Bízik Las Vegas-i szerencséjében a nehézsúlyú pókeres

Egy héten belül mindkét fogásnem országos bajnoka lett a nehézsúlyú szabadfogású kiválóság, Ligeti Dániel.

Deák Zsigmond
2015. 05. 06. 3:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elkérte már magát Gulyás István szabadfogású szakágvezetőtől, hogy átjelentkezzen Struhács György keze alá a kötöttfogásúakhoz?
– Sok mindenen gondolkozom mostanában, de ezen nem, maradok a szabadfogásúakkal itt, a tatai edzőtáborban. Ettől függetlenül örülök, hogy kötöttfogásban is nemzetközi szintű teljesítményre vagyok képes. A Magyar Nagydíj megnyerése után az országos bajnoki cím is erre utal.

– Gulyás mester egyik alapvetése, hogy szabadfogású birkózóink kötöttfogású elemekkel tudják meglepni a szakág külföldi specialistáit. Egyetért ezzel?
– Maximálisan. Nekem is nagyon hasznos, stabilabb, masszívabb vagyok, 115 kilósan is meg tudom tartani a nálam jóval nehezebb, fogyasztó óriásokat. Mindkét fogásnemben igyekszem belülre tenni a kezem, de kötöttben igazán bátor, bevállalós vagyok, próbálok kapaszkodni, dobni, hiszen számomra kisebb a tét.

– Annak idején a kezdetekkor miért a nálunk kevésbé népszerű és eredményes szabadfogást választotta?
– Mert klubom, a Haladás VSE szabadfogású műhely. Ettől még elindultam kötöttben is, az U23-as ob-n például épp a mostani válogatott Lám Bálintot vertem a döntőben, s a csapatbajnokságban is vállalok meccset a másik szakágban. Azért szabadfogásban értem el a legjobb eredményeket, szereztem Európa-bajnoki érmeket.

– Nem tervezi, hogy a nagy sikerre való tekintettel magasabb szinten is bevállalja mindkét fogásnemet?
– Éppen ezen gondolkodom, jeleztem Gulyás Istvánnak, s ő támogatta az ötletemet, hogy a közelgő bakui Európai Játékokon kötöttfogásban szintén elindulnék. Ha jól tudom, az lesz előbb, egy esetleges jó szereplés nagyot tudna rajtam dobni lelkileg, elvenné a lámpalázat, fizikailag pedig szerintem bírnám a megterhelést. Remélem, a szövetség vezetői rábólintanak, mert bár mostanában ritka, de régebben magas szinten is akadtak duplázók.

– Így van, elég, ha a kötöttfogásban olimpiai és világbajnok, szabadfogásban vb-2. és -3. Varga Jánosra gondolunk. Egyébként hosszabb távon is vállalná a kettős terhelést?
– Ha Bakuban beválik, miért ne? Épp itt szerepeltem 2012-ben, London után a Golden Grand Prix-n, szabadfogásban kiestem, kötöttben viszont bronzérmes lettem, a világbajnok és olimpiai ezüstérmes Nabit például negyven másodperc alatt betusoltam.

– Az észt óriást aztán idén a Magyar Nagydíjon is móresre tanította. Hogyan bír a sokkal nagyobb riválisokkal a maga „szerény” 110-115 kilójával?
– Nehezen, de előfordult már, hogy a kisebb méretem, fürgeségem előnynek bizonyult. Most azon vagyunk, hogy még néhány kilót felszedjek, persze izomban, nem összevissza zabálva. Így is maximum 120 kilóig juthatok, de gyors, jó kondiban lévő emberként.

– Ez akár szeptemberig, a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs vb-ig megtörténhet?
– Persze. Baku, Las Vegas, Rió – ha így következnének a fontos versenyeim, az azt jelentené, hogy sikerül kvótát szereznem. S van egy olyan érzésem, hogy sikerülni is fog. Nehezebb lesz, mint négy éve volt, mert egyre több a honosított orosz, de közben beérett a fejem, folyamatosan fejlődök, tudom, mikor, hogyan, mennyit kell edzeni, enni, pihenni. Egyébként pedig kedvenc hobbim a póker, s kinek lenne szerencséje Las Vegasban, ha nem nekem?

– Miközben a legtöbben fogyasztanak, önnek híznia kell. Hogyan kezeli az ebből adódó konfliktusokat a válogatottbeli társakkal?
– A vége felé már kerülöm a nagy fogyasztókat, még a legjobb barátaimat is, mert ilyenkor kijöhet belőlük a rosszabbik énjük, ha véletlenül megkérdezem, hogy nem jönnek-e velem kajálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.