Majd 80 év után van először brit döntős a Garroson

Serena Williams címvédésével 22. Grand Slam-diadalát ünnepelhetné, a férfiaknál új győztest avatnak.

B. M. L.
2016. 06. 03. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nőknél elsőnek a spanyol Garbine Muguruza jutott be a szombati fináléba, aki a 2011-es US Open-bajnok és 2010-es párizsi döntős Samantha Stosur ellen nyert két sima szettben (6:2, 6:4). A meccsen inkább a második játszmában volt izgalom, amikor a spanyol 5:2-re vezetett már, de megremegett az ütő a kezében, így az ausztrál felzárkózott, de végül Muguruza megoldotta a feladatot.

„A mostani eredménnyel egy álmom vált valóra, hiszen amióta csak elkezdtem teniszezni, a párizsi győzelem lebegett a szemem előtt. Mindent megteszek azért, hogy a tavalyi, wimbledoni fináléban elszenvedett vereségemért visszavághassak Serenának. Egyet ígérhetek, a lehető legjobban felkészülök a szombati döntőre” – fogalmazott a spanyol sportoló.

Bármilyen furcsa ezt leírni a huszonegyszeres GS-bajnok, címvédő Serena Williamsről, a fináléban ezúttal nem ő lesz az esélyes. Az amerikai világelső a mostani viadalon csak egyszer teniszezett tudásához méltóan, és az elődöntőben is nagyon megszenvedett a győzelemért. Ezúttal az a holland Kiki Bertens volt az ellenfele, aki a 98. helyen kezdte az évet a világranglistán, azóta tornát nyert, a Roland-Garroson egyebek között megverte az idei Australian Open győztesét, Angelique Kerbert, és az amerikai ellen sem állt messze a győzelemtől, így talán nem véletlen, hogy a szakemberek többsége az év végére már a top 10 közelébe várja. A fiatalabbik Williams nővér az első szettben játszmalabdákról fordított rövidítésben, majd a másodikban csak a negyedik mérkőzéslabdáját tudta megnyerni (7:6, 6:4). Ezzel a negyedik párizsi és a huszonkettedik GS-sikerért lép majd salakra a szombati fináléban.

„Elképesztően nehéz dolgom volt, de sikerült nyernem, és ez a lényeg. Mindenképpen összeszedem magam a szombati döntőre, mert nyerni szeretnék ezen a csodálatos tornán. Ehhez szinte mindenben jelentősen fel kell javulnom, ugyanis Garbine tökéletes formában teniszezik” – fogalmazott Serena Williams.

A férfiaknál már biztos, hogy elmarad a címvédés, ugyanis a pályafutása legjobb salakos idényét teljesítő Andy Murray négy szettben legyőzte a svájci Stan Wawrinkát (6:4, 6:2, 4:6, 6:2). A korábbi világelső John McEnroe szerint a skót élete lehetősége előtt áll. „Talán idén van a legnagyobb esélye megnyerni a Garrost. Nem tudom, képes lesz-e tartani majd ezt a formát a vasárnapi döntőben, de ha igen, akkor állhat ellene bárki a túloldalon” – vélekedett az amerikai.

Nem akárki fog a túloldalon állni, hiszen Novak Djokovic is bejutott a döntőbe, miután habkönnyen, remekül játszva 6:2, 6:1, 6:4-re verte az osztrák Dominic Thiemet. Létrejött tehát az álomdöntő, és az biztos, hogy új név kerül majd fel a Muskétások Kupájára, hiszen Djokovic eddigi három fináléjában kikapott, Murray pedig most jutott be először a végjátékba. Idén salakon már kétszer összecsaptak: Madridban Djokovic, Rómában Murray diadalmaskodott.

„Eddigi pályafutásom legfontosabb mérkőzése következik. Andy nagyon belelendült ezen a borításon, és itt, Párizsban is remek formában teniszezik. Most vasárnapig elvonulok, és kizárólag a döntőre koncentrálok. Bármennyire is jól ment a játék Dominic ellen, biztos vagyok abban, hogy ha győzni szeretnék, még erre is rá kell tennem egy lapáttal” – mondta a szerb világelső.

Ha Djokovic nyeri a Roland-Garrost, akkor valamennyi GS-viadalon ő lesz a címvédő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.