Világbajnok Cseh László 200 m pillangón

Magabiztosan utasította maga mögé az olimpiai bajnok Chad Le Clost is felvonultató mezőnyt. Még Hosszú Katinka (aki 5. lett 200 m gyorson) is őt méltatja.

2015. 08. 05. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titkon két éremben bíztunk a szerda délutáni úszóprogramban a kazanyi vizes-vb-n, de míg Cseh László a legjobb időeredménnyel jutott a 200 m férfi pillangó döntőjébe, Hosszú Katinka a 4. legerősebb 200 méterrel került a fináléba 200 m gyorson. Aztán az történt, ami igazából a legvalószínűbb forgatókönyv volt: Cseh közepes rajt után leszakította a mezőnyt, és bár Chad Le Clos, a szám dél-afrikai olimpiai bajnoka az utolsó 50 méteren visszatámadt, a 95-szörös magyar bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar sportoló 2005 után (Montréal, 400 m vegyes) újra világbajnoki címet ünnepelhetett.

Nagyon jól ment a második fele, de az utolsó 20 méteren a karom majdnem meghalt. Januárban még nem gondoltam volna, hogy 200 méter pillangón leszek a világ legjobbja. Végig úgy éreztem, hogy jól megyek, 150-nél már éreztem, hogy elsőként fordulok. Igen, megújultam, abszolút, most nagyon összeállt minden. Fel is kell tudnom dolgozni.

Hosszú Katinka sorsát igazából az pecsételte meg, hogy a 200 gyors nem a kedvenc száma, ráadásul 200 m pillangón alig fél órával később kellett úsznia. Ebből az lett, hogy 4. középdöntős idejét a döntőben 5.-re váltotta gyorson, majd újbóli bemelegítés és nyújtás után kipottyant a 200 m pillangó középdöntőjében, 13.-ként végzett.

Elrontottam a 100-as fordulót 200 gyorson, lehet, hogy pihenek egy napot holnap, átbeszélem ezt Shane-nel. Próbáltam keményen úszni, ennyi volt ma. Cseh László aranyérmét majdnem megkönnyeztem. Sokan mondják, hogy már öregszik, de most megint megmutatta.

Nem így Szilágyi Liliána, Gyarmati Dezső unokája a 3. legjobb idővel verekedte magát a csütörtöki döntőbe – tehát 200 m pillangón. És még csak elégedett sem volt különösebben, de bízhatunk csütörtök esti úszásában!

Egy darab forduló sem jött ki, de nagyon jó a hangulat és a varázs. A világbajnoki döntő után boldogan akarok kijönni a medencéből, jó fordulókat szeretnék, és megvalósítani, amiket az edzéseken begyakoroltam.

Érdekeltek voltunk még a 4x100-as vegyes mix váltóban is, ahol 7.-ként kvalifikált négyesünk (Balog Gábor, Horváth Dávid, Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsanna) a döntőben a nyolcadik pozícióban csapott a falra, megmutattuk magunkat ebben a vb-n még csak most debütált számban tehát, mindjárt a döntőben.

A vizes-vb éremtáblázatán ott vagyunk a top 10-ben, egy aranyra vagyunk a barcelonai terméstől, ami a válogatott célkitűzése volt.

18.44: Plagányi Zsolt, Cseh László edzője:

Laci a legnagyobb király. Együtt tűztük ki a célt, együtt mentünk annak az irányába, még csak az út közepén tartunk. Jön a 100 pillangó még, és jövőre az olimpia. Biztos voltam, hogy Laci a mezőny előtt van, az volt a kérdés, hogy ezt belül hogyan tudja megoldani. Kétszer robbantott, és amikor Chad Le Clos újra robbantott, már tudtam, hogy megvan. Elismerjük egymás teljesítményét, innen is gratulálok neki. Megkeresett engem, hogy olimpiai bajnok akar lenni, meglátjuk, hogy sikerül-e.

18.31: Balog Gábor kezd nálunk. 50-nél amerikai, kínai a sorrend elöl. A második 100 Horváth Dávidé. 4.-5. helyen jön. Féltávnál a hatodik helyen vagyunk, jöhet Verrasztó Evelyn mellen. 50 után már csak hetedikek vagyunk. Jakabos Zsu már az utolsó helyen veszi át a stafétát. A britek győznek, világcsúccsal. Magyarország a nyolcadik legjobb. A brit Adam Peaty már háromszoros világbajnok Kazanyban, ő az első.

 

18.29: Annyi van szabályozva, hogy két férfi és két női versenyzőnek kell mennie, egyéb megkötés nincs. Illetve a számok sorrendje is adott. Délelőtt az amerikaiak úszták a legjobb időt, ez számít tehát világcsúcsnak is.

18.28: A szalagok a helyükön, indulhat a verseny!

18.24: Még nem látjuk, a hátúszókat segítő szalag elszakad, nevetés...

18.20: Lássuk a medvét!

18.13: Percekre vagyunk a 4x100 vegyes mix döntőjétől. Ebben a számban a szokásos vegyesszámokat fiúk és lányok ússzák, vegyesen. Ott vagyunk az egyes pályán, a hetedik legjobb idővel! Balog Gábor, Horváth Dávid, Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsanna. Nagymedencés vb-n ilyen verseny még nem volt.


18.00: Szilágyi Liliána az M4-nek:

Egy darab forduló sem jött ki, de nagyon jó a hangulat és a varázs. A világbajnoki döntő után boldogan akarok kijönni a medencéből, jó fordulókat szeretnék, és megvalósítani, amiket az edzéseken begyakoroltam.

17.58: Hosszú Katinka:

Elrontottam a 100-as fordulót 200 gyorson, lehet, hogy pihenek egy napot holnap, átbeszélem ezt Shane-nel. Próbáltam keményen úszni, ennyi volt ma. Cseh László aranyérmét majdnem megkönnyeztem. Sokan mondják, hogy már öregszik, de most megint megmutatta.

17.54: Jön a 200 m vegyes, amiről Cseh László lemondott, hogy bajnok lehessen 200 pillén. Futamát rém nagyképűen fejezi be Ryan Lochte. övé a legjobb idő, a döntőben két amerikai és két brazil szerepel.

17.45: A medence szélén bandukoló Hosszú Katinka bosszankodva meséli férjének, Shane Tusupnak a szerinte elrontott 200 m pillangó történéseit, ahol a 13. időt úszta a középdöntőben.

17.43: Cseh László az M4-nek a 200 m pillangó döntője után:

Nagyon jól ment a második fele, de az utolsó 20 méteren a karom majdnem meghalt. Januárban még nem gondoltam volna, hogy 200 méter pillangón leszek a világ legjobbja. Végig úgy éreztem, hogy jól megyek, 150-nél már éreztem, hogy elsőként fordulok. Igen, megújultam, abszolút, most nagyon összeállt minden. Fel is kell tudnom dolgozni.

17.34: Szilágyi Liliána közepesen rajtol. A második 25-nél csak a dobogó közelében tart, de jön fel. 100-nál 5., csakúgy, mint 50-nél. 150-nél ár harmadik! 200-nál is!!! parádés benyúlás! És akkor lássuk, bejutott-e a döntőbe. IGEN!!! Hosszú Katinka viszont nem, a 13. idő csak az övé. Lássuk a táblát is:

17.30: Szilágyi Liliána úszik a második középdöntőben az 5-ös pályán. Az lenne a legjobb, ha egy gyenge futamot nagyon megnyerne, az esélyt adna Katinkának a döntőzésre...

17.28: Nem rajtol jól Hosszú Katinka, de aztán magára talál. Nincs dobogós helyen 50-nél. 100-nál a 6. helyen fordul, szoros a verseny. 150-nél hetedikként fordul csak, ebből aligha lesz döntő. Hatodikként csap a falra. Várjuk meg a másik futamot...

17.25: Jön a 200 m női pillangó két középdöntője, az elsőben Hosszú Katinka úszik a hármas pályán, hatodik idővel került ide, a futamon belül dobogóra várható. Shane Tusup edző és férj nagyon feszült. Katinka nem friss, az biztos.

17.20: Míg Hosszú Katinka az edzőmedencében hajlít, Cseh Lászlónak a pódiumon van jelenése, aranyérmet vesz át és meghallgathatjuk a Himnuszt. 2005 után világbajnok újra Cseh László. Akkor 400 m vegyesen lett első, Montréalban. Csak csöndesen mondjuk, 7. helyen állunk az éremtáblán. Cseh László pedig a korábbi Eb-címek és olimpiai ezüst után most a világ tetejére érkezett. Egyetlen arany hiányzik a kollekciójából, amire nyilatkozata szerint rá fog hajtani jövőre Rióban.


17.14: Adam Peaty rajtol jobban, és nyer. Nincs világcsúcs. Van der Burgh a második, 15 századdal lemaradva, ugyanez volt 100-on is. A szerb színekben versenyző Siladi Caba 8. lett a fináléban.

17.10: Világcsúcscsata jön 50 mellen. A dél-afrikai van der Burgh és a brit Peaty csatázik a belső pályákon, mindketten úsztak már világcsúcson ezen a világbajnokságon, szinte biztos, hogy a rekord megint megdől, épp Peatyé.

17.09: Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Hosszú Katinka nem érdekelt a 200 m női gyorsúszás eredményhirdetésében, így átugrik a gyakorlómedencébe, és stresszmentesen tud szinten tartani. Hamarosan jön a 200 m pillangó középdöntőjével.

17.04: Katinka első helyen rajtol. Másodikon fordul 50-nél. harmadik 100-nál. Együtt a mezőny. 150-nél egy kicsit lemarad Katinka... Katie Ledecky győz, Hosszú Katinka rosszabb benyúlással az 5. helyen végez. Gratulálunk!


17.01: Vegyünk újabb levegőt, Hosszú Katinka a rajtkövön 200 gyorson. Kihajtotta magát az elődöntőben, meglátjuk, mire lesz képes most.


16.55: Most nem olyan rossz a rajt! A második helyen tempózik Laci. 50-nél második Le Clos mögött. Féltáv: együtt a két sztár teljesen! 8 század a különbség. Cseh László már vezet!!! 150-nél kimagaslik Laci!!! 25 m hátra! CSEH LÁSZLÓ VILÁGBAJNOK!!!

16.54: Cseh László a 4-es pályán a rajtkőnél, megrángatja azt... mellette Chad Le Clos, a londoni olimpia bajnoka, a szám második világbajnoka, az első Michael Phelps volt, övé a világcsúcs is 2009-ből.

16.51: És akkor jönnek Cseh Laciék, a férfi 200 m-s pillangó döntősei.

16.44: A 200 m férfi pillangó rajtlistája

 

16.35: A délután programja:
100 m férfi gyors középdöntők
50 m női hát középdöntők
200 m férfi pillangó, döntő (Cseh László)
200 m női gyors, döntő (Hosszú Katinka)
50 m férfi mell, döntő
200 m női pillangó, középdöntők (Szilágyi Liliána, Hosszú Katinka)
200 m férfi vegyes, középdöntők (Cseh László visszalépett)
800 m férfi gyors, döntő
4x100 m férfi-női vegyesváltó, döntő

16.30: Utánanéztünk, mit ért el eddig 200 m pillangón Cseh László világversenyeken:
Olimpia, 2008: ezüst.
Eb, 2012: arany.
Rövid pályás vb: 2010 bronz, 2012 ezüst.
Rövid pályás Eb: 2007 arany, 2011 arany, 2012 arany, 2006 ezüst.
Universiade: 2011: arany.

Elképesztő percek előtt állunk, Cseh László valami nagy dobásra készül 200 méter pillangón, amelynek fináléjába a legjobb idővel verekedte be magát. Szinte mérget vehetünk rá, hogy az első két hely valamelyikén végez, egyrészt mert vele csak Chad le Clos látszik versenyképesnek a jelenlegi mezőnyből, másrészt a jó eredmény érdekében eldobta azt a 200 méter vegyest, amelyben korábban több ízben is olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki dobogón állt. Mint délelőtt nyilatkozta, az ő vagy Le Clos egyéni csúcsa lesz csak elég a világbajnoki címhez, az nyer, aki jobb pillanatot fog ki. Cseh László 16.52-kor úszik Kazanyban, a 4-es pálya az övé.

Kilenc perccel azután, hogy fejest ugrik, jön Hosszú Katinka a 200 méteres női gyorsúszás döntőjében (17 óra 1 perc), ahová a negyedik legjobb idővel igen nagy erőfeszítések árán jutott be. Ugyanakkor nincs messze tőle sem a dobogó, a középdöntőben a legjobb időt úszó Federica Pellegrini is csak 28 századdal volt gyorsabb nála. Katinkát a 6-os pályán figyelhetjük, Missy Franklin jobbján.

Most a legfontosabb a pihenés. Sokat kell pihennem az esti feladatok előtt, de jólesett az úszás. Remélem, nem úsztam ki magam a délutáni 200 gyors döntője előtt. Mit mondjak? Rohanok pihenni.

Katinka aztán siethet a „call roomba”, nehogy lekésse a 200 méter pillangó első középdöntőjét, amelyben a 3-as pályán kell medencébe ugrania. A második középdöntőben a délelőtt nála is gyorsabb Szilágyi Liliánáért (Gyarmati Dezső unokája) szoríthatunk, övé az 5-ös pálya és az előfutamok harmadik legjobb ideje.

Nagyon örülök, nem hittem volna, hogy ilyen jól tudok úszni, köszönöm a sorsnak, és hálás vagyok, hogy a betegségem után fel tudtam állni, és tudok versenyezni a nagyokkal. Az utóbbi másfél napban kezdtem kicsit mozgolódni, és érzem, hogy jó formában vagyok. Sajnálom, hogy kimaradt a 100 pillangó, de előre kell nézni, én boldogan szeretnék kijönni a medencéből.

18.19-kor még drukkolhatunk 4×100-as vegyes váltónknak, Balog Gábor, Horváth Dávid, Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsanna az 1-es pályán úszik a fináléban.

Sajnos 800 gyorson nem lesz ott magyar, pedig ketten is beneveztek, Bernek Péter és Gyurta Gergely.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.