Haza a magasban: senki ellen, mindenkiért

Kű Lajos egyszerűségében zseniális ötletének, az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságnak nemzeti üggyé kell válni.

Ch. Gáll András
2014. 12. 25. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárpát-medencei összmagyar nemzeti diákbajnokság. Tudom, némely honfitársunknak e négy szóból háromnak hallatán még a hátán is feláll a szőr. Emberöltők múltán történészek, politológusok kutathatják majd, vajon miként alakult ez így, és miért éppen, miért csak minálunk. Az alábbiakban nem is a berzenkedőket kívánom háborgatni, még kevésbé meggyőzni. Arról már letettem. Nekik csak békés, boldog ünnepeket kívánok. A másik oldalnak üzenem: ideje lenne felismerni, hogy az egykori ferencvárosi és olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgó, a „disszidensként” mindmáig utolsó magyarként BEK-döntőt játszott Kű Lajos egyszerűségében zseniális agyszüleménye a viszonylagos nemzetegyesítés legtisztább és leghatékonyabb eszköze az elmúlt két évtizedben.

Az ötletgazda nem kéri ezt. Ő már annak is örül, hogy a Kárpát-medencei jelző újabban aktualitását veszítette, mert kanadai, amerikai magyarok is beleszerettek az ötletébe. Kű, mint mondja, már így is boldog és elégedett: „Mesebeli történet ez. Mindig is a Szent István-i Magyarország volt a szívem csücske, és miután 1997 novemberében végleg hazatértem Belgiumból, szerveztem egy színészekből, művészekből, sportolókból álló csapatot, amellyel sorra látogattuk az elcsatolt részeket. Nemesócsán, a Felvidéken kezdtünk, és az óramutató járásának megfelelően haladtunk Kárpátalján, Erdélyen, Délvidéken, Horvátországon, majd Lendván át Burgenlandig. Négy év alatt Nagy-Magyarország minden zegét-zugát bejártuk, aztán egyszer csak támadt egy gondolatom: szép, szép, hogy két-három hetente útra kelünk, jókat focizunk, barátkozunk, de ennél most már több kellene. Valami komolyabb, maradandóbb, szervezettebb. Lassacskán össze is állt a kép. Mi más lehetne az egyesítő erő, mint a sport, a labdarúgás, és kit szólítsunk meg elsőként, ha nem a diákokat, akiket még lehet szépre, jóra nevelni ebben a barom világban is? Már az első kiírásra több mint kétszáz csapat jelentkezett szerte a Kárpát-medencéből. Az ünnepélyes megnyitót 2003. szeptember 17-én tartottuk Székelyudvarhelyen, legnagyobb nemzeti kisebbségünk anyavárosában, az első döntőn, az Üllői úti Fradi-stadionban még ott volt Puskás Öcsi bácsi, Grosics Gyula, Balczó András és Mádl Ferenc, a hivatalban lévő köztársasági elnök. Meg is könnyezte, amint az első győztesek, a székelyudvarhelyi fiúk letérdelnek a pálya kezdőkörében, és szívükre tett kézzel éneklik a székely himnuszt. Azóta egyre fejlődünk, gyarapodunk.”

Pedig a kezdetek nem akármilyen nehézségeket tartogattak. Kű Lajos ezeket így idézi: „A sportminisztériumban egykori sporttársam fogadott, de szinte felsikított: Na, még az hiányozna, magyar bajnokságot Romániában! Mégis megcsináltuk. Mindenhova barátként megyünk, és ezt előbb-utóbb fel is ismerik az emberek. Azok is, akik kezdetben attól tartanak, cölöpöket is hoztunk magunkkal, hogy kijelöljük az új határokat. A temesvári Bartók líceum román igazgatója először bokros teendőire hivatkozva kimentette magát az ünnepélyes megnyitó alól, de amikor azt hallotta, hogy a magyar után a román himnusz is felcsendül, egyszer csak nyílt az ajtó, belépett rajta, széles mosollyal tapsolt, és azt mondta, ez így nagyon korrekt. A csapatok tizennyolcas kereteiből csak tizenöt játékosnak kell magyarnak lennie, mert nincs annál felemelőbb, mint amikor Jorgulescu elmegy a szélen, beadását Kiss Laci a hálóba bombázza, aztán összeborulnak. Nehogy bárki is azt higgye, ez csak illúzió! A győztes zentaiak kapuját például a topolyai szerb rendőrparancsnok fia védte, és miután hazatért a srác, az apja nem is értette, a gyerek miért meséli még a diszkóban is, hogy micsoda élményben volt része, mennyire megszerette a magyarokat. De azt se felejtem ám el, amint Kárpátalján az oktatási osztály ukrán vezetője a banketten a hetedik vodka után feláll, és kijelenti: Lájos, a világ végéig meneteljünk így, együtt!”

Ha addig talán nem is, de adódik a kérdés: hol lehet a cél? Kű Lajos a magáét már elérte, de persze többre vágyik: „A legszebb álmom vált valóra, azzal foglalkozhatok, amit imádok: csodás tájakon, történelmi magyar vidékeken fantasztikus emberekkel, csillogó szemű gyerekekkel találkozom. Én ezt az idők végezetéig fel nem adom. A kormány, az ország még hatékonyabb támogatásával sokkal szélesebb körben terjeszthetnénk a nemzeti összetartozás, a haza a magasban eszméjét. Országrészeket köthetnénk össze országrészekkel, településeket településekkel, embereket emberekkel. Hihetetlen távlatok nyílnának meg előttünk, de a jelszó soha nem változna: senki ellen, mindenkiért.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.