Úgy tűnik, félreállhat Cseh Laci nagy riválisa

Nem indul az amerikai olimpiai válogatót megelőző utolsó versenyén 200 méter pillangón Michael Phelps.

2016. 06. 01. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennél jobb hír ezen a héten már nem fog érkezni az úszás magyar szerelmesei és Cseh László számára. A hónap végén sorra kerülő amerikai válogatóverseny előtt utoljára versenyez most péntektől hétfőig a Longhorn Elite meghívásos versenyen Michael Phelps. De nem ez a nagy öröm tárgya, hanem az, hogy minden idők legsikeresebb olimpikonja (18 arany, 2 ezüst, 2 bronz) a Swimswam.com szakportál szerint négy versenyszámot jelölt meg, ezek között pedig nincs ott Cseh László fő száma, a 200 méteres pillangóúszás. Phelps egyébként 100 pillangón, 200 vegyesen, valamint 100 és 200 méter gyorson csobban a hétvégén, ami előrevetíti, hogy az olimpián valamilyen pillangószámban azért elindul majd.

Ha kicsit közelebbről megfigyeljük a friss apuka olimpiai eredménylistáját, azt látjuk, a rengeteg arany mellett azért meghúzódik pár ezüst és bronz is, Phelps márpedig nagyon igyekszik elkerülni, hogy bárkitől is kikapjon. Óvatossága nem alaptalan, hiszen miután a londoni olimpián 200 méter pillangón kikapott (1:53,01) a dél-afrikai Chad le Clostól (1:52,96), a 2015-ös kazanyi vb helyett inkább otthon, egy házi versenyen úszott (1:52,94), így lemaradt arról, ahogy Cseh László (1:53,48) Le Clost (1:53,68) is megelőzve tíz év után világbajnoki címet ünnepel.

Ha az időeredményekre koncentrálunk, az látszik, hogy Phelps 2014-ben talán még jobb formában térhetett vissza az úszáshoz két év átmeneti „nyugdíj” után, mint amilyenben azelőtt volt, de ő sem lesz már fiatalabb, és a számcsökkentésnek áldozatul eshet a 200 méter pillangó – legalábbis remélhetjük, hogy erre utal a Longhorn Elite hivatalos nevezési listája. A hozzá hasonló korú Cseh László is hasonló úton jár egyébként, ő a 200 és 400 méter vegyesúszó számoktól búcsúzott el, éppen az amerikai dominancia – Phelps mellett Ryan Lochte – miatt.

Hogy Phelps mely számokra nevez Rióban, a június végi amerikai válogatón kiderül. Egy gondolat erejéig térjünk vissza azonban Chad le Closra, akinek személyében komoly ellenfélre számíthat az MNO-nak is olimpiai aranyálmairól nyilatkozó, az idei világranglistát toronymagasan vezető (1:52,91) Cseh László. Le Clos ranglistás ideje 1:55,04, aminél idén már négyen jobbat úsztak, Phelps 1:58,14-e (ranglistán 56.) pedig még nincs belül a riói A szinten sem, és hosszú évek óta nem úszott olyan jó időt, mint Cseh a londoni Eb-n néhány hete. Ne tévesszen meg senkit, és lehet, hogy már csak néhány napig érvényes megállapítás, de Cseh László vezeti a 100 méter világranglistáját is (50,86), Chad le Clos ennél éppen egy másodperccel tudott lassabbat idén. (A tavalyi világranglistán Phelps, Le Clos, Cseh volt a sorrend.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.