Olimpiai bajnokunk 94 évesen is lemegy spárgába

A ma ünneplő tornászlegenda úszik, gimnasztikázik, gyalogol, ahogy fogalmaz: a mozgás az élete.

FT
2015. 01. 09. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tornászlegenda kilencvenes éveiben is aktív sporttal tartja karban magát. Úszik, gimnasztikázik, gyalogol, ahogy fogalmaz: mozgás az élete...

Keleti Ágnes két olimpián – a \'48-as londoni lett volna számára az első, de sérülés miatt végül nem indult – összesen 5 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet nyert, így ő minden idők egyik legsikeresebb magyar sportolónője – öt olimpiai győzelmet, egy-egy ezüst- és bronzérmet számlál az úszó Egerszegi Krisztina –, 94 évével pedig legidősebb magyar olimpiai bajnoknője (a szintén tornász, olimpiai bronzérmes Törös Olga nyáron ünnepelte 100. születésnapját).

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján olvasható összeállítás felsorolja, hogy Helsinkiben és Melbourne-ben talajon, az ausztrál városban gerendán, felemás korláton és a kéziszercsapattal is olimpiai bajnokságot nyert. 1954-ben vb-győzelme mellé begyűjtött egy-egy ezüst- és bronzérmet is, a \'49-es budapesti főiskolás világbajnokságon pedig négyszer is szólították a dobogó legfelső fokára – második és harmadik helyezése mellett. 1940-től összesen 46-szor nyert magyar bajnokságot.

Az ötvenhatos melbourne-i olimpia után Ausztráliában, majd Izraelben telepedett le, ahol tanított, edzőként dolgozott. Izraelben megteremtette a tornasportot, majd a tornászválogatott edzője lett. Felelt az olasz válogatott felkészítéséért, és nemzetközi versenybíróként is tevékenykedett. 2002-ben írta meg önéletrajzi könyvét Egy olimpiai bajnok három élete címmel.

Sportolói életútját több díjjal ismerték el. Tagja az International Gymnastics Hall of Fame-nek, megkapta a MOB olimpiai aranygyűrűt, a MOB-érdemérmet, 2004-től pedig a nemzet sportolója.

A nyolcvanas évek elején látogatott Izraelből ismét haza Magyarországra, azóta is kétlaki életet él. Ha itthon van, szívesen tesz eleget a sportos meghívásoknak. Tavaly május végén részt vett a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tisztújító közgyűlésén, októberben vele indult a a Maccabi Vívó és Atlétikai Club, valamint a Bálint Ház közös programsorozata. A MOB székházában november elején járt, amikor többek mellett olimpiai bajnoktársát, a 90 esztendős Köteles Erzsébetet is köszöntötték, no és persze ha teheti, részt vesz az Olimpiai Bajnokok Klubjának eseményein.

Az ünnepeltnek az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Szöul kardvívóbajnoka, Nébald György is gratulált:

- Halló Halló, itt Budapest! Nébald György, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke keresi az ünnepeltet, a 94 esztendős Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnoknőt – Tessék, itt vagyok – hangzott a vonal túlsó végéről.  – Hogy telnek napjai, kedves Ágika? – folytatta Nébald. – Köszönöm, lassan, biztosan és jól, bár hiába, már érzem az idő múlását Ráadásul itt pocsék az idő, a reggeli úszást kiadós gimnasztikával, sétával pótoltam ki, hiszen még mindig a mozgás az életem. – Mikor látjuk ismét itthon? – kérdezte a szöuli bajnok. – Októberben a Bálint Ház meghívására töltöttem otthon néhány napot, de nem szeretem a hideget, s majd csak nyáron megyek újra – Engedje meg, hogy addig is a legjobbakat kívánjam minden egyes olimpiai bajnokunk nevében, jó egészséget, szép napokat kívánjak a következő időre. – Igazán köszönöm a jó kívánságokat! Jólesett, hogy még nem felejtettek el – mondta Keleti Ágnes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.