Elhunyt Muhammad Ali

A profi ökölvívás valaha volt egyik legjobbja szombat hajnalban végleg elhagyta e világot.

B. M. L.
2016. 06. 04. 6:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a hét elején kórházba került minden idők talán legnagyobb bokszolója, jöttek a megnyugtató hírek, a sportág legendája nincs komoly veszélyben, légzési problémái miatt elővigyázatosságból helyezték orvosi felügyelet alá a hosszú ideje súlyos Parkinson-kórral küzdő, 74 éves Alit. Éppen ezért áll a világ döbbenten, hiszen a család ma hajnalban arról értesítette az érte aggódókat, hogy a félelmetes harcos, a „Legnagyobb” ezt a csatáját, a legfontosabbat, amelyet vívott valaha is, elveszítette.

Muhammad Ali, eredeti nevén Cassius Clay a világra talán az egyik legnagyobb hatást gyakorló sportoló volt. Stílusa utánozhatatlan volt a ringben, tudását mindenki elismerte, nem véletlenül választották meg a BBC olvasói az évszázad sportolójának, a Sports Illustrated szerint pedig ő volt az elmúlt száz esztendő legismertebb sportolója.

Mind amatőrben, mind pedig a profik között felért a csúcsra. 1960-ban a római olimpián aranyérmet nyert félnehézsúlyban, a hivatásosok közt háromszor is világbajnoki címet szerzett a királykategóriában: 1964. február 25-én Sonny Liston, 1974. október 30-án George Foreman, 1978. szeptember 15-én pedig Leon Spinks ellen lett a legjobb, ráadásul egy olyan korban, ahol súlycsoportonként mindössze egy világbajnok volt. Aki látta ezeket vagy a Joe Fraizer elleni meccseit, az egy életre szóló élményt kapott tőle. 39 évesen vonult vissza, 61 mérkőzéséből 56-ot megnyert, 37-et kiütéssel.

Nemcsak a ringben nyújtott teljesítményeivel, hanem a teljesen szokatlan nyilatkozataival is érzelmeket váltott ki mindenkiből. Egyik legnagyobb ellenfeléről, Fraizerről például kijelentette: „Joe annyira csúnya, hogy amikor sír, a könnycseppek hátrafelé indulnak el a fején.” S ki feledné, amikor előre megmondta, melyik menetben fogja kiütni éppen aktuális ellenfelét? Az ökölvívást nagyon egyszerű sportnak tartotta a maga stílusában: „Ez is egy munka, semmi több. A füvek nőnek, a madarak röpködnek, a hullámok mossák a partokat, én pedig kiütök embereket.”

Utánozhatatlan volt a ringben és azon kívül is, ezt pontosan tudta ő is. „Ha még a visszavonulásom után is lesz ökölvívás, az valami ócska, unalmas dolog lesz. Nem lesz több költemény, nem lesz több jóslás, nem lesz több üvöltözés” – nyilatkozta aktív bunyósként.

Ali nemcsak a ringben küzdött, hanem a békéért és az emberi jogokért is. Nagy hatást gyakorolt a 20. század második felének Amerikájára. 1959-ben Chicagóban találkozott először a muzulmán tanokkal, majd a Liston elleni vb-győzelem után két hónappal felvette az iszlám vallást, és az Ali nevet. Pályafutása után az elnyomottak jogaiért küzdött, dollármilliókat gyűjtött Afrika és Ázsia éhezőinek.

74 év adatott meg a földi létben a valaha volt egyik legjobb sportolónak. Muhammad Alit szülővárosában, Louisville-ben, Kentucky államban helyezik végső nyugalomra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.