Drámai végjátékban kapott ki a Szolnok

A magyar csapat az utolsó másodpercben kapott góllal szenvedett 8-7-es vereséget.

Arday Attila
2016. 06. 03. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért szeretjük az előrejelzéseket, mert ha azt olvassuk, hogy eső lesz, felkészülhetünk rá, hogy vagy lesz eső, vagy nem. Az elődöntők napjára kellemes nyári este köszöntött a Margitszigetre – egyre felhősebb éggel –, a felvezetésként vízbe ugró egriek ezt annyira nem élvezték. Bár az Eger tíz éve főszereplő csapata a magyar pólónak, a Bajnokok Ligájában továbbra is várat magára az áttörés. A tavalyi ötödik hely után még nagyobb csalódásra most a hatodikon kötött ki itthon, miután két rossz kedvű csapat meccsén lehangoltabban játszott a Barcelonetánál.

A meccs után néhány perccel kezdte magát úgy érezni az ember, mint egy futballmeccsen, a labdarúgásban is nagy hírnévnek örvendő görög Olimbiakosz drukkereinek köszönhetően. Elfoglaltak egy szektort a Hajós uszoda megemelt lelátóján, fanatizmusuk miatt inkább érezhették otthon magukat az athéniak, mint a szolnokiak. Egészen az elődöntő első góljáig. A dózsás Stefan Mitrovic használt ki egy emberelőnyt, mindjárt hallatta is a hangját három-négyezer nem görög. Gólgazdag pólót láttunk az első negyedben, és nem csak ezért látványosat.

A Szolnok 4-2-re elhúzott, más és más lőtte a gólt – Aleksic és Younger –, a legszebb akciót egy hosszú indítás után Madaras Norbert fejezte be jól. Miközben görög újságíró kollégánk együtt énekelt a szemközt szurkoló Olimbiakosz-táborral, Nagy Viktortól lett hangos az uszoda. Előbb a testén, karján csattanó lövések miatt, majd az őt ünneplő rigmusok jóvoltából. Félidőre már tíz védett lövésnél járt, és csak három kapott gólnál. A legnagyobb bravúrt akkor mutatta be, amikor egy ívelt passznál átért a jobb kapufához, így egy méterről sem tudták bevenni a kapuját. Az sem ártott a népszerűségének, amikor elhozta a center elől a labdát. Kis Gábor közben a másik kapu előtt kibrusztolt egy újabb gólt, 5-3-mal fordultak a csapatok. Vámos Márton távoli pattintásának köszönhetően pedig már három volt ide – egy rövid ideig (6-3).

Egyre feljebb lopóztak a görögök – három légióst leszámítva tényleg azok –, és az egyenlítés csak azért maradt el a harmadik felvonásban, mert Nagy Viktor a büntetőt is megfogta. Az emberelőnyökkel viszont sok mindent nem sikerült kezdeni ekkortájt a túloldalon. Nemigen tudtuk elképzelni, hogyan fog a Szolnok gólt lőni, a helyzetek nem voltak tiszták, Josip Pavic kapus is egyre jobban lábra kapott az utolsó negyedre, a görög támadások pedig tudatosabbak voltak, jobban kidolgozták őket. Mindennek egyenes következményeként átvette a vezetést az Olimbiakosz, Vámos Márton elementáris erejű lövése kellett hozzá az utolsó percben, hogy újra szolnoki találatot lássunk, az eredményjelzőn pedig döntetlent (7-7). Az utolsó tíz másodpercben a Dózsa kapott egy emberelőnyt, ezzel sem tudott mit kezdeni, az ellenfélnek viszont a maradék négy másodperc elég volt a győztes gólra, azonos létszámnál. Volt még ugyanis a görögöknek egy időkérésük, így felúszhattak, és egy előreívelt labda után Nagy Viktor kapujában kötött ki a labda, miután Vlahopulosz behúzni, Varga Dénes elütni akarta, és úgy tűnt, egyszerre értek hozzá, a mieink számára a lehető legszerencsétlenebbül. (7-8). Szabály szerint az időkérés után két játékosnak szándékosan kell beleérnie a labdába. Tehát a görög gól csak szabálytalannak tűnt, mégis szabályos volt, hiszen Varga Dénes is bele akart érni a labdába. Csak nem így.

„Az utolsó gól után beszéltem a zsűriasztallal, ott is azt mondták, nem volt szabályos a végén a görög találat, mert a szabaddobás után nem ért bele görög kéz a labdába, csak magyar. Az természetes egy ilyen meccsen, hogy három gólról feljön az ellenfél, az utolsó negyed elején viszont voltak emberfórjaink ahhoz, hogy megint kettővel vezessünk, de kapufára lőttük kétszer a labdát. A görögök olyan támadásokból találták be, amelyekre felkészültünk, és három negyeden át ki is védekeztünk. Időt kértem, nem is ment el a meccs, sikerült rendezni a sorokat, nem kaptunk több ilyen gólt, de megint kimaradtak az emberelőnyeink. Edzőként muszáj most is felkészülnöm a másnapra, a bronzérem is előrelépés lenne a tavalyi hatodik hely után” – mondta Cseh Sándor, a Szolnok edzője a lefújás után.

Férfi-BL, hatos döntő, Margitsziget
Az 5. helyért: ZF Eger – Barceloneta (spanyol) 6-10
Elődöntő: Szolnoki Dózsa-Közgép – Olimbiakosz
Pro Recco (olasz) – Jug (horvát)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.