Profi ötlet amatőr körítéssel

Harcsa Zoltán már kvótás, Kovács Zoltán a hivatásos magyar jelölt a venezuelai kvalifikációs tornára.

B. Molnár László
2016. 06. 03. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igencsak vegyes az ötlet magyarországi fogadtatása, ráadásul rengeteg még az üggyel kapcsolatos tisztáznivaló.

– Ez egy pozitív határozat, jót tesz az amatőr boksz népszerűsítésének, igaz, kissé igazságtalan is, mert az ifjú tehetségek elől olimpiai indulási jogot vesz el a profik és a félprofik javára – jelentette ki Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke.

Kovács László szövetségi kapitány szerint ma még azt sem lehet tudni, ki és milyen feltételek között indulhat előbb a kvalifikációs tornán.

– De azt is mondhatnám, profi ötlet amatőr körítéssel, hiszen szakmailag nonszensz, hogy valaki az olimpia előtt részt vegyen egy ilyen tornán, majd siker esetén alig egy hónap múlva ismét csúcsformába lendülve ringbe lépjen immár az olimpián. Ráadásul teljesen más súlycsoportok vannak az amatőröknél és a profiknál, így utóbbiaknak még abban is döntésre kell jutniuk, hány kilóban szeretnének harcolni a kvótákért, illetve ahhoz is hozzá kell szokniuk, hogy ezt a súlyt addig kell hozniuk, amíg versenyben vannak – közölte a kapitány.

Kovács Kokó István, a WBO alelnöke elmondása szerint a szervezetnél egyelőre nem foglalkoztak a kérdéssel, mert a ranglistájukon lévő profi bunyósok közül senki sem jelezte indulási szándékát.

– Hihetetlen szakmaiatlan ötletnek tartom, hogy egyrészt az olimpiai eszmeiség és az amatőr ökölvívás alapelvei ellenére a fiatalok elől helyeket vesznek el a kemény harcban edzett profik, ráadásul össze is csaphatnak egymással a riói ringben. Ne feledjük, a profiknak különböző szerződéseik vannak, például televíziós társaságokkal, így ha valamelyik ott akar lenni Rióban, bizony a menedzserének vagy a promoterének lenne miről tárgyalnia. Mindenesetre úgy érzem, az AIBA tarsolyában ott van egy-két húzónév, nem véletlenül emlegetik Vlagyimir Klicsko vagy Manny Pacquiao nevét – nyilatkozta a korábban az amatőr ökölvívásban mindent megnyerő és a profik között is világbajnok Kokó.

Az eddigi egyetlen magyar kvótás, Harcsa Zoltán (75 kg) szerint igencsak meglepő a döntés.

– A profik nincsenek hozzászokva a sorozatmeccsekhez és az ezzel járó mérlegelésekhez, míg nekik az a nagy előnyük, hogy tizenkét menetre készülnek, így az olimpián a három menet alatt a lehető legnagyobb maximumon pörögnének. Bátyámmal, Norbival már beszéltünk erről, és abban megállapodtunk, bármelyik szervezet rangsorának első húsz bunyósa lép ringbe az olimpián, az teljesen átírja az erőviszonyokat – ecsetelte Harcsa Zoltán.

Lapunk megtudta, ki az a magyar profi, akinek indulási kérvényét már eljuttatták az AIBA-hoz.

– Miután Bedák Zsolti vállát szerdán megműtötték, Szellő Pistával kapcsolatban más terveink vannak, így a nagy pehelysúlyú magyar bajnokra, Kovács Zoltánra esett a választás, amit a szövetség el is fogadott – árulta el a Németországban tartózkodó Rácz Félix, a Felix Promotion tulajdonosa.

A 24 éves bunyós edzője, Nagy Lajos szerint a számára ideális 60 kilóban vívhatná ki a kvótát.

– Noha csak egy hónapunk lenne a felkészülésre, meg tudnánk oldani, ha végre kiderülne, ki indulhat Venezuelában. Zoli mindössze 16 amatőr meccset vívott, mielőtt profinak állt. Folyamatosan edzésben van, és mivel nyolc menetekre készül, így az állóképességével sem lenne gond – mondta Nagy Lajos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.