Most már a „kis” Gyurta is a világ előtt

Hosszú Katinka Tokióban hét aranyat nyert, Gyurta Gergely 1500 gyorson átvette a vezetést a világranglistán.

FT
2014. 10. 29. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Úszószövetség tájékoztatása szerint Hosszú Katinka a 400 vegyes hagyományos „betakarításával” kezdte a napot (4:23.67), féltávnál még a világrekordot jelentő piros vonalat is „simogatta”, a mell-gyors résztáv azonban kicsit lassabbra sikeredett. Később 100 háton is megőrizte idei veretlenségét (56.07), majd 200 pillangón újfent bizonyságot adott arról, hogy egyre jobb erőben van, és végre átállt a távol-keleti időzónákra. Ezen a távon ugyanis hol jobban megy neki, hol picit rosszabbul, Pekingben a vk-históriában például először maradt le a dobogóról (húsz indulás után) – Tokióban viszont megmutatta, hogy ha rendben van a feje, itt is képes remekelni. És még azt sem lehet mondani, hogy na jó, de nem voltak itt a kínaiak, Katka ugyanis bőven jobb idővel (2:03.14) nyert, mint Li Shuang négy napja. Korántsem mellesleg kerek három másodpercet javult ezen a távon, és 400 gyorson is sokkal jobban ment neki ezúttal, s meg is szerezte a bronzérmet (4:04.20) – Pekingben hetedik volt.

És hogy sokkal acélosabb volt a mi Iron Ladynk, azt 100 vegyesen is lemérhettük, hiszen 57.74 másodperces idejével még a viadal abszolút legjobb időeredményéért járó bónuszpontokat is bezsebelhette, ami nagyon nagy szó, hiszen a kíméletlen program vége felé volt képes 985 FINA-pontot érő időt összekalapálni.  Sőt: az idei vegyesúszó-számokban Katinka 18/18-nál tart, azaz az eddigi hat állomáson mind a három távon megnyerte az összes döntőt.

Ezen túlmenően Hosszú a 400 gyorson szerzett bronza új csúcsot is jelentett, hiszen ebben a szezonban ez volt az 58. vk-érme, ami új összesített rekord (és ehhez még hozzátette az 59. medáliát 100 vegyesen – az 50 pillangó már inkább levezetés volt, 26.95 és nyolcadik hely). Mivel egy állomás még hátravan, és Katinka 9-10-esével nyeregeti az érmeket, gyaníthatóan 70 közelében áll meg a mutatója, azaz a tavalyi 8,5 kilóhoz képest alighanem a tízhez fog közelíteni az eddig szerzett nemesfémek összsúlya...

Gyurtáéknál sem lehet ok panaszra, a testvérek egyaránt elsőként értek a falhoz a szerdára rendelt számukban. Gyurta Gergely (nyitóképünkön) indította a napot, és mondhatjuk úgy, méterenként keresett egy dollárt, hiszen az 1500 megnyeréséért neki is járt az 1500 dolláros pénzdíj – bónuszként pedig, amihez Pekingben még századok hiányoztak, az most megtörtént: 14:36.38 perces idejével átvette a vezetést a világranglistán!

Egyébként megemlítendő, hogy a fivérek egyformán Gyurta vs. Japán viadalok során diadalmaskodtak, avagy Gergelynek és Dánielnek és hét-hét hazai versenyző volt a vetélytársa. A japán mellúszók félelmetes erejét ismerve Daninak jóval nehezebb dolga volt – elég drámaira is sikeredett a verseny, amelynek során Koszeki szorongatta a legjobban, olyannyira, hogy a végén csupán a milliméterek döntöttek. Ezúttal azonban – Hongkonggal ellentétben – az az egyetlen századmásodperc olimpiai bajnokunk javára döntött (57.23), ami még nagyon sokat érhet a végelszámolásnál, hiszen akár második is lehet összetettben. Dani amúgy a világranglistán is második a gyengébbik távján, és a mostani idejénél szintén csak ő (még Dohában 57.04) és a brazil da Silva tudott eddig jobbat menni, ami elég jól hangzik egy hónappal a dohai világbajnokság előtt.

Az idei vk-sorozatból egyetlen állomás van még: szombaton és vasárnap Szingapúrban csatázik még egyet a mezőny.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.