Kínai doppingkorszak: olimpiai érmeink vesztek oda

Márkus Erzsébet ötkarikás aranyat, Sidi Péter ezüstöt kaphatna, de bizonyíthatatlan a tömeges csalás vádja.

2017. 10. 26. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Dopping áztatta” a nyolcvanas, kilencvenes évek kínai olimpiai érmeit, tízezer sportoló érintett – jelent meg a Németországba disszidált Hszüe Jin-hszian, a kínai olimpiai válogatottak mellett korábban dolgozott csapatorvos nyilatkozata egy, a német ARD televízión múlt pénteken sugárzott dokumentumfilmben.

A tévécsatorna „kiléte” azért fontos az azóta kirobbant botrányban, mert annak idején azt az orosz doppingügyet is ez a csatorna indította be, amelynek következtében egy sor, világversenyen született orosz eredményt semmisítettek meg, és komplett sportágakból tiltották ki a „ruszkikat” (atlétika, súlyemelés) a riói olimpiáról. Julija Jefimova külön megaláztatásban részesült a 100 m mell díjátadóján, ezüstérméhez ugyanis nem gratulált az amerikai (ez még később fontos lesz ) győztes Lilly King.

Hogy Kína Oroszország sorsára jut-e, egyelőre erősen kérdőjeles, mindenesetre visszalapoztunk a krónikáskönyvekben, mi történne a magyar eredményekkel, ha kitépnék a kínai győzelmekről szóló lapokat. Találtunk jó néhány érdekességet. Keresésünk az 1988-as játékokkal kezdődik – abban az évben, amikor a doktornőt kirúgták a csapattól –, 1980-ban Kína, 1984-ben hazánk nem utazott ki az ötkarikás játékokra. Szöulban asztaliteniszezőinket söpörték félre kínaiak, ám Klampár Tibor és Kriston Zsolt volt az a páros, amely a legjobban megszorongatta a végső győztes Csen Long-can, Szeiko Iszeki kettőst. Női egyesben és párosban is Kína állta utunkat, párosban ráadásul a legjobb négy közé jutásért Bátorfi Csilla és Urbán Edit duóját a későbbi ezüstérmes kettős ejtette ki, a Csen Csing és Jiao Zsi-min eredményének megsemmisítése esetén tehát valószínűleg érem járna Bátorfiéknak.

Barcelonában (1992) Bátorfi a negyeddöntőbe jutásért vívott küzdelemben kapott ki Teng Ja-pingtől, aki ráadásul honfitársát verte a döntőben. Gránitz Éva cselgáncsozónk Zsuang Hsziao-jantól kapott ki a legjobb négy közé jutásért. 1996-ban a sportlövő Sike József kezéből ezüstérmet vehetett ki két „szennyezett” sporttársa, futócéllövészetben kettős kínai győzelem született, Sike negyedik lett. A leginkább doppingérzékeny sportágban, súlyemelésben a 70 kilósok közt Csan Hszü-kang mögött lett bronzérmes Feri Attila, akinek tehát így szintén ezüst járna. 2000-re Kína – 12 év leforgása alatt – 5-ről 28-ra hizlalta egy játékokon szerzett aranyérmei számát. A lehető legszorosabb különbséggel – testtömeghátránnyal – lett ezüstérmes a 242,5 kilót emelő Márkus Erzsébet az ugyanennyit tudó Lin Vi-ning mögött. Bátorfi Csilla Tóth Krisztinával párban lett negyedik Sydneyben úgy, hogy mindkét döntős páros kínai volt, itt tehát egy aranycsatánk hiúsult meg. A Nagy Tímea, Mincza Ildikó, Szalay Gyöngyi összetételű párbajtőrcsapatunk kínai egységtől kapott ki a bronzért.

Hogy mekkora realitása van annak, hogy valaha akár eggyel is bővül a magyar olimpiai éremkollekció a kínai ügy folyományaként, nem kellemes megtippelni, ugyanakkor tudnunk kell, hogy a kijelentésekre reagálva azonnal vizsgálódni kezdő WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) mindössze 1999-ben alakult, korábbi minták pedig aligha állnak rendelkezésre. Mind az orosz, mind a kínai botránnyal kapcsolatban viszont szimbolikus elem, hogy az a WADA hivatott vizsgálódni, amelynek legnagyobb „befizetője” épp az Amerikai Egyesült Államok.

A botrányra egyébként a kínai kormány és sportvezetés nem reagál, kézi vezérlésű sajtója pedig némi képzavarral élve a füle botját sem mozgatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.