Dunát lehet rekeszteni Hosszú Katinkáék érmeivel

Jól hasznosul a 14 milliárd.

Ch. Gáll András
2014. 12. 21. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar sport eredményeit hazánkban olimpiai szemüvegen keresztül nézik, s ha így vesszük, Széchy Tamás visszavonulása, majd halála óta nem túl sok babér termett úszóinknak. Míg az úszópápa fénykorában, a szöuli, a barcelonai és az atlantai olimpián összesen tizenegy aranyat gyűjtöttünk (Szöul három – Darnyi Tamás 2, Egerszegi Krisztina 1; Barceloöna öt – Egerszegi 3, Darnyi 2; Atlanta három – Egerszegi, Rózsa Norbert, Czene Attila 1-1), azóta négy olimpián együttvéve kettőt (Sydney: Kovács Ágnes, London: Gyurta Dániel).

Rióban azonban megrázhatjuk az éremfát, és potyoghatnak bőven a medáliák. A magyar úszósport reneszánszát éli, és bár a sikerek jelentős része egyetlen csodalény, a 2014-es esztendő legjobb női úszójának megválasztott Hosszú Katinka érdeme, azért még a legrosszindulatúbb ellendrukker sem állíthatja, hogy úszósportunk egyszemélyes mutatvány, afféle „one man (pardon: woman) show\" lenne.

Kiss László, a pátriárkai habitusú és angyali nyugalmú szövetségi kapitány előszeretettel emlegeti a teniszből átemelt szakkifejezést, a Grand Slamet, amely 2014-ben, az ifjúsági Európa-bajnokság, az ifjúsági olimpia, a felnőtt Európa-bajnokság és a rövidpályás világbajnokság nagy négyesét jelentette.

Nos, Magyarország aztán alaposan teljesítette a Grand Slamet: a négy versenyen együttvéve 49 érmet szereztek legjobbjaink, ebből 18 arany volt!

Az utrechti ifjúsági eb-n a kiskunhalasi Juhász Adél, a zseniális Novotny Attila tanítványa a 200 pillangót nyerte meg, Kenderesi Tamás ugyanebben a számban diadalmaskodott, Grátz Benjámin pedig 400 m vegyesen, mintegy előrevetítve a nankingi ifjúsági olimpia sikereit.

Merthogy a kínai városban Kenderesi és Gratz megismételte utrechti győzelmét azzal a különbséggel, hogy Benji most a 200 vegyest nyerte meg. Szilágyi Liliána, a Kőbánya SC sellőlánya pedig a két pillangószámban állt a dobogó tetejére olyan időeredményekkel, amelyekkel a párhuzamosan zajló berlini Európa-bajnokságon is ott lehetett volna a pódiumon.

Kelet-Berlinben a Hosszú-show kápráztatta el az enyhe NDK-s retrófílinget árasztó Velodrom közönségét. Katka megnyerte a 200 m és a 400 m vegyest, holtversenyben első lett 100 m háton, emellett egy ezüstöt (200 méter gyors) és két bronzérmet (200 méter pillangó, 4x200 méteres gyorsváltó) zsebelt be.

A háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh László mind a háromféle medáliából szerzett a berlini kontinensviadalon. 200 méter vegyesen első, 100 méter pillangón második, míg a 4x100 méteres vegyes váltó tagjaként harmadik lett. A magyar csapat utolsó Eb-aranyát Verrasztó Dávid szerezte 400 méter vegyesen. A nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyében Olasz Anna ezüstérmes lett, csakúgy mint 10 kilométeren Risztov Éva. Visszatérve a „medencés” számokra, Biczó Bence 200 méter pillangón második lett. Kapás Boglárka 1500 méter gyorson ezüstöt, 800 méter gyorson pedig bronzot szerzett. Balog Gábor 200 méter háton harmadik lett.

Berlin és a dohai rövidpályás világbajnokság közötti holtidőt a sportág történetének egyik legsokkolóbb egyéni sikerszériája töltötte ki: a 25 méteres medencében rendezett Világkupa-sorozat. A három „cluster” összesen nyolc versenyén Hosszú Katinka tíz kilogrammnyi – 69 darab – érmet és 389 ezer dollárt gyűjtött össze, s természetesen megnyerte a pontversenyt. Gyurta Dániel a férfiak között második lett a dél-afrikai Chad Le Clos mögött.

Ilyen előzmények után a dohai világbajnokságon, 25 méteres medencében folytatódott a Hosszú-menetelés. Katinka a nyitónap relatív kudarca (két ezüstérem a spanyol Mireia Belmonte García mögött) után végül négy arany- (valamennyi világcsúccsal), egy ezüst- és három bronzéremmel zárta a vébét, ehhez Gyurta Dániel hozzátette a maga megszokott aranyérmét 200 m mellen, továbbá Bernek Péter is a legkevésbé sem megszokott győzelmét 400 m gyorson. Így jött ki a hat arany, amihez még Verrasztó Dávid bronzérme is társult, továbbá a második hely Brazília mögött a nemzetek éremtáblázatán.

Katka győzelme a 200 m hát döntőjében világcsúccsal

 

Hosszú Katinka páratlan sikersorozatának köszönhetően kiérdemelte a FINA hivatalos magazinjának szavazásán (főszerkesztő: Gyárfás Tamás) az Év úszónője díjat, majd a honi Sportcsillagok gálaestjén ő lett az év legjobb magyar sportolónője, s férje, Shane Tusup diadalmaskodott az edzők versenyében.

Az idei magyar sikersorozatot – amelyet csak enyhén árnyal az eddig uralkodó úszóműhelyek, A Jövő SC és a Kőbánya SC hanyatlása – nem lesz könnyű folytatni jövőre, a kazanyi világbajnokságon, immár 50 méteres medencében. Régi tapasztalat, hogy az olimpiákat követő világbajnokságokon (2009, Róma, 2013, Barcelona) rendre jobban szerepelünk, mint az olimpiákat megelőző (2011, Sanghaj) vébéken, hiszen ekkor már jóval erősebb a konkurencia.

Tehát 2015 vízválasztó lesz, egyszersmind a riói olimpia főpróbája. Egyelőre egyértelmű, hogy a Magyar Úszó Szövetség talán az összes sportági szakszövetség közül a legjobban sáfárkodik az állam által rábízott milliárdokkal (2020-ig összesem 14,157 milliárd forintról beszélünk). 2017-ben ifjúsági világbajnokságot, 2021-ben felnőtt-vb-t rendezünk. Mindez hosszú távú terveket jelent. John Maynard Keynes, minden idők talán legnagyobb közgazdásza azonban azt mondta: „Hosszú távon valamennyien halottak vagyunk.”

És mennyire igaza volt. Egyelőre a cél nem 2021, hanem a kazanyi vb, no meg a riói olimpia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.