon egyesben Dombvári Bence lehet a megoldás\" – fogalmazott Storcz Botond.

A riói olimpiára női kajakban hat, férfi kajakban nyolc, kenuban pedig négy kvótát osztanak ki. Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója arról beszélt, hogy a kvótaszerzési időszak, valamint maga az olimpiai szereplés más-más stratégiát kíván, így adódhatnak majd olyan helyzetek, hogy Rióban nem az a versenyző indul majd az adott számban, aki az indulási jogot kiharcolta. Hozzátette még, hogy van átjárás a riói és tokiói keret között, de az utóbbiban helyet kapott fiatalok számára elsősorban a 2020-as játékok lehet a reális cél.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója azt mondta: a sportággal kapcsolatban magasan van a mérce, de azt várják, hogy a kajakosok és kenusok hagyományosan jól szerepeljenek Rióban, és ismét a magyar küldöttség legeredményesebbjei legyenek.

„Bár lehet, hogy az úszók megharagudnak rám, ha ezt mondom, így inkább úgy fogalmaznék, hogy a két sportág legyen nagy versenyben egymással\" – tette hozzá.

Fábián kifejtette, hogy az elmúlt években az állami támogatásnak köszönhetően nagy lendületet kapott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, amely szerinte jó úton jár. Kiemelte, hogy 2016-ban, a paralimpián új sportágként a parakenu is bemutatkozik, s a magyarok itt is jó esélyekkel indulhatnak majd.

Baráth Etele, a szövetség elnöke felidézte, hogy idén a felnőtt, U23-as és ifjúsági korosztályban összesen 44 aranyérmet gyűjtöttek a magyar versenyzők, s mint mondta: bízik benne, hogy a szakvezetés a milánói vb-re is ütőképes csapatot állít majd össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.