Szilveszteri petárda: távozik a női kosárkapitány

Öt és fél hónappal a hazai rendezésű Eb előtt nincs kapitány.

Ch. Gáll András
2015. 01. 02. 4:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas Sándor régi motoros a honi kosárlabdában, elég csak annyit tudni róla, hogy csapataival hét bajnoki döntőt játszott az évek során, s a hétből hatot megnyert: ötöt férfi vonalon (kettőt a ZTE-vel, hármat az Albacomppal), egyet a nőknél (Sopron). Az 58 éves szakembert 2012 végén nevezték ki női szakágvezetőnek, majd 2013 februárjában szövetségi kapitánynak. Amióta kiderült, hogy Magyarország lesz a 2015. június 12–28. között esedékes női Eb társrendezője Romániával, Farkas legfőbb feladata, s minden vágya az volt, hogy sikerre vezesse legjobbjainkat hazai közönség előtt.

Ez a vágy most már megmarad a be nem teljesült álom szintjén. Szilveszter éjszakáján ugyanis a következő közleményt adta ki az MKOSZ: „Egyeztetett Szalay Ferenc és Farkas Sándor. A női szakág vezetője jövőre már nem látja el a női szövetségi kapitányi feladatokat. A szövetségi kapitányi és szakági vezetői feladatok szétválasztásáról tárgyalt Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, valamint Farkas Sándor, a két feladatot eddig ellátó szakember. A megállapodás értelmében 2015. január 1-jétől Farkas Sándor csak a női szakág vezetőjeként segíti tovább a magyar kosárlabdát. A kapitány személyéről a szövetség elnöksége fog dönteni.”

– Mikor értesült a döntésről? – kérdeztük az exkapitányt.
– December 23-án, egy nappal szenteste előtt kézbesítette a postás az ajánlott levelet. Szép karácsonyi ajándék volt. Hozzáteszem, nem ért teljesen váratlanul, mert az elnök úr már korábban jelezte, hogy szeretne beszélni velem.

– Úgy állították fel, hogy egyetlen tétmeccset sem játszott a válogatott az irányításával.
– Pontosítanék: nem állítottak fel, a hivatalos megfogalmazás a „közös megegyezéssel”.

– De nem ön kezdeményezte, hogy ne legyen a továbbiakban szövetségi kapitány
– Valóban nem én. Sok rangos korosztályos esemény lesz a nyáron, plusz még az Universiadén is valószínűleg elindul a magyar női együttes, ütköznének az események. Többen úgy látták, hogy az a jó megoldás, ha nem én viszem tovább a válogatottat. Sajnálom, hogy nem én vezethetem az Eb-n a csapatot, mert meggyőződésem, hogy a csoportunk nem vészesen erős (Spanyolország, Szlovákia, Litvánia és Svédország van a csoportunkban, ahonnan hárman lépnek tovább – a szerk.), bejuthatunk a legjobb 12 közé, s ott már bármi elképzelhető. Ezzel egy gyerekkori álmom ment füstbe, kevés felemelőbb feladat létezik, mint hazai Eb-n vezetni a magyar válogatottat. Foggal-körömmel azonban nem ragaszkodom a poszthoz, csak az a lényeg, hogy jól szerepeljünk. Egyébként olyan volt a szerződésem, hogy bármelyik fél felmondhatta az aktuális év végén, tehát nincs okom berzenkedni.

– Azt mondják, már november végén megszületett a döntés az ön menesztéséről, amikor az elnökség összeült a budapesti Eb-sorsolás kapcsán
– Ezt hivatalosan sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.