A világ kosárbohócai ismét Budapesten gyülekeznek

Öt évvel fantasztikus bemutatójuk után csütörtökön ismét pályára lépnek Magyarországon a parkett ördögei.

B. M. L.
2016. 06. 01. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki egy kicsit is szereti a kosárlabdát, valamint befogadókész egy igazi amerikai show-ra, az semmi pénzért ne hagyja ki csütörtök este a Harlem Globetrotters újabb magyarországi fellépését. A sportág nagykövetei öt évvel első, magyarországi fellépésük után megint elkápráztatják a magyar közönséget.

Maga a Harlem 90 évvel ezelőtt alakult, és ennek a jubileumnak a tiszteletére szervezték meg világ körüli turnéjukat, melynek egyik állomása lesz a budapesti fellépésük. A kosárshow 1926-ban még Savoy Big Five néven indult, de röviddel utána kosárlabda-rajongó menedzserük neve mellett már mint Globetrotters játszották mérkőzéseiket. 1930-ban vették fel a Harlem New York Globetrotters nevet azzal a szándékkal, hogy a fekete kultúra Mekkájának számító Harlem majd további hírnevet biztosít a fekete játékosoknak.

A legenda szerint ekkoriban jelent meg a humor is a játékukban. Egy alkalommal már 112:5-re vezettek ellenfelükkel szemben, amikor bohóckodni kezdtek a pályán. A meccsel együtt a közönség szívét is megnyerték, akik nagy üdvrivalgással jutalmazták a vicces játékot. 1948-ban egy álom vált valóra, amikor a Harlem Globetrotters 18 ezer néző előtt a chicagó-i stadionban 61:59-re megverte a bajnok Minnesota Lakerst. A mérkőzés a szakmai megmérettetésen túl azért is volt sorsdöntő, mert a csupa fehér játékosokból álló Lakerst győzték le egy olyan korban, amikor a faji megkülönböztetés még mindennapos volt.

Az 1950-es évektől végleg a szórakoztatóiparra váltott a csapat, és ettől kezdve indult el világjáró karrierjük. Mindenhol hatalmas sikerük volt, a berlini Olimpiai Stadionban több mint 75 ezer ember volt kíváncsi a játékukra, míg Róma mellett, a Castel Gandolfóban pedig nem másnak adtak privát meccset, mint XII. Pius pápának. Persze nem véletlen nagy népszerűségük, ugyanis műsoruk ötvözi a cirkusz, a színház és a komédia eszközeit a sporttal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.