Kézilabdás baleset: beszakadt a jég alattunk

Férfikézilabda-válogatottunk kiszorult a világelitből, kérdés, hogyan térhet vissza.

Ch. Gáll András
2015. 01. 24. 4:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Labdarúgó-válogatottunk az 1962-es és az 1966-os vb-n is elveszítette a negyeddöntőt, a hazai futballhívek pedig nem győzték kárhoztatni a vaksi bírót, a potyagólt beszedő kapust, az ajtó-ablak ziccert rontó csatárt. Aztán az 1970-es és 1974-es vb-re ki se jutottunk, ezt követően háromszor még igen, de mindannyiszor a csoportban rekedtünk, és manapság, amikor már természetessé vált, hogy nélkülünk zajlik a vb, a negyeddöntő álomnak is túl merész. Az a bizonyos, 1960-as évtized pedig már-már a magyar focilegendárium misztikus birodalma, a visszahozhatatlan hőskor.

Jogos aggály, hogy férfikézilabdában hasonló sors vár ránk. Miután az 1978-as és 1982-es, bombaerős alakulat is kívül szorult a nyolcon – mindkettő kilencedik lett, utóbbi négy, egyenként is fatális döntetlennel –, az 1986-os döntő és ezüst maga volt a csoda. Szövetségi kapitányként egyébként az akkor 32 esztendős Mocsai Lajossal. 1990-ben hatodikként, 1997-ben negyedikként, 2003-ban ismét hatodikként zárt csapatunk, a köztes vb-ken azonban rendre végrehajtott egy-egy mélyrepülést, illetve a 2001-es és a 2005-ös tornára ki sem jutott. Mindezek ismeretében különösen méltánylandó a 2009 és 2013 közötti sorozat. Hát még, hogy idén megszakadt.

A nemzetközi konkurencia ráadásul összevethetetlen mondjuk az 1970-es évtizedével, amikor a sportág nagyjából még szocialista hitbizomány volt, legfeljebb német és skandináv trónkövetelőkkel. Napjainkban bezzeg nem túlzás azt állítani, hogy Európában a labdarúgás után a férfikézilabda a második számú csapatsport. Magas szinten űzik északon (Dánia, Svédország, Norvégia, Izland), délen (Spanyolország), keleten (Magyarország, Oroszország, Lengyelország, de mindenek előtt a jugoszláv utódállamok) és nyugaton (Franciaország, Németország), sőt a Katarban látottak alapján az arab világban is reneszánszát éli a sportág.

Kérdés, mi reménykedhetünk-e az újjászületésben. Az utánpótlás-garnitúrák közül az utolsó nagy eresztés a 2005-ös, hazai rendezésű világbajnokságon bronzérmes társaság, közülük legutóbb, két éve Spanyolországban a vb-n viszontláthattuk Mikler Rolandot, Császár Gábort, Putics Barnát, Nagy Kornélt, Zubai Szabolcsot, Schuch Timuzsint, az utolsó keretszűkítésnél maradt ki Grebenár Gábor, Gulyás Péter pedig önkéntes száműzetését töltötte. Roppant szűk a merítési lehetőség.

Kovács Péter még sarkosabban fogalmazott, amikor legutóbb a témáról kérdeztem. A 20. század legjobb magyar játékosává választott egykori klasszis öt világbajnokságon szerepelt (1974, ’78, ’82, ’86, ’95), edzőként junior- és ifjúsági válogatottakat is gardírozott, így különösen megszívlelendő, miként látja kézilabdázásunk közeli és távoli jövőjét. „Nem túl rózsásan. Röviden azért, mert gyakorlatilag nincs játékos. Például azon a poszton sincs, amelyen az én időmben akár hatan is bekerülhettünk volna a válogatottba, mert aki magas és jobbkezes, abból balátlövő lesz. Éveken át többen sikoltoztunk, hogy baj lesz, egyszer elfogynak majd a kubaiak és a szerbek, nevelni kellene a lyukak tömködése helyett. Hiába. És ez nem a szövetségi kapitány hibája.”

Végképp nem azé a Talant Dujsebajevé, aki egykori szovjet és spanyol válogatott irányítóként, a lengyel Kielce klubedzőjeként ősszel landolt a magyar férfiválogatottnál. Sőt, már elődje, Mocsai Lajos is rendre kényszerhelyzetekkel szembesült, nem véletlenül jelentette ki szinte napra pontosan két éve, 2013. január 23-án Barcelonában, alig fél órával a dánokkal szemben elveszített vb-negyeddöntő után: „A legfőbb érték a stabilitás, ha ezt továbbra is tartani akarjuk, mindenképpen pótolnunk kell a korosztályos képzésben megmutatkozó hiányosságainkat. Amíg pedig ez – egyebek között a Nemzeti Kézilabda Akadémia révén – sikerül, addig tökéletesen kell gazdálkodni a meglévő erőinkkel. Mert a jég, amelyen korcsolyázunk, egyre vékonyodik.” Mostanra pedig sajnos itt-ott be is szakadt. A leglátványosabb „baleset” kétségkívül az, hogy válogatottunk elbukta a szlovénekkel szembeni, tavaly júniusi vb-selejtezőt, de a gondok ennél mélyebbek.

Mielőtt azonban belenyugodnánk, hogy kis ország lévén erősen korlátozottak a lehetőségeink, idézzük fel még egyszer az 1986-os vb-döntőt: az akkor velünk szemben győztes Jugoszlávia azóta szerteszét szakadt, de az egyes részek önálló életre keltek. Katarban ott vannak a horvátok, a szlovének, a macedónok, a bosnyákok, Szerbia hiányzása pedig komoly meglepetés. A kis ország, nagy csapat lehetőségére mindamellett, idei gyengélkedése dacára is a háromszázezres népességű, Pekingben olimpiai ezüstérmes Izland a tökéletes példa.
Ahol a sikerek kulcsa egyetlen szóban összefoglalható: elitképzés. Persze kell hozzá elit is, képzés is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.