Bertens és Thiem csodatétele Párizsban

A holland és az osztrák játékos a negyeddöntős sikere után első GS-elődöntőjére készülhet Párizsban.

B. M. L.
2016. 06. 02. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően úgy voltak vele csütörtökön a Roland Garros szervezői, akkor is lejátszatják a még hátralévő egyéni negyeddöntőket, ha az eső ismét támadást indít. Nos, csapadékban ugyan ismét nem volt hiány, de végül a tenisz győzött a párizsi salakon.

Meg persze Novak Djokovic...

A szerb világelső pályafutása során 26. alkalommal került szembe Tomas Berdychhel, és 24. alkalommal le is győzte őt (6:3, 7:5, 6:3). A világranglista 8. helyén álló cseh ugyan egyáltalán nem teniszezett rosszul, ám még megszorítani sem tudta Djokovicot. Pedig a szerb nem adogatott valami jól – nem ütött ászt, és az első szervái mögött alig 50 százalékban lett az övé a pont –, viszont fogadóként remekelt, nyolc bréklabdájából hatot megcsinált, a hálónál százszázalékosan értékesítette a pontokat (6/6) és 30 nyerője volt a meccs folyamán.

– Örülök, hogy legyőztem Tomast, mert nagyon jól játszott. Megint egy lépéssel közelebb kerültem a nagy álmomhoz, a Roland Garros megnyeréséhez. Már csak két, nagyon fontos lépést kell megtennem – jelentette ki a szerb világelső, aki eddig sosem tudott nyerni Párizsban.

Mindenesetre az elődöntő nem lesz olyan könnyű a számára, mint ahogy az elsőre látszik. Az osztrák Dominic Thiem kihasználva azt, hogy Rafael Nadal a harmadik forduló előtt visszalépett, életében először bejutott egy Grand Slam-torna elődöntőjébe. Ráadásul nem is esélytelenül, hiszen 2016 egyik legeredményesebb salakos játékosáról van szó – két tornát is nyert ezen a borításon –, idén 1 039 000 dollárt teniszezett össze, és már a 15. helyen áll a világranglistán. A csütörtöki negyeddöntőben is káprázatosan teniszezett a belga David Goffin ellen. Utóbbi megnyerte az első szettet, majd a másodikban brékelőnybe került, ekkor úgy tűnt, ő jut tovább. Thiem azonban összekapta magát, rövidítésben kiegyenlített. Goffin még egyszer feltámadt, 4:2-re elhúzott a harmadik játszmában, ám innentől kezdve csak az osztrák tehetség volt a pályán: zsinórban kilenc játékot nyert, és ezzel kivívta a győzelmet (4:6, 7:6, 6:4, 6:1).

– Ez egyszerűen hihetetlen, a legjobb négybe jutottam Párizsban. Tény, idén jól megy salakon, és titkon bíztam abban, hogy sikerül maradandót alkotnom. Az elődöntőben természetesen nem én leszek a favorit, de szeretném megmutatni, nem véletlenül jutottam el idáig – fogalmazott a nagyon boldog Thiem.

A hölgyeknél is kialakult a felső ág elődöntője, és itt is a férfiakhoz hasonlóan, a világelső és egy meglepetésember jutott be a legjobb négy közé. A címvédő és 22. GS-sikerére vágyó Serena Williams a tavalyi formáját futotta, hiszen kis híján két szettben alulmaradt a kazah Julia Putyinceva ellen. Az amerikai 5:7, 4:4-es állásnál rázta meg magát, és a következő 25 labdamenetből 22-t megnyert, így a végén azért nyerni tudott (5:7, 6:4, 6:1).

– Julia egészen fantasztikusan teniszezett, nagyon megnehezítette a dolgom. Én nem számoltam, hány pontot nyertem zsinórban, mindig csak a következő labdamenetre koncentráltam – nyilatkozta a meccset követően a láthatóan megkönnyebbült Serena Williams.

Egy holland miatt nem ismétlődik meg a tavalyi pazar elődöntő Serena és a magyar származású Timea Bacsinszky között – akkor hatalmas, háromszettes csatában nyert az amerikai –, mert a világranglistán 58. Kiki Bertens 7:5, 6:2 arányban legyőzte a svájci színekben versenyző Bacsinszkyt. Mindketten rengeteget hibáztak, Bertens 16 nyerőjével szemben 31 ki nem kényszerített hibát vétett, míg Bacsinszky 17/40-es mutatóval zárt.

– Még el sem hiszem, hogy idáig eljutottam. Őszintén remélem, az elődöntőben képes leszek méltó ellenfele lenni Serenának. Egy biztos, veszítenivalóm nem lesz – közölte Bertens.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.